Kultūra

Lūcijas Garūtas 115.jubilejai veltīts koncerts

Kultūra

Dailes teātrī notiks viesizrāde no Vācijas "Klupšanas akmeņi"

"Latvian Voices" izdod jaunu CD un dosies koncerttūrē

«Latvian Voices»: Lai iemantotu prieku, vispirms ir jāiepazīst skumjas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai iemantotu prieku, vispirms ir jāiepazīst skumjas – tā uzskata vokālās grupas „Latvian Voices” dalībnieces. Šī atziņa caurvij arī viņu jauno mūzikas albumu „Mazie, skumjie ziemas svētki”, kas nesen nācis klajā un šonedēļ sāks skanēt koncertos. Ziemassvētki grupai ir īpašs laiks arī tādēļ, ka ar tiem saistīta „Latvian Voices” piedzimšana.

Tieši adventes laikā savu dzimšanas dienu svin a cappella vokālā grupa „Latvian Voices”. Pirms astoņiem gadiem jaunās dziedātājas tika uzaicinātas piedalīties Ziemassvētku koncertos Vācijā, Hamburgā, un klausītāji viņas uzņēma tik atsaucīgi, ka šīs tūres panākumu spārnotas, viņas nolēma izveidot grupu.

Pa šo laiku grupai bijuši ievērojami starptautiski panākumi, sešas spožu balsu īpašnieces plūkušas laurus konkursos un sajūsminājušas publiku daudzviet pasaulē.

Daudzus gadus grupai bija ierasts ik decembri pavadīt ārzemēs, sniedzot koncertus baznīcās un koncertzālēs, bet kopš pagājušā gada „Latvian Voices” šajā laikā dzirdamas Latvijā, un viņu programmas nosaukums „Mazie, skumjie ziemas svētki” savā ziņā atspoguļo ārpus mājām piedzīvoto noskaņu, bet, kā uzsver grupas dalībniece Laura Jēkabsone – tās ir gaišas skumjas, kas atkal aizved uz satikšanos ar prieku.

Laura Jēkabsone: „Kāpēc mēs nonācām pie šāda nosaukuma? Mēs visus iepriekšējos gadus kopš grupas pirmās dienas nekad nebijām bijušas šajā Adventa un Ziemassvētku laikā mājās, mēs vienmēr koncertējām kaut kur ārpus Latvijas robežām, un tad vienmēr apmēram pēc trešās nedēļas tūrē tu sāc domāt – ko tu gribētu šai brīdī mainīt, lai tu vienkārši būtu blakus tam, kuru tu mīli, kurš mīl tevi un kam tu esi svarīgs…

Un tad šīs gaišās pārdomas astoņu gadu laikā ir rezultējušās programmā, kur mēs par to runājam. Tas ir tādā gaišā noskaņā, tās ir pārdomas, jo, lai nonāktu pie prieka, pirms tam ir jāiepazīstas arī ar skumjām.”

Programmā iekļautas gan grupas dalībnieču oriģināldziesmas, gan senatnīgas Ziemassvētku laika melodijas, kas nemanāmi saplūst ar tautas mūziku un ziemas saulgriežu tradīcijām.

„Latvian Voices” vienmēr izceļas arī ar pārdomātu vizuālo tēlu, un šoreiz tas būs veidots mājīgās un siltās noskaņās, un koncertam būs arī sava dramaturģija, stāsta dziedātāja Zane Stafecka: ”Uz mūsu koncertu nāk cilvēki, kuri nebaidās mazliet dziļāk ieskatīties sevī un savās emocijās. Tas nav tāds standarta Ziemassvētku koncerts, kur ir visu laiku smaids, tur ir arī tādas ļoti intravertas vibrācijas. Mēs parasti baznīcās arī pārvietojamies, mainām punktus, no kuriem mēs dziedam, līdz ar to ir arī mazliet spēle ar akustiku. Ļoti liela nozīme mūsu koncertā ir gaismai. Gaismas sākumā principā nemaz nav, mēs sākam ar vienu svecīti un tad pamazām koncerta gaitā iesildām to telpu un aizdedzam ar liesmām."

Beāte Locika ir viena no jaunajām dalībniecēm, grupā sākusi dziedāt pagājušajā gadā un arī tieši Ziemassvētku gaidīšanas laikā.

Beāte Locika: „Man ar svētkiem ir tā – man šķiet, ka paši svētki nav tas svarīgākais, bet tieši tas gaidīšanas process ir tas, ko es izbaudu visvairāk. Es piekrītu mūsu koncerta idejai, ka dāvanas nav svarīgākais, bet tās sajūtas, ko mēs izjūtam, domājot par mums mīļajiem cilvēkiem, tas labais, kas mūsos rodas. Tas ir kaut kas intīms un ļoti, ļoti skaists."

„Latvian Voices” koncerttūre „Mazie, skumjie ziemas svētki” sāksies sestdien, 16.decembrī, Talsu luteriskajā baznīcā, kam svētdien sekos koncerts Madonas kultūras namā. Nākamnedēļ grupu varēs dzirdēt Rīgā, Torņkalna baznīcā, un Ikšķiles luteriskajā baznīcā, bet tūre noslēgsies 25.decembrī Liepājas koncertzālē „Lielais dzintars”.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti