Kultūras ziņas

Pasaulslavenu mākslinieku radītas rotas Rīgā

Kultūras ziņas

Ikoniskas latviešu dziesmas laikmetīgās versijās

Liepājā norit Jāzepa Vītola pianistu konkurss

Liepājā kulminē Jāzepa Vītola pianistu konkurss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rīgā pagājušajā nedēļā sācies, šonedēļ Liepājā kulminē prestižais Jāzepa Vītola 7. Starptautiskais pianistu konkurss. Sacensība, kuru sāka gandrīz 50 jauno mākslinieku, norit trijās kārtās, kurās dalībniekus vērtē starptautiska žūrija. Trešdien un arī ceturtdien Liepājas simfoniskā orķestra pavadībā koncertzālē ''Lielais dzintars'' norisinājās konkursa fināla kārta, kurā sacentās seši virtuozākie pianisti.

Jāzepa Vītola konkurss Latvijā norisinās trijās nozarēs - pianistu, dziedātāju un kordiriģentu. Pirmais no tiem notika 1989. gadā, kad to dēvēja par Jāzepa Vītola Pirmo starprepubliku konkursu. Pēc Latvijas Republikas atjaunošanas konkurss kļuva starptautisks un kopš 1993. gada norisinās reizi vairākos gados. Tajā parasti piedalās mūzikas konservatoriju pēdējo kursu studenti no dažādām valstīm. Kā norāda konkursa žūrija – sacensības šiem jaunajiem pianistiem ir lielisks veids, lai parādītu savus talantus plašākam skatītāju lokam un, iespējams, iegūtu starptautisku atzinību.

"Dalībnieku līmenis gadu no gada ir kļuvis aizvien augstāks. Manuprāt, šogad lielu lomu ir nospēlējis tieši sociālo tīklu faktors, kurš palīdzējis popularizēt dalībniekus. Arī tas, ka katrs priekšnesums tiek ierakstīts augstā kvalitātē dod papildus ierakstu pianistu portfolio," saka Jāzepa Vītola 7. starptautiskā pianistu konkursa žurijas priekšsēdētājs Ronans O'Hora.

Tā kā pienācis fināls, žūrija, pēc O'Horas vārdiem, vairs necenšas sešos spēcīgākajos priekšnesumos saklausīt kādas kļūdas. Tieši pretēji – galvenais akcents, vērtējot pianistus, tiek likts uz katra mākslinieka individuālo pienesumu un tā saukto ''rozīnīti''. Ar daudziem pianistiem arī pēc konkursa noslēguma žūrija turpina sadarbību citos projektos.

"Šīs sacensības noteikti gadu no gada palīdz ieraudzīt talantus, kuriem pēcāk ir spēcīgas karjeras. Labā lieta par mūzikas pasauli ir tā, ka tā ir maza. Braucot apkārt pasaulei ļoti bieži vari uzskriet virsū kādam bijušājam konkursa dalībniekam," norāda Ronans O'Hora.

Pirms svarīgās konkursa fināla kārtas, aprunājoties ar dalībniekiem, izdevās noskaidrot, ka viņi ir gandrīz tikpat lepni, cik satraukti par gaidāmo uzstāšanos. Latvijā dzimušais pianists Iļja Domnins, kurš jau sešus gadus dzīvo un mācās mūziku Sanktpēterburgā, stāsta, ka jau no bērnības sapņo šeit piedalīties.

"Šis konkurss vienmēr ir bijis mans mērķis. Kad 2008. gadā šajā konkursā uzvarēja pianists Antons Ļahovskis, es vēl biju mazs bērns un tik tikko sāku mācīties mūziku. Jau tad gribēju tajā piedalīties. Tagad, kad esmu nonācis tā finālā, mans sapnis ir piepildījies," atzīst pianistu konkursa dalībnieks Iļja Domņins (Latvija).

"Ļoti gaidu uzstāšanos konkursā," saka pianistu konkursa dalībnieks Aleksandrs Kašpurins (Krievija). "Man patīk orķestris un diriģents, ar ko kopā spēlēšu. Ar viņu izveidojas tāds kontakts un sadarbība, ko vienkārši gribas izmantot uz skatuves."

Paredzēts, ka laureātu apbalvošana notiks noslēguma koncertā 3. novembrī koncertzālē ''Lielais dzintars''.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti