Kultūra

Garīdznieks-iluzionists un citas Baznīcu nakts norises

Kultūra

Koru kari: izmaiņas to norisē un domstarpības

«Kurbads. Ķēves dēls» - specefekti, laikmetīgā deja un metālmūzika

«Kurbads. Ķēves dēls» - specefekti, laikmetīgā deja un metālmūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sestdien, 3.jūnijā, neparasts muzikāls notikums gaidāms Limbažu Lielezera amfiteātrī – un tā būs Latvijā pirmā metālopera „Kurbads. Ķēves dēls”, ko veido režisore Inga Tropa. Iestudējumā dzīvajā izpildījumā muzicēs grupa „Skyforger”, piedalīsies laikmetīgās dejas dejotāji un aktrise Zane Jančevska, ļoti svarīga loma būs arī dažādiem specefektiem, gaismām un citiem šova elementiem.

Grupa „Skyforger” albumu „Kurbads” laida klajā pirms septiņiem gadiem, iedvesmu tam gūstot latviešu tautas teikā par spēkavīru Kurbadu. Tagad šī mūzika savukārt devusi ierosmi vērienīgam metāloperas uzvedumam brīvā dabā, kas apvienos mūziku, deju, videoprojekcijas un vēl daudzus citus elementus. Skatuve vien būs veidota trijos līmeņos, kas būs gan vizuāli izteiksmīgi, gan simboliski, stāsta režisore Inga Tropa.

"Simboliskā nozīmē tas ir domāts mazliet kā spēle ar telpu un laiku, pagātne-tagadne-nākotne, pazeme-zeme-virszeme (jeb kosmoss). Tas sasaucas ar šo iniciācijas pasaku, kas vēsta par nemitīgu cilvēka sevis attīstīšanu, mainību, miršanu, atkal dzimšanu, pārdzimšanu, tāds sevis nemitīgas attīstības process, kas notiek visos līmeņos un dažādos laika posmos, un skatuves konstrukcija mums palīdz šo stāstu daudz veiksmīgāk izstāstīt,” stāsta režisore.

„Skyforger” dzīvajā spēlētā mūzika metāloperā savīsies ar speciāli šim iestudējumam radītas ambientās mūzikas pauzēm, kurās pasaku par Kurbadu lasīs aktrise Zane Jančevska. Iestudējumā ļoti svarīga loma būs 12 laikmetīgās dejas dejotājiem, kuri, protams, gan mazliet nosacītā veidā, iejutīsies dažādos teikā par Kurbadu sastopamos tēlos. Vēl tikai pirmo reizi tiekoties ar dejotājiem, Ingai Tropai uzreiz bijis skaidrs, kurš no viņiem būs Kurbads.

"Man ir ļoti liels prieks, ka mums ir tieši tāds Kurbads, man tā ir skaista iepazīšanās ar dejotāju un horeogrāfu Ģirtu Bisenieku," saka Tropa. "No pirmās dienas, kad mēs satikāmies visi un es viņu ieraudzīju, man uzreiz bija skaidrs, ka tas būs Kurbads. Viņš tiešām ar ļoti lielu azartu ir meties iekšā šajā Kurbada iniciācijas procesā un ir interesanti vērot, kā viņš to dara. Tad mums, protams, būs Ragana-čūska, arī Melnais jātnieks, Princese (jo kā tad varonis bez savas princeses!), un mums būs arī Māte ķēve, kas vienlaikus pildīs arī stāstnieka funkcijas, kas būs Zane Jančevska."

Horeogrāfiju veido Guntis Spridzāns, šobrīd jau labi pazīstams ar savu lielisko darbu, operai „Karmena” veidojot hiphopa dejas, un metāla opera ar savu specifiku bijis atkal jauns izaicinājums.

"Mūsdienu deja šeit būs savienota ar šova elementiem, kā arī lielformāta kustībām, ko pieprasa lielā skatuve. Starp citu, man kā horeogrāfam bija liels pārsteigums, ka tajā mūzikā ir diezgan daudz spēcīgas režijas iekšā, tā nav vienkārša metālmūzika,” atklāj Guntis Spridzāns.

Brīdi, kad visi daudzie metāloperas elementi savīsies vienotā veselumā un tiksies ar skatītājiem, ar lielu interesi un īpašām noskaņām gaida arī paši grupas „Skyforger” mūziķi, atzīst Pēteris Kvetkovskis un Edgars Grabovskis.

Latvijā pirmā metālopera „Kurbads. Ķēves dēls” būs skatāma tikai vienu reizi, un tas būs šo sestdien, 3.jūnijā, Limbažu Lielezera amfiteātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti