Lūznavas muižā skan karaļa galma mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jūgendstilā celtajā Lūznavas muižā Rēzeknes novadā sestdien tiks ne vien izspēlēta, bet arī izdejota Francijas karaļa galma mūzika. Ar īpašu koncertprogrammu “Francijas karaļa galma mūzika un deja” muižas sarkanajā zālē baroka laiku ieskandinās senās mūzikas ansamblis no Rīgas, bet galma dejas izdejos baroka deju grupa.

6.augustā Rēzeknes novada Lūznavas muižas Sarkanajā zālē caur 17. un 18. gadsimta baroka stila mūzikas melodijām klausītājiem būs iespēja atgriezties pagātnē un iepazīties ar Francijas karaļa muzikālo gaumi, kur īpaša vieta bijusi dejai un baletam.

Kā uzsver Lūznavas muižas pārvaldniece Iveta Balčūne, arī šajā nesen restaurētajā jūgendstila muižā kultūrvēsturiski ir iekodēta māksla un mūzika. Turklāt pilnīgi iespējams, ka tieši Sarkanā zāle vēsturiski esot bijusi tā telpa, kur seno mūziku spēlējušas, baudījušas un izdejojušas tā laika radošās personības:

''Tāpēc mēs ļoti vēlamies šo vēsturisko saikni turpināt, rādot, stāstot cilvēkiem par to, ka senā mūzika ir, un, ja to klātienē redz un mēģina izprast, tā ir ļoti saprotama un interesanta. Un, pateicoties tam, ka mūziķi ir ļoti tuvu skatītāju auditorijai, tas muzikālais materiāls un vizualitāte aiziet pie klausītāja.”

Koncertprogramma “Francijas karaļa galma mūzika un deja” savu pirmatskaņojumu piedzīvojusi pirms diviem gadiem vēsturiskās mūzikas un dejas festivāla ietvaros ar nosaukumu “Karalis dejo”, un nu tā skanēs otro reizi, stāsta muzikālās apvienības “Inégalité Mystique” mūziķe Ieva Nīmane. Senās mūzikas grupā “Inégalité Mystique”, kas tulkojumā no franču valodas nozīmē nevienādums un noslēpumainība, apvienojušies četri mūziķi - kopā ar baroka čellisti Danutu Ločmeli Lūznavas muižā uzstāsies arī baroka vijolniece Anna Naudžūne, klavesīniste Veronika Rinkule un blokflautiste Ieva Nīmane, kura atklāj, ka šodien ar koncertprogrammu klausītājiem tiks radīta autentiska atmosfēra:

“Tas ir arī viens no mūsu principiem - mēs iedziļināmies ne tikai nošu materiālā, bet arī visā tajā vēsturiskajā kontekstā. Mēs esam senās mūzikas ansamblis, kas spēlē perioda instrumentus, respektīvi, mēs spēlējam vai nu uz vēsturiskiem instrumentiem, vai nu uz to kopijām.”

Francijas karaļa galma dejā skatītājus ievadīs baroka deju ansamblis ar desmit gadu pieredzi “La Maison Noble”, kura sastāvā ir divi dejotaji - Stella Upaciere  un Jānis Bautra. Arī dejā tiek izmantoti tā laika horeogrāfijas pieraksti un deju pamatsoļi.

Koncertprogramma “Francijas karaļa galma mūzika un deja” Rēzeknes novada Lūznavas muižas Sarkanajā zālē izskanēs jau šodien vienos dienā, bet jau augusta beigās, turpinot aizsākto kamermūzikas ciklu, muižā varēs baudīt arī baroka stila pērles kokles skaņās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti