LNSO sniedz pēdējo koncertu Šišona vadībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

17. maijā Lielajā ģildē notiks Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) sezonas noslēguma koncerts un diriģenta Karela Marka Šišona pēdējā šobrīd plānotā uzstāšanās Rīgā kopā ar orķestri.

Koncertā uzstāsies pasaulslavenais obojists Albrehts Meijers, kurš savus klausītājus pārsteidz ar brīnumainu obojas skanējumu, kā arī ar cilvēcisku šarmu un vienkāršību. Talantīgais obojists sevi pierādījis daudzkārt un daudzviet pasaulē, Rīgā viņš atskaņos Baha skaņdarbus obojai ar orķestri, kuru interpretācijas padarījušas viņu par leģendu visā pasaulē. Koncerta krāšņo emociju paleti papildina diriģents Karels Marks Šišons, kurš līdz 2012. gada nogalei bija LNSO galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs.

„Karels Marks Šišons ir izdarījis ļoti, ļoti daudz LNSO līmeņa celšanā. Viņš kā mārketinga stratēģis – ar viņa nopelnu zāļu piepildījums ir audzis neticamā tempā. Mēs patiešām varam par daudziem rādītājiem lepoties,” par diriģenta padarīto stāsta LNSO valdes locekle Ilze Paidere-Staķe, tomēr atzīst:

Ir lielas skumjas, ka šis būs pēdējais koncerts. Apstiprinu, ka vairāk koncertu nav plānots, vismaz pārredzamā nākotnē. Mēs esam krustcelēs. Tuvākajā nākotnē būs jāpieņem lēmumi, kurā virzienā orķestrim doties turpmāk. Neslēpšu, ka diezgan grūti ir vienoties tik lielā radošu personību kolektīvā par to, kāds būs šis virziens.”

Kontrabasists un mūzikas menedžmenta speciālists Jurģis Klotiņš spēlē LNSO kopš 2010.gada janvāra, kad Šišons jau bija galvenais diriģents.

„Orķestra līmenis, mākslinieciskā varēšana un tehniskā varēšana šajos gados ir ļoti augusi,” uzskata Klotiņš. „Ļoti pozitīvi vērtējams tas, ka mums ir daudz jaunu mūziķu šobrīd, kuriem ir jaunības motivācija, degsme par spīti dažādām lietām, kuras mēs varētu vēlēties labākas."

Mūziķi vēlas, lai viņu darbs tiktu labāk novērtēts. Protams, arī finansiālā ziņā.

Runājot par potenciālajām LNSO mākslinieciskā vadītāja kandidatūrām, Paidere-Staķe atklāja, ka tūlīt pēc Šišona paziņojuma par orķestra pamešanu saņēmusi daudzus piedāvājumus.

„Ja nemaldos, janvāra beigās mums bija sanākšana kopā ar orķestra koncertmeistariem, kurā mēs apmēram ieskicējām tos potenciālos kandidātus, kurā virzienā mēs varētu skatīties. Neslēpšu, ka pamatā bija runa par latviešu diriģentiem,” atklāj LNSO valdes locekle.

„Gala lēmums ir mūziķu, [Kultūras] ministrijas un [LNSO] valdes rokās. Gala lēmumu mēs varēsim pieņemt tikai tad, kad būsim izmēģinājuši dažādās programmās vairākus diriģentus un tad tiešām balsosim,” skaidro Paidere-Staķe, atzīstoties, ka viņai nav „lielu ilūziju” par to, ka orķestris spēs 100% vienoties par kādu diriģentu, „taču tas notiks divu sezonu laikā, ne ātrāk”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti