Kultūras ziņas

Meistars un viņa varoņi - fotoizstāde Kārlim Zariņam

Kultūras ziņas

Kā igaunis kokus portretēja

Vijolniece Baiba Skride LNSO vasarnīcā

«LNSO vasarnīcu» atklās Baiba Skride

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piektdien, 21.augusta vakarā durvis vērs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) muzikālā  vasarnīca Vidzemes koncertzālē "Cēsis". Pirmais šāda veida orķestra vasaras festivāls, kas risināsies no 21. līdz 23.augustam, sola interesantas programmas  un lieliskus izpildītājus. "LNSO vasarnīcas" atklāšanas koncertā soliste būs izcilā latviešu vijolniece Baiba Skride. Orķestra un Baibas Skrides mēģinājumā Lielajā ģildē viesojās Latvijas Televīzijas "Kultūras ziņas".

Vienmēr Latvijā gaidīta ir izcilā vijolniece Baiba Skride, un ne tikai Latvijā, bet arī pasaules prestižākajās koncertzālēs. Šoreiz Baiba Skride atskaņos Bendžamina Britena vijoļkoncertu, kas pirmatskaņojumu piedzīvojis 1940.gadā Ņujorkā.

"Britena mūzika ir ļoti dziļa un daudzveidīga. Līdzās liriskajām epizodēm - arī skarbas kara nojausmas. Ļoti interesants skaņdarbs ar aizkustinošu izskaņu," teic Skride.

Jautāta, cik vijoļkoncertiem jābūt starptautiskas klases vijolnieka aktīvajā repertuārā, viņa atklāj: "Kad mājās pārcilāju nošu kaudzes, tad varu teikt, ka visi slavenākie vijoļkoncerti ir manā repertuārā, kuru atkārtošanai pietiek ar divām dienām."

LNSO diriģents Andris Poga atklāj, ka "LNSO vasarnīca" ir ilgi lolota ideja: "Jau sen bija doma, ka orķestrim vajag savu vasaras festivālu. Festivāls šķita novazāts, tādēļ izdomājām - vasarnīca. Repertuārs balstās uz trīs vaļiem - lieliem simfoniskajiem koncertiem ar Loengrīna koncertuzvedumu un kamermūziku - Vestards Šimkus un Spīķeru kvartets. Ar tādu mūziķi kā Baiba Skride veiksmīga sadarbība norit dabiski, pati no sevis. Arī orķestra temperatūra ir augsta, ja solists ir izcils, un par Baibu to var teikt simtprocentīgi."

"Mēs vēlējāmies sarīkot koncertus, kur mūzika patiešām pilnvērtīgi var izskanēt, un tāpēc ir Cēsu koncertzāle. Mums ir savs klausītājs, tieši vasaras festivālam, tā ka - ir pareizais virziens," norāda LNSO direktore Indra Lūkina.

Kā vēstīts, festivālā "LNSO vasarnīca" trīs vakaru garumā LNSO, Andra Pogas, Baibas Skrides un Vestarda Šimkus lasījumā varēs klausīt Bendžamina Britena, Pētera Čaikovska, Volfganga Amadeja Mocarta, Fridriha Šopēna, Aleksandra Skrjabina un Dmitrija Šostakoviča darbus, un festivālu vainagos Riharda Vāgnera operas "Loengrīns" koncertversija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti