Kultūras ziņas

Latvijas delegācija devusies uz Eirovīziju

Kultūras ziņas

Sācies Imanta Ziedoņa mēnesis

Sakrālie dziedājumi Sv. Jāņa baznīcā

Latvijas Radio koris turpina «Sakrālo dziedājumu» ciklu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sestdien, 7.maijā Svētā Jāņa baznīcā Latvijas Radio koris un diriģents Kaspars Putniņš aicina uz koncertu cikla “Sakrālie dziedājumi” nākamo programmu, kurā skanēs Roberta Šūmaņa, Paula Hindemita un Tomasa Adesa skaņdarbi, kas  kļuvušas par nozīmīgām muzikālām vērtībām, taču Latvijas koncertzālēs skan ārkārtīgi reti.

“Sakrālo dziedājumu” cikls ir Latvijas Radio kora regulāra atgriešanās pie Rietumu pasaules klasiskās kormūzikas pamatiem, ko Kaspars Putniņš uzskata par vienu no kora pamatuzdevumiem.

"Sakrālie dziedājumi, jeb "Canti sacri" ir veltījums lielajiem, sakrālajiem sacerējumiem, visas koru plašās vēstures garumā, kuri dažādu iemeslu dēļ Latvijā neskan pārāk bieži," saka Latvijas Radio kora diriģents Kaspars Putniņš.

Repertuārā, sākot no Renesanses polifonisma, beidzot ar pavisam jauniem darbiem. Programmā skanēs divu vācu komponistu -  Roberta Šūmaņa un Paula Hindemita skaņdarbi.

Roberta Šūmaņa dzīves pēdējos gados komponētā "Missa Sacra" komponista dzīves laikā tika atskaņota fragmentāri, taču šis ir viens no sava laika augstākajiem polifonās mākslas sasniegumiem. Līdzīgi var sacīt par aizvadītā gadsimta meistarīgā vācu komponista Paula Hindemita Mesu, kas Latvijā pēdējo reizi izskanējusi diriģenta Leonīda Vīgnera vadībā. Šis ir Hindemita pēdējais darbs, kurā komponists atmetis harmoniskās domāšanas teorijas un pievērsies 15., 16. gadsimta motešu rakstības stilam, tā laika izoritmijai un citām polifonās mūzikas strukturēšanas tehnikām.

"Man ļoti patīk tā estētika, ko reprezentē Hindemits. Tas ir agrīns 20.gadsimta vidus modernisms, kurā vēl ir 19.gadsimta cilvēku personības lieluma elpa klāt," turpina diriģents. "Šūmaņa mūzika ir absolūti brīnišķa pasaule, un tas īpašais, kas tur ir, ka, rūpīgāk iedziļinoties mūzikā, sajūta ir tāda, ka Mocarts skatās viņam pār plecu."

Sestdien Svētā Jāņa baznīcā skanēs arī mūsdienu britu komponista Tomasa Adesa kormūzika. Kora darbu Tomasa Adesa daudzšķautņainajā daiļradē nav daudz, toties balsīm rakstītās miniatūras ieguvušas orķestra tembru paletei līdzvērtīgu dziļumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti