«Lielajam dzintaram» jauns koncertcikls visa gada garumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Desmit izcilas izpildītājmākslinieku apvienības, prestižāko skolu absolventi, kas sadarbojušies ar labākajiem komponistiem, diriģentiem, ierakstu kompānijām un atzītākajiem mūzikas izpildītājiem, visa gada garumā aicinās klausītājus atklāt jaunas muzikālās sajūtas Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”. Jaunā koncertu sērija “Pasaule Lielajā dzintarā” apmeklētājiem piedāvās īpaši augstvērtīgus vairāku žanru mūzikas un mākslas projektus no dažādām pasaules valstīm, norāda koncertcikla rīkotāji.

“Mēs vēlamies iezīmēt laikmetīgu koncertzāles ceļu, apzinoties tradīcijas, turpināt, attīstīt un eksperimentēt ar dažādu koncertu prezentēšanas formām, tādējādi pietuvojoties klausītājam un laužot iedomātās robežas starp izpildītāju un publiku, veicinot savstarpējās enerģijas apmaiņu. Gribam, lai mūsu māja ir vieta jaunradei, interesantiem radošiem piedāvājumiem ar spilgtu, patiesu vēstījumu. Viens no mūsu darbības mērķiem ir vairāku autentisku projektu atskaņošana “Lielajā dzintarā”, tādējādi turpinot attīstīt savu, unikāli īpašo koncertzāles seju. Jaunajā sērijā rosināsim ienākt koncertzālē arvien jaunām, spēcīgām personībām pasaules mūsdienu mākslā,” akcentē Liepājas koncertzāles mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Desmit projektos no ASV, Kamerūnas, Spānijas, Islandes, Īrijas, Vācijas, Luksemburgas, Bosnijas Hercegovinas un citām valstīm skatītājiem tiks piedāvātas spožu solo instrumentālistu performances, džeza, blūza un pasaules mūzikas koncerti, dejas iestudējumi un starpžanru notikumi augstākās klases mākslinieku izpildījumā.

Ciklu atklās Ņujorkas modernā baleta trupas “Complexions Contemporary Ballet” dejas šovs 14.martā pulksten 19. "Complexions" šobrīd ir viens no spēcīgākajiem laikmetīgās dejas zīmoliem pasaulē, ko iepazinuši 20 miljoni skatītāju visos piecos kontinentos. Apvienība drosmīgi sintezē visdažādākos dejas un mūzikas stilus  - trupas sniegumā apvienotas horeogrāfijas klasiskās tradīcijas un vissarežģītākie mūsdienu dejas elementi. No Deivida Bovija līdz hiphopam, no Johana Sebastiana Baha līdz "Metallica" mūzikai - laikmetīgā deja nojauks laikmetu, žanru un stilu robežas, iespējos dīvaino, atraisīs dumpīgo un apskaus trauslo.

9.aprīlī pulksten 18 sēriju turpinās viens no ietekmīgākajiem savas paaudzes ģitāristiem - Kurts Rosenvinkels (Kurt Rosenwinkel, ASV) kopā ar Latvijas Radio bigbendu, atskaņojot mūziku no albuma bigbendam “Our Secret World”. Kurts ir atzīts par vienu no mūsu laikmeta izcilākajiem džeza māksliniekiem un tiek raksturots kā izsmalcināts novators, izcils improvizators, apveltīts ar savu īpašo skanējumu. Mūziķis sadarbojies ar tādām autoritātēm kā Ēriks Kleptons, Kriss Poters, Breds Meldau, Gerijs Bartons u.c.

“Liepājā ir senas klasiskās mūzikas, operas, teātra un arī ērģeļmūzikas tradīcijas - pilsētas Svētās Trīsvienības katedrālē pat atrodas vislielākās, nepārbūvētās mehāniskās ērģeles pasaulē. Vēloties iepazīstināt ar šī instrumenta seju 21.gadsimtā, 26.aprīlī pulksten 19 Liepājas koncertzālē piedāvāsim 21.gadsimta spilgtākā ērģelnieka, virtuozā izpildītāja un komponista Kamerona Karpentera (Cameron Carpenter, ASV) solokoncertu,” stāsta B.Bartkeviča.

Liepājā Kamerons spoži prezentēs ietekmīgāko mūzikas kritiķu augsti vērtēto albumu “All You Need is Bach”, koncertturnejā dodoties ar unikālām digitālajām ērģelēm, kas veidotas pēc paša mākslinieka ieceres. Ekscentriskais Karpenters lauž priekšstatus par ērģelēm kā baznīcas mūzikas instrumentu un ērģelnieka imidžu, sadarbojas ar vienu no lielākajām ierakstu kompānijām “Sony Classical”, un ir pasaulē pirmais ērģelnieks, kas nominēts prestižajai “Grammy” balvai.

Spoža, dziļi izjusta un neatkārtojama solo performance klausītājus sagaida arī 6.maijā pulksten 18, kad koncertzālē uzstāsies Stinga skatuves partneris, daudzpusīgais ģitārists un lautists Edins Karamazovs (Edin Karamazov, Bosnija Hercogovina). Liepājā Karamazovs klausītājus aicina uz solo koncertu “Elektriskais kontrapunkts”, kurā uz lautas tiks atskaņota Johana Sebastiana Baha mūzika, bet elektriskās ģitāras skanējumā tiks izpildīti amerikāņu minimālista Stīva Reiha skaņdarbi.

Kamerūnā dzimušā Rolanda Čakontes (Roland Tchakounté) neparastais vokālais sniegums un interesantais fonētiskais skanējums savienojumā ar blūza melodijām latviešu klausītāju ausīm būs īpašs muzikālais baudījums jau pēc mēneša - 10.jūnija pievakarē. Āfrikas blūza dārgakmens Čakonte jau no bērna kājas uzsūcis talantīgāko afroamerikāņu mūzikas esenci, un viņa dziesmās virmo smeldzīgas izjūtas no bēgļa dzīvē pieredzētā.

Vasaras turpinājumā Liepāja vilinās baudīt trešo mūsdienu mākslas festivālu - Liepājas mākslas forumu, kas notiks nedēļas nogalē no 3. līdz 6.augustam.

“Tie būs svētki ar dažādu aizraujošu starpdisciplināru mākslas formu klātbūtni. Festivāls piedāvās izstādes, koncertus, performances, digitālas instalācijas, teātra un dejas performances, vieslekcijas un mākslu pilsētvidē. Forums plānots gan ar starptautiski atzītu mākslinieku dalību, gan kā vieta radošā procesa izpētei, diskusijai un domu apmaiņai,” skaidro Baiba Bartkeviča, piebilstot, ka pilna festivāla programma tiks izziņota marta otrajā pusē.

14.oktobrī pirmo reizi Liepājā būs iespēja piedzīvot autentisku flamenko baleta dejas izrādi “4 Women 4” ar īstām spāņu kaislībām, kas izdzīvotas instrumentālājā mūzikā, dejā un dziesmās. Flamenko baleta izrāde “4 Women 4“ ir spāņu “Flamenco Agency” (Sevilja) krāšņs, muzikāls uzvedums ar rūpīgi izstrādātu horeogrāfiju un spilgtiem tērpiem. Uzvedums stāsta par sieviešu dzīvi Spānijā, darba grūtībām, mainīgajiem ģimenes modeļiem un sieviešu emancipāciju, sākot no 19.gadsimta līdz mūsdienām. Flamenko deja ir atzīta par vienu no mutvārdu nemateriālā cilvēces mantojuma sastāvdaļām un 2010.gadā iekļauta UNESCO.

Oktobra turpinājumā ar vienīgo koncertu Baltijā Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” viesosies pieci neatkārtojami mūziķi, kas kopā veido īru grupu “The Gloaming”. Apvienība pašlaik ir vieni no spilgtākajiem pasaules mūzikas jeb world music žanra pārstāvjiem uz Eiropas skatuves. Tās izpildītā oriģinālmūzika atrodas krustcelēs  - tradicionālā īru folkmūzika uzplaukst jaunā skanējumā, paspilgtinot to ar laikmetīgās, džeza un eksperimentālās mūzikas nokrāsām. Brīvā skanējuma pamatā ir piecu grupas dalībnieku bagātīgā klasiskās mūzikas zināšanu bagāža un izjustā muzikalitāte. Grupa uzstājusies ievērojamākajās koncertzālēs Eiropā un ASV - Londonas “Royal Albert  Hall”, Linkolna centrā Ņujorkā, Parīzes Filharmonijā, Amsterdamas “Concertgebouw” un cituviet. Koncerts notiks 21.oktobrī pulksten 18 un biļetes uz to jau pieejamas tirdzniecībā.

Novembris ir koncertzāles atvēršanas gadadienas mēnesis un “Lielā dzintara” divu gadu jubileja tiks atzīmēta kopā ar pasaules vadošā simfoniskā orķestra “Berliner Philharmoniker” mūziķiem. Astoņu orķestra mūziķu veidotais oktets “Scharoun Ensemble” ir viens no atzītākajiem kamermūzikas ansambļiem Eiropā. Oktets sadarbojies ar pasaules slavenākajiem diriģentiem - Klaudio Abado, seru Saimonu Retlu - un tam savus jaundarbus veltījuši tādi izcili mūzikas skaņraži kā Ģ.Ligeti, H.V.Hence, P.Bulēzs, Ģ.Kurtāgs un V.Rīms. Arī 4.novembra koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos īpaši šim gadījumam komponēts latviešu autora Platona Buravicka jaundarbs - pasaule ienāk Liepājā, Latvija iziet pasaulē!

Gada noslēgumā, no 8. līdz 10.decembrim kopā ar izcilo islandiešu pianistu Vikinguru Olafsenu koncertzālē tiks veidota īpaša Islandes noskaņu koncertu sērija. Vikinguram tiks dota  - carte blanche - mākslinieks uzstāsies gan ar lielākiem, klasiskās mūzikas koncertiem, kā arī mazākiem, alternatīvas dabas, neierastākā koncertu prezentēšanas formā. V.Olafsens absolvējis prestižo “The Julliard School” (Ņujorka, ASV) un pēc studijām koncertē kā solists ar izciliem mūziķiem - sākot ar zviedru klarnetistu Martinu Frostu līdz pat Bjorkai.

Šogad “Deutsche Grammophon” ierakstu kompānija klajā laidusi pianista albumu ar amerikāņu komponista Filipa Glāsa klavierdarbiem, ko dzirdēsim arī vienā no Islandes nedēļas nogales koncertiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti