LNSO galvenā diriģenta amatam nolūkojis Andri Pogu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) jau vairāk nekā pusgadu ir bez galvenā mākslinieciskā vadītāja, taču jaunā orķestra valdes locekle Indra Lūkina ir apņēmības pilna orķestra galveno diriģentu atrast vistuvākajā laikā. Patlaban orķestra galvenā diriģenta amatam nolūkots Andris Poga, taču par viņa kandidatūru vēl būs jābalso orķestra mūziķiem.

No 2011.gada septembra Andris Poga ir Parīzes orķestra galvenā diriģenta Pāvo Jervi asistents un orķestra izglītojošo programmu pastāvīgais diriģents. Savukārt no 2012.gada septembra Poga divus gadus izraudzīts par Bostonas simfoniskā orķestra asistentdiriģentu.

Lūkina intervijā aģentūrai LETA minēja, ka pēdējais laiks orķestrim nav bijis viegls, un tas daudz ir izskanējis publiskajā telpā. Kad mainās mākslinieciskais vadītājs, tas vienmēr ir turbulences periods.

"Es esmu ienākusi orķestrī, kad sākas jauna sezona un jauns posms orķestra dzīvē. Tas ir dabiski, jo dzīvē visur tā notiek un arī kolektīviem ir tā, ka viens posms ar savu stratēģiju beidzas un kāds cits sākas. Šī jaunā posma pirmais un atbildīgākais uzdevums ir atrast māksliniecisko vadītāju, galveno diriģentu, jo orķestrī kapteinis ir galvenais diriģents. Pirmajā sarunā ar orķestri kā iespējamo šī amata kandidātu piedāvāju Pogu," stāstīja LNSO vadītāja.

Viņa minēja, ka, gatavojoties Kultūras ministrijas izsludinātajam konkursam uz amatu LNSO, un, saņemot apstiprinājumu, ka izraudzīta par LNSO valdes locekli, viņa vairākkārt tikusies ar Pogu. "Mums bija konstruktīvas sarunas par viņa redzējumu un to, kā es redzu LNSO attīstību un tālāko darbu. Man ir izveidojies pārliecinošs priekšstats, ka Poga var būt šī orķestra mākslinieciskais vadītājs," pauda Lūkina.

Viņasprāt, šobrīd gan objektīvi, gan subjektīvi ir situācija, ka LNSO priekšgalā var būt latviešu diriģents. Pēc orķestra iekšējā nolikuma orķestris balso par piedāvāto kandidātu galvenā diriģenta-mākslinieciskā vadītāja amatā. Lūkinai ļoti simpātiski un konceptuāli svarīgi likās, ka tad, kad pirmo reizi ar Pogu par šo jautājumu runājusi, viņa pirmā atbilde bija tāda, ka viņš būtu ar mieru runāt un apspriest darbu šajā orķestrī galvenā diriģenta statusā, ja orķestris par viņu nobalsotu.

Lūkina neslēpj, ka ir ieinteresēta, lai orķestra galvenā diriģenta atrašanas process virzītos uz priekšu nevilcinoties, lai varētu sākt kopīgu darbu, jo orķestra mākslinieciskā stratēģija ir veidojama sadarbībā starp galveno diriģentu, orķestra mūziķiem un administratīvo direktoru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti