Kultūras ziņas

Īpašā pērļotāja Ērika Skrina

Kultūras ziņas

Raiņa un Aspazijas jubilejas gads

Londonā atklāj Latvijas prezidentūru ES Padomē

Latvijas Radio kora koncerts sajūsmina publiku Londonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Radio koris pārsteidza un sajūsmināja britu klausītājus koncertā “Keidžs un laiks”, kas notika 20. janvārī Londonā, Svētā Jāņa baznīcā. Sociālajos tīklos par šo notikumu jūsmoja mūsu slavenā čelliste Kristīne Blaumane un citi lietpratēji. Noprotams, ka tas bija krāšņs akcents, ievadot Latvijas prezidentūras ES Padomē Kultūras un publiskās diplomātijas programmu.

Pirmais pamatakmens Svētā Jāņa baznīcai tika ielikts pirms trīssimt gadiem. Otrā pasaules kara laikā šī angļu baroka pērle cieta no uzlidojumiem, taču pēc renovācijas 1960. gadā te ir ierīkota koncertzāle, kurā notiek gan simfoniskās, gan kora mūzikas koncerti.

Multimediālo koncertu, kurš pirms diviem gadiem tika radīts Cēsu Mākslas festivālam, ar svinīgu uzrunu atklāja Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Andris Teikmanis.

Koncerta centrālā ass ir amerikāņu avangarda komponista Džona Keidža mūzika, kuras atskaņošana mēdz notikt arī ar neierastiem instrumentiem.

Caurvijoties un mijiedarbojoties, dzirdama arī Pētera Vaska, Jāņa Mediņa, Jura Ābola, Andersa Hilborga un latviešu elektroniskās mūzikas pionieru NSRD (Nebijušu sajūtu restaurēšanas darbnīca) skaņdarbi.

Latvijas Radio kora dziedātājiem atrodoties balkonos, uz skatuves darbojas solisti Elīna Kalnakārkle, Inga Martinsone, Kārlis Rūtentāls. Komponista Kristapa Pētersona veltījumu Keidžam atskaņo Jānis Strazdiņš un pats autors. Pie klavierēm Rihards Plešovs.

„Kultūra jau mūždien bijusi tāda iegrožojoša lieta, un Keidžs ar savu mūziku aicina atbrīvoties no šiem ierobežojumiem, atcerēties to. Sanāk, ka šis koncerts ir tāda kā atgādināšana par to, kas man liekas veselīgi,” norāda  komponists Kristaps Pētersons.

„Es gribētu uzlielīt mūsu vēstnieka kungu un arī prezidentūras biroju, ka viņi uzņēmās šādu riskantu, provokatīvu mākslas darbu. Katrā ziņā šis paliks atmiņā kā pilnīgi atšķirīgs no visiem citiem oficiālajiem vakariem, kuros galvenokārt dominē mūžzaļas operu ārijas,” saka Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava.

Latvijas Radio koris piedalīsies vēl vairākos Latvijas prezidentūras rīkotajos pasākumos. Kā jau vēstījām, kopumā prezidentūras laikā paredzēti ap 200 pasākumu visā pasaulē, kas ir vērienīgākā Latvijas kultūras izcilības prezentācija ārvalstīs kopš neatkarības atjaunošanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti