Rīta Panorāma

Intervija ar Ingunu Sudrabu un Andreju Judinu

Rīta Panorāma

Pirmās palīdzības ABC. Apdegumi, applaucēšanās

Intervija ar Baibu Bartkeviču un Villemu Rāsu

Liepājas mākslas foruma mūzikas programmu atklās robotu orķestris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Mūsdienu mākslas festivāls "Liepājas mākslas forums" noritēs jau trešo gadu, šogad atverot durvis diskusijai un domu apmaiņai. Forums klausītājus aicina pārvarēt prāta robežas un 3.augustā pulksten 20 iepazīstinās ar beļģu profesora Godfrīda Villema Rāsa (Godfried-Willem Raes) izveidoto Robotu instrumentu orķestri.

Robotu orķestra tēvs stāsta, ka 1960. gadu beigās kā konservatorijas students, kurš apkārt dzird vien Bahu un Bēthovenu, nolēmis radīt tikai jaunu mūziku. Tobrīd šādi meklējumi atbilda laika garam, bet Rāss iet soli tālāk, nolemjot, ka mūslaiku mūzika jārada uz mūslaiku instrumentiem. Vīlies elektroniskajā mūzikā, viņš pievēršas instrumentus spēlējošiem robotiem un sensoriem, kas darbināmi ar ķermeņa žestiem, un nodibina izpētes centru "Logos", kas velta spēkus mūzikas eksperimentiem.

Vairāk nekā 50 gadu laikā Rāsa vadībā "Logos" kļuvis par inovatīvāko mūzikas organizāciju Beļģijā. Profesors Rāss darbojies gan kā mūzikas zinātniskais pētnieks un pasniedzējs vairākās augstskolās, gan kā komponists, izpildītājmākslinieks un mūzikas instrumentu veidotājs, kurš ir plaši zināms eksperts robotikā, elektronikā un datortehnoloģijās.

Rāss ir robotu polemiķis - viņa darba pamatā doma, ka roboti daudzējādā ziņā ir pārāki mūzikas interpreti par cilvēkiem. Un tas tikai viens no būtiskiem jautājumiem, par ko klausītāji tiks aicināti aizdomāties, pašiem pieredzot triādi robots-mūzika-interpretācija.

Rāsa vizuālā āriene, provokatīvās idejas un sava ceļa meklējumi, sapludinot skaņas radīšanas un muzicēšanas fenomenu ar robotiku, liek atcerēties citus nepieradinātos brīvgarus, bet orķestra programma, ko dzirdēsim Liepājā, liek domāt - gadi rit, un tradīcijas nevis jāaizmirst, bet jāievieto jaunos kontekstos un jāvēro to uzvedība.

Robotu sniegumā skanēs Difē, Bēthovens, un līdzās Rāsa paškomponētajām fūgām būs Glāss, Satī, Nankarovs, Šēnbergs un citi komponisti.

"Tas būs laiks saturīgam piepildījumam, pārdomām un radošās enerģijas avotam, laiks iespēt ko jaunu un atšķirīgu, izpludināt prāta saceltās robežas, atbrīvoties un augt," par Liepājas mākslas forumu stāsta mākslinieciskās programmas direktore Baiba Bartkeviča.

Vairāk informācijas šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti