Kultūras ziņas

"Ziemassvētku jampadracis" pārtapis izrādē

Kultūras ziņas

Gads kino un teātra jomā

Gads mūzikas skaņās

LTV kultūras gada apskats: Mūzikas skaņās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

2015. gada mūzikas notikumu krāsainajā paletē gan spilgti un vērienīgi simfoniskie koncerti un operu uzvedumi, gan smalki niansēti kamermūzikas vakari, labi zināmi šedevri un jaunu opusu pirmatskaņojumi.

2015. gada vērienīgo mūzikas notikumu bilancei vēl nevaram pielikt punktu, jo Vecgada koncerti Latvijā vēl rit pilnā sparā, viens no tiem arī 30. decembra vakarā Lielajā ģildē ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) un Raimondu Paulu, kas jau rit maestro jubilejas zīmē.

Pirms divām nedēļām 17. decembrī piedzīvojām ļoti gaidīto latviešu megazvaigznes Elīnas Garančas koncertu mūsu operas namā, uzstājoties kopā ar Karelu Marku Šišonu pie operas orķestra diriģenta pults. Koncerts bija veltījums Elīnas mammas profesores Anitas Garančas piemiņai.

Novembrī iemirdzējusies koncertzāle "Lielais dzintars" Liepājā - gadsimta kultūra celtne Latvijā austriešu arhitekta Folkera Gīnkes redzējumā. Atklāšanas koncerta programmā - no latviešu komponistu opusiem līdz Bēthovena Odai priekam ar Liepājas simfonisko orķestri, solistu kvartetu, apvienotajiem koriem un Atvaru Lakstīgalu pie diriģenta pults.

"Lielais dzintars" nu pulcē mūziķus no Latvijas un arī starptautiskas zvaigznes, arī vienu no spožākajiem slaveno opernamu soprāniem Marinu Rebeku. Mākslinieces izkoptā balss un skatuves šarms apbūra ikvienu klausītāju, gan solo ārijās, gan duetos ar tenoru Rami Lahaju.

Latvijas Radio kora balsis, diriģentu Sigvarda Kļavas un Kaspara Putniņa vadītas, aizskanējušas līdz Eiropas kormūzikas elitei. To viņi apliecināja arī savā izcilajā jubilejas programmā Rēzeknes koncertzālē "Gors", līdzās vissmalkākajām kora partitūras niansēm izdziedot un izspēlējot arī savu sapni par koncertzāli Rīgā.

Viens no lielākajiem Raiņa un Aspazijas jubilejas gada notikumiem bija operas "Zelta zirgs" iestudējums Daiņa Kalna lolotajos Siguldas opermūzikas svētkos, tā atzīmējot arī komponista – melodiķa Arvīda Žilinska 110. dzimšanas dienu.

Grūti iedomāties vēl romantiski skaistāku Emīla Dārziņa dziesmu izpildījumu, kā to Māra Sirmā vadībā uzbūra koris "Latvija", un cik izteiksmīgi klusināti Dārziņa solodziesmās skan operdziedoņa Egila Siliņa balss ar iejūtīgo Agneses Egliņas klavierpavadījumu. Koncerts bija veltījums visromantiskākā latviešu komponista Emīla Dārziņa 140. dzimšanas dienai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti