Mārtiņš Bergs: Latviešu mūzikas svētki iedrošina daudzus jaunos mūziķus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latviešu mūzikas svētki iedrošinājuši daudzus jaunos māksliniekus kāpt uz skatuves, Latvijas Radio 3 - "Klasika" raidījumā "pa ceļam ar Klasiku" stāsta diriģents Mārtiņš Bergs. Kā vēstīts, 17.Latviešu mūzikas svētki norisināsies no 24.jūlija līdz 2.augustam Madonā.

Cienot Latvijas mūzikas kultūras mantojumu, svētki pulcē entuziasma un jaunrades iedvesmotus Latvijas mūziķus. 

"Šie svētki ir īpaši, jo godā tiek celta latviešu komponistu mūzika un tajos skan tikai latviešu opusi. Ļoti svarīgi, ka tajos piedalās jaunie mūziķi - arī tie, kuru vārds plašākai publikai vēl pasvešs," uzsver Mārtiņš Bergs, paužot nožēlu, ka pirmo gadu svētki notiks bez to dibinātāja Arta Kumsāra līdzdalības.

Diriģents stāsta, ka daudzus jaunos mūziķus šie svētki iedrošinājuši kāpt uz skatuves. Turklāt šie mūziķi ir tie, kuri visbiežāk atgriežas Latviešu mūzikas svētkos.

Tie ir tie, kuri atgriežas, varētu teikt, pat kā entuziasti. Arī šogad būs. Tas pats Rihards Plešanovs, Kārlis Klotiņš, Arvīds Zvagulis, Jānis Pauls. Viņi visi savulaik braukuši kā entuziasti un strādājuši," stāsta Bergs.

Šovasar svētku pasākumi risināsies no 24. jūlija līdz 2. augustam, turklāt paralēli mūzikas vakariem Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolā jau trešo gadu notiks arī jauno mūziķu nometne un meistardarbnīcas.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

17. Latviešu mūzikas svētku meistardarbnīca jaunajiem izpildītājiem pulcēs 18 bērnu mūzikas skolas audzēkņus vokālajā, vijoles, čella, klavieru, mežraga un flautas specialitātēs. Meistardarbnīcu vadītāji būs mūziķi, kuri iestudēs jauno komponistu skaņdarbus.

Meistardarbnīca topošajiem komponistiem notiks pie komponista Imanta Zemzara, un tajā piedalīsies četri bērnu mūzikas skolu bērni.

Meistardarbnīcas jaunajiem komponistiem šogad pulcēs desmit dalībniekus no mūzikas vidusskolām un Latvijas Mūzikas akadēmijas. Meistardarbnīca notiks Gundegas Šmites un Mārtiņa Viļuma vadībā. Šogad darbnīca papildināta ar septiņām lekcijām kompozīcijas jautājumos, kur kā lektori līdzās meistarklašu vadītājiem būs arī Rolands Kronlaks, Andris Dzenītis un Jānis Petraškevičs.

Arī pati Gundega Šmite savā dzīvē pārliecinājusies par šāda veida meistarkursu vērtību.

"Manā gadījumā tie bija Daces Aperānes organizētie meistarkursi Ogrē, kuros savulaik piedalījos, atgriežoties pēc divu gadu uzturēšanās Amerikā," atklāj Šmite. "Tobrīd biju pārtraukusi mācības Latvijas Mūzikas akadēmijā un kursi bija kā svaiga gaisa malks."

Radošajā, neformālajā vidē iespējams saņemt gluži ko citu nekā akadēmiskā mācību iestādē: šādi kursi sniedz radošu lādiņu, motivāciju, tas ir brīnišķīgs impulss visu turpināt! Jaunajiem talantiem tā ir iespēja justies vajadzīgiem un novērtētiem," turpina komponiste.

Apmēram 120 jaunie mūziķi veidos Latviešu mūzikas svētku orķestri. Tajā muzicēs gan bērnu, gan vidusskolu audzēkņi, gan augstskolu studenti, kā arī jau profesionāli mūziķi.

Svētku noslēguma koncerts 2. augustā notiks divās daļās: pirmajā daļā visi mūziķi uzstāsies kopā, savukārt otrajā daļā uzstāsies labākie Latvijas mūzikas vidusskolu audzēkņi, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti un profesionāli mūziķi no dažādiem orķestriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti