Panorāma

Seksuālā vardarbība pret bērniem - klusēšanas tīklos

Panorāma

Ražotāji Latvijā: atšķirības nav izejvielu kvalitātē

M.Jansonam pasniegts britu Karaliskās filharmonijas zelta ordenis

Mariss Jansons godalgots ar britu Karaliskās filharmonijas zelta ordeni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

24.novembrī Londonā latviešu diriģentam Marisam Jansonam tika piešķirta britu visprestižākā klasiskās mūzikas balva - Lielbritānijas Karaliskās Filharmonijas biedrības zelta ordenis. Ordenis tiek piešķirts jau kopš 19. gadsimta mūziķiem no visas pasaules - neatkarīgi no nacionalitātes. Mariss Jansons ir 104. zelta ordeņa saņēmējs. Starp tiem ir arī, piemēram, Johaness Brāmss un Igors Stravinskis. 74 gadus vecais latviešu diriģents tiek uzskatīts par vienu no pasaules slavenākajiem diriģentiem, ir daudzu prestižu balvu laureāts, tostarp, saņēmis arī „Grammy” balvu par labāko orķestra sniegumu.

"Mariss Jansons ir viens no izcilākajiem mūsdienu mūziķiem," norādīja Lielbritānijas Karaliskā filharmonija. "Viņa diriģēšanas maniere ir spēcīgs disciplīnas un iedvesmas apvienojums, un viņa atklājošā uzstāšanās ir dabīgi patiesa partitūras niansēm un vienlaikus piepildīta ar jauniem atklājumiem un ieskatiem mūzikas būtībā."

Londonas Bārbikana centra koncertzāle ir iecienīta klasiskās mūzikas koncertu norises vieta. Taču 24.novembra vakars bija īpašs, jo pēc Marisa Jansona diriģētā Bavārijas Radio Simfoniskā orķestra koncerta tika svinīgi pasniegts britu Karaliskās Filharmonijas biedrības zelta ordenis, īpaši pieminot, ka balva tiek pasniegta latviešu diriģentam. To pasniedza iepriekšējā gada laureāte pianiste Micudo Učida.

„Šī ir ļoti reta balva. Un tā ir pasniegta tikai 100 reizes kopš 1870. gadiem. Un tā ir ļoti unikāla, to saņem tikai vadošie pasaules mūziķi, izcilākie mūsdienu mūziķi. Viņš noteikti ir viens no izcilākajiem mūslaiku diriģentiem, un balva viņam pienācās sen. Tas ir brīnišķīgi, ka Latvijā par to priecājas!” saka Karaliskās Filharmonijas biedrības vadītājs Sers Džons Gilhūlijs.

Londonas klasiskās mūzikas cienītājus par šo notikumu jau iepriekš bija informējuši britu mediji, tādēļ zāle bija pārpildīta - ne tikai, lai redzētu slaveno diriģentu, bet arī lai būtu klāt vēsturiskajā brīdī.

„Koncerts beidzās ar ovācijām, publika stāvēja kājās. Tā bija fantastiska uzstāšanās šonakt, un uzskatāmi pierāda, par ko viņš saņēma šo balvu!” – tā Londonas Sitijas Politikas un Resursu komitejas vadītāja Katerīna Makginesa.

 „Man ir daudz balvu, bet tas ir katrreiz ļoti patīkami, tas moments, un es teikšu, kas mani sevišķi aizkustināja, tur ir ierakstīts Bēthovena vārds. Un man Bēthovens ir tas... absolūti labākais komponists! Tāpēc man tā medaļa ir sevišķi dārga,” atzīst diriģents Mariss Jansons.

Jansona vadītais Bavārijas Radio Simfoniskais orķestris atzīts par vienu no labākajiem pasaulē. Diriģentu slavē arī viņa orķestra mūziķi, apgalvojot, ka ir viegli sastrādāties. Taču vai diriģents nekad nedusmojas?

„Protams, dažkārt viņš dusmojas, ja orķestranti uzvedas kā bērnudārzs. Ja sākas skaļa pļāpāšana, tad viņš paliek dusmīgs. Dažkārt. Bet ļoti reti!” stāsta Bavārijas Radio Simfoniskā orķestra mūziķis Gīdo Magrande.

Nākamgad pavasarī orķestris sniegs koncertu arī Latvijā.  

„Tā ir mana Dzimtene! Un es sevišķi gaidu jubileju nākošgad, jo tad es domāju, tas ir kaut kas sevišķs,” saka Jansons.

Taču izrādās, ka maestro ir arī sporta fans.

„Es ļoti mīlu basketbolu! Latviju es mīlu, un es katru reizi ļoti... es pats spēlēju basketblu, un man gribas zināt, kā iet,” atklāj diriģents.

Balvas pasniegšanu gan nedaudz aizēnoja Maestro neveiksmīgā frāze intervijā laikrakstam „The Telegraph”. Jautāts, kāda ir viņa attieksme pret sievietēm diriģentēm, Mariss Jansons izteicies, ka viņa laikā tā nebija pierasta lieta, tādēļ - burtiski iztulkojot no angļu valodas - tā nav viņa tējas tasīte. Tas uzjundījis diskusijas, un daļa Jansona talanta cienītāju nosoda šādu attieksmi, bet citi aicina pievērst uzmanību visam teiktajam, ne tikai vienai frāzei. Pats diriģents izplatījis paziņojumu, ka pilnībā atbalsta sievietes diriģentes, un atvainojies par neveiklo izteikumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti