Kultūras ziņas

Baltijas valstu simtgades Berlinālē

Kultūras ziņas

Latvija ceļā uz Londonas grāmatu tirgu

Opernamu apmaiņas viesizrādes

Latvijas un Igaunijas simtgadē arī opernamu apmaiņas viesizrādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas un Igaunijas simtgades atzīmēs arī abu valstu opernami. No 27.februāra līdz 1.martam Latvijas Nacionālās operas un baleta mākslinieki koncertēs Tallinā, bet mūsu kaimiņvalsts operas zvaigznes šajos datumos viesosies Rīgā.

Igaunijas Nacionālā opera viesizrādes Rīgā sāks 27.februārī ar Eduarda Tubina baletu "Naudas gars". Tā nav izraudzīta kā zīmīga atsauce uz šī brīža notikumiem Latvijā, bet gan tādēļ, ka „Naudas gars” ir pirmais pašu igauņu balets, tapis 1943.gadā, un komponists tajā veiksmīgi savijis tautas mūziku ar mūsdienīgu skaņu valodu. Balets skatītāju aizved igauņu mītiskajā pasaulē, kur mīlestība cīnās ar alkatīgo Naudas garu. Neoklasiskā stilā pirms diviem gadiem baletu iestudējusi Marina Keslere, akcentējot divus pretstatus – alkatību, kas posta un iznīcina, un mīlestību, kas ceļ un piepilda. Igaunijā šī izrāde ir ļoti populāra, uz to grūti dabūt biļetes, tādēļ ir igauņi, kas tagad to brauks skatīties uz Rīgu.

Baletā pie orķestra diriģenta pults būs Igaunijas Nacionālās operas galvenais diriģents Vello Pehns. Vello Pehns diriģēs arī galā koncertu 28.februārī, kura programmā iekļauti Arvo Pērta, Ēvalda Āva, kā arī latviešu un Eiropas klasiķu skaņdarbi. Piedalīsies Igaunijas Nacionālās operas un baleta solisti, kā arī mūsu balsis Laura Teivāne un Krišjānis Norvelis.

Kaimiņvalsts operas mākslinieku viesizrādes noslēgsies 1.martā ar Paula Hindemita krimināloperu "Kardijaks".

„Tā ir kriminālā opera ar ļoti spraigu sižetu un skaistu mūziku. Tiesa gan, mūzika ir sarežģīta, tādēļ šo operu iestudē visai reti un, ja kāds no dziedātājiem saslimst, viņam grūti atrast aizvietotāju. Operu iestudējis Latvijā labi pazīstamais somu režisors Vilpu Kiljunens, kurš Rīgā veidoja izrādi „Tanheizers”,'' stāsta Igaunijas Nacionālās operas ģenerāldirektors Aivars Mae.

Hindemita opera ir ļoti intensīva ne tikai mūzikā, bet arī stāstā. Tā vēsta par zeltkaļa Kardijaka kaislību un pretrunu plosīto personību, kā izsmalcināts mākslinieks viņā spēj sadzīvot ar zagli un slepkavu.

“Latvijas Nacionālā opera Igaunijā ir ļoti populāra. Daudzi brauc uz Rīgu tieši uz izrādēm, jo četras stundas ceļā nav nekas. To pazīst pēc visiem baleta un operas festivāliem Sāremā, Pērnavā vai kur citur. Tādēļ Latvijas operu ir viegli izpārdot. Arī uz šiem iestudējumiem visas biļetes ir pārdotas,” saka Aivars Mae.

Mae atzīst, ka igauņi ar vislielāko prieku viesojas šeit, jo Latvijas Nacionālās operas ēka ir daudz skanīgāka, plašāka un operai draudzīgāka nekā Igaunijas Nacionālā opera:

„Igaunijā nav tik labi apstākļi, jo mūsu teātris 1913.gadā ir celts kā dramatiskais teātris, līdz ar to ir problēmas ar akustiku, bet es zinu, ka Latvijā ir spēcīgi dziedātāji, un viņiem būs tīrais nieks šīs problēmas pārvarēt.Un otra lieta. Latvijas opera ir ļoti populāra Igaunijā. Visas biļetes uz jūsu viesizrādēm pie mums jau izpirktas. Es zinu, ka daudzi igauņi katru nedēļu brauc uz Latvijas operu. Šai ziņā mēs nevaram konkurēt, mēs neesam tik populāri Latvijā. Bet mēs būsim!”

Aivars Mae stāsta, ka Igaunijas operā saistībā ar simtgadi šī ir īsta igauņu sezona ar 10 pašmāju jaundarbiem. To vidū ir opera par igauņu nācijas izcelšanos, kas saistās ar meteorīta nokrišanu Sāremā salā, un balets par Katrīnu Pirmo, kurā, kā pajoko Aivars Mae – beidzot tiek apstiprināta imperatores patiesi īstenā izcelsme:

„Latvieši domā, ka Katrīna Pirmā ir latviešu meitene, bet visas pazīmes neapgāžami liecina, ka viņa ir bijusi igauniete. Un es tam pilnībā ticu. Par to tad arī vēsta horeogrāfa Tomasa Edura veidotais balets. Mums ir tāds sazvērniecisks plāns nākamajā sezonā šo izrādi aizvest uz Maskavas Lielo teātri, lai arī krievu tauta uzzinātu, no kurienes tad Katrīna īsti ir cēlusies”.

Balets par Katrīnu Pirmo Igaunijas operā vēl tikai top, bet jau 27. februārī sāksies Igaunijas un Latvijas viesizrāžu apmaiņa, kad varēsim savstarpēji novērtēt kopīgo un atšķirīgo mūsu kultūrās.

Savukārt Latvijas Nacionālā opera un balets uz Tallinu vedīs baletu “Šeherezāde un viņas stāsti” un Verdi operu “Nabuko”. Galā koncertā klasiķu un mūsdienu autoru skaņdarbus Tallinā atskaņos Ilona Bagele, Samsons Izjumovs un virkne citu mūsu operas solistu. Pie diriģenta pults būs Mārtiņš Ozoliņš un Jānis Liepiņš.

Jāpiebilst, ka 27. un 28. februārī būs arī dienas koncerti mazajiem klausītājiem, ko ir sarūpējis Igaunijas Nacionālās operas orķestra stīgu kvartets.

Šī gada maijā un jūnijā līdzīgas viesizrādes notiks arī Tallinā un Viļņā, bet oktobrī, kad mūsu Baltā nama mākslinieki dosies uz Lietuvas galvaspilsētu, Rīgā viesosies Lietuvas Nacionālais operas un baleta teātris.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti