Lielajā Piektdienā Rīgas Domā skanēs Baha un Vaska kompozīcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas koncerti aicina Lielajā Piektdienā, 14. aprīlī, uz koncertu - “Bahs un Vasks Lielajā Piektdienā” Rīgas Domā, kur Latvijas Radio koris un "Sinfonietta Rīga" diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā atskaņos Johana Sebastiana Baha un Pētera Vaska mūziku, vedot klausītājus muzikālā ceļojumā no mierpilnas apceres līdz augšāmcelšanās gavilēm.

Koncerta programmā Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava līdzās Johana Sebastiana Baha koriem un korāļiem no komponista pasijām kārtojis Pētera Vaska mūziku – no klusinātas apceres Mātes Terēzes vārsmās līdz mierpilnai lūgšanai un augšāmcelšanās priekam Vaska jaunākajos opusos “Gloria” un “Mein Herr und mein Gott”. Pie ērģelēm - Ilze Reine.

No Johana Sebastiana Baha daiļrades skanēs viena no skaistākajām viņa kantātēm „Ich hatte viel Bekümmernis” ("Kad raizes nomāca mani, Tu mierinot mani ielīksmoji") un kantāte „Ich steh mit einem Fuß im Grabe” (“Es stāvu ar vienu kāju kapā”). Doma velvēs izskanēs arī dižā komponista noslēguma kori no Marka, Jāņa un Mateja pasijām.

Pētera Vaska skaņdarba “Mein Herr und mein Gott” pamatā ir šveiciešu garīdznieka un mistiķa Brāļa Klausa lūgšana, ko viņš esot skaitījis ik dienas: “Tu, mans Dievs, atņem man visu, kas man traucē tuvoties Tev. Tu, mans Dievs, dodi man visu, kas mani tuvina Tev. Tu, mans Dievs, atņem mani man un atdod mani pilnīgi pats sev.”

Dzirdēsim arī Vaska kompozīcijas “Gloria” un “Da pacem, Domine”, kas savu pirmatskaņojumu piedzīvoja 2016.gada 16.aprīlī Pētera Vaska jubilejas koncertā.

"Šī ir lūgšana par mūsu trako pasauli,” saka komponists. “Ko citu var darīt šajā neizprotamajā laikā, kā vien cerēt, ka cilvēkos tā vairos ticību, mīlestību un iekšēju spēku."

Koncertā izskanēs arī Pētera Vaska “Klusuma auglis” - silta meditācija par Mātes Terēzes kopto ceļu, kurā par orientieriem kalpo pieci ceļa stabiņi: lūgšana, ticība, mīlestība, kalpošana, miers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti