Latvijas Radio kora albums «Daba un dvēsele» izpelnījies ārvalstu kritiķu ievērību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nacionālās skaņu ierakstu kompānijas "Skani" sērijā “Simtgade” izdotais albums “Daba un dvēsele”, kurā latviešu kora mūzikas klasiku – E.Dārziņa, J.Vītola, J,Graubiņa, E.Melngaiļa un J.Zālīša opusus – ieskaņojis Latvijas Radio koris diriģenta Kaspara Putniņa vadībā, izpelnījies ārvalstu kritiķu ievērību. Ieraksts veikts šovasar Jāņa baznīcā, tā skaņu režiju un ieraksta apstrādi veicis diriģents Sigards Kļava.

„“Dūkņu sils”, “Senatne”, “Rūķīši un mežavecis”, “Biķeris miroņu salā”, “Saules svētki”... Visi  brīnišķīgie albumā iekļautie darbi – katrs  ar savu stāstu, savu īpašo raksturu – kopā veido tādas kā mīļas bērnības mājas, kurās laiku pa laikam jāatgriežas. Droši vien lielākā daļa Latvijas kordiriģentu ir uzaugusi ar šīm dziesmām, kuru tēlu pasaule, skaņas un krāsas ir dziļi iekodētas mūsu apziņā, iespējams, daudz lielākā mērā, kā to racionāli apzināmies. Ziemeļnieciski skopā daba, kas vasaras pilnbriedā uzplaukst fantastiskā bagātībā un “cilvēka dvēseles dažādie saviļņojumi”, kā savas intereses mūzikā reiz raksturojis Emīls Dārziņš – šīs divas tēmas, to mijiedarbes smalkumi un no tām izaugušie tēli, manuprāt, ir galvenais mūsu kora mūzikā. Man ir ļoti svarīgi izjust, kā šo dziesmu brīnumainā pasaule mūsu apziņā un iztēlē uzmirdz atkal no jauna tad, kad dzīve visapkārt mainās un individuālā pieredze ir apmetusi atkal jaunu loku. Ir svarīgi atgriezties mājās, lai sastaptu sevi. Pie šī albuma sagatavošanas strādājot, esmu juties, kā rakstot mīlestības vēstuli,” stāsta diriģents Kaspars Putniņš.

Albums, kurš tika izdots augusta nogalē, jau ir paspējis nokļūt pasaules mediju mūzikas ekspertu uzmanības lokā.

BBC Music Magazine: “Programma, kas mūs aiznes uz dūkņu silu un nebeidzamu saulrietu ainavām, pateicoties Radio kora satriecošajam priekšnesumam.”

“Jebkurš laimīgais, kas pagājušajā svētdienā dzirdēja Rahmaņinova mūzikas svētkus ''BBC Proms'' festivālā, nevarēja pretoties Latvijas Radio kora izsmalcinātā dziedājuma valdzinājumam. Šobrīd, iezīmējot Latvijas tuvojošos simtgadi, koris nācis klajā ar Latvijas komponistu darbu ierakstu albumu, kurā var izgaršot tā brīnumaini sabalansēto skanējumu. Ar tīru soprānu līniju un skanīgi sulīgiem basiem, koris parāda Latvijas kormūzikas attīstības ceļu, uzsvaru liekot uz Jāzepa Vītola (1863-1948) daiļradi, kuras virsotne ir īpašais šedevrs “Dāvids Zaula priekšā”, kas konkurē ar Emiļa Melngaiļa sirdi plosošo “Pamazām brauciet”,” raksta Stīvens Pričards no "The Observer".

“Dzīvību dodošie saules stari ir sasalušās ziemeļu dabas mūžīgs poēzijas tēls. Par to vēsta arī folklorā sakņotais Emiļa Melngaiļa skaņdarbs “Daba un dvēsele”, no kura aizgūts arī albuma nosaukums. Gaidot Latvijas simtgadi 2018. gadā,  Latvijas Radio koris un tā vadītājs Kaspars Putniņš izvēlējušies izcelt piecu 20. gadsimta sākuma latviešu komponistu darbus...

Mūzika lielākoties ir vienkārša, kora balādes izskan izteiksmīgi akcentētā valodā. Un kora dziedājums, kā vienmēr, ir izcils,” "Financial Times" raksta Ričards Feirmans.

“Šis ir patiesi skaists latviešu kormūzikas albums, kur dziedātāji ir pilnībā savienojušies ar savām muzikālajām un kultūras saknēm. ... Šī ir Latvijas kormūzikas izlase, kas tapusi par godu Latvijas neatkarības simtgadei. Patiesībā latviešu kori ir kaut kas patiešām neparasts: viņi dzied tā, it kā no dziedāšanas būtu atkarīga viņu dzīvība, un tad, kad viņi dzied latviešu mūziku, automātiski daudz vairāk izceļas dziedātāju  saikne ar dzimto valodu. Latviešu kora dziedājumā  saklausāma gan ziemeļu skaidrība, gan slāvu dziļums, un tajā ir arī kaut kas tāds, ko es varētu nosaukt par poētikas izjūtu, instinktīvām zināšanām par to, kādam jābūt frāzējumam. Tas šajā diskā šķiet skaisti un saviļņojoši. Visi pieci komponisti, kuru mūzika ir ierakstīta šajā albumā, ir izcili, taču mani visvairāk aizkustināja Dārziņa mūzika un  Jāņa Zālīša brīnišķīgā, satraucošā kompozīcija “Biķeris miroņu salā”. Jebkurā gadījumā, šis albums ir Latvijas kormūzikas svētki, kurus nedrīkst palaist garām. Kā raksta [Kaspars] Putniņš: “Daudz laimes dzimšanas dienā, mīļā Latvija!”,” raksta Mārtins Kallingfords no "Gramophone".

“Daba un dvēsele” meklējams ierakstu tirdzniecības vietās Latvijā un ārvalstīs, kā arī digitālajās lejuplādes un straumēšanas platformās  Spotify, iTunes, Google Play, Deezer, Amazon, Naxos Music Library un daudzās citās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti