Kormūzikas entuziastus aicina uz latviešu klasikai veltītu līdzi dziedāšanas koncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pērn Latvijā tika aizsākta kopā dziedāšanas kustība "Sing Along”, kurai pasaulē jau ir 30 gadu sena vēsture. Citviet tas lielākoties nozīmē sadziedāšanos reizi gadā, ap Ziemassvētkiem, koristiem un skatītājiem kopā izpildot Hendeļa "Mesiju”, tomēr Latvijā spēcīgo kordziedāšanas tradīciju garā nolemts spert soli tālāk un piedāvāt skatītājiem kopā dziedāt latviešu kormūzikas klasiku.

"Sing Along” princips ir pavisam vienkāršs – ja ikdienā korī netiek dziedāts, bet ir vēlme izdziedāties koncertā, tad uz "Sing Along” koncertu jāpērk nevis skatītāja, bet korista biļete. Ar šo biļeti būs iespējams piekļūt koncerta notīm, mājās tās izdrukāt, iemācīties un nākt uz koncertu jau kā gandrīz pilntiesīgam koristam.

Ideja iepazīstināt Latvijas publiku ar "Sing Along” tradīciju pieder Džoannai Kotai, kas par to uzzinājusi no saviem draugiem – Kanādas latviešiem, kuri savulaik Kanādā ik gadu kopā ar ģimeni devušies dziedāt Hendeļa "Mesiju”. Izrādās, ka "Sing Along” jeb līdzi dziedāšanas koncertu tradīcijai citviet Eiropā un Ziemeļamerikā ir jau vairāk nekā 30 gadu, stāsta Džoanna Kota.

"Tā ir pat tāda kustība – cilvēki brauc no vienas valsts uz otru, krāj nošu materiālus. Viņiem ir azarts piedalīties koncertā tad Londonā, tad Spānijā vai Itālijā. Bet visur tā tomēr ir Hendeļa „Mesija” tieši Ziemassvētku laikā,” saka Kota.

Latvijā Kota kopā ar diriģentu Intu Teterovski pēc pirmā labi apmeklētā „Mesijas” koncerta pērn Rīgas Domā nolēmuši spert soli tālāk, aicinot dziedāt līdzi latviešu klasiku. Teterovskis par latviešu publikas muzikalitāti pārliecinājies jau daudzus gadus ar savu kori „Balsis”, aicinot kopā dziedāt korāļus Ziemassvētku koncertos.

"Patiesību sakot, tā jau Latvijā galīgi nav jauna tradīcija. Tāda ir visa Dziesmu svētku būtība. Dziesmu svētki nekad nevar un nedrīkst būt koncerts, ko kāds vēro no malas un vērtē vai klausās. Tā ir līdzdalība. (..) Tāpēc es Džoannai uzstāju, ka ir jātaisa arī latviešu mūzikas „līdzdziedis”. Jo ir ārkārtīgi daudz skaistas mūzikas, ko ikdienā varbūt ne visi var atskaņot, bet ir kādreiz atskaņojuši vai grib atskaņot, kaut arī pašlaik aktīvi nedzied kādā korī, un mums izcili sakrita, ka šajā dienā ir gan Mātes diena, gan Lūcijas Garūtas 115.dzimšanas diena. Tāpēc bija pilnīgi skaidrs, ka dziedāsim „Dievs, tava zeme deg!”," stāsta Teterovskis.

Svētdien, 14.maijā, Latvijas Universitātes aulā kopā ar kori un orķestri tiks dziedātas  trīs kantātes: Lūcijas Garūtas "Dievs, tava zeme deg!”, Jurjānu Andreja "Tēvijai” un Pētera Barisona "Brīnumzeme”.

Garūtas kantātē skanēs arī atjaunotās Latvijas Universitātes ērģeles. Daļa no šīs mūzikas iekļauta arī simtgades Dziesmu svētku repertuārā. Koncerta mugurkaulu veidos trīs kori un orķestris, bet biļetes dziedošo skatītāju vietās var pirkt ikviens, kurš jūtas spējīgs dziedāt līdzi vienkāršākās visu trīs kantāšu daļas, stāsta Teterovskis.

 "Ir īpašās dziedātāju biļetes mūsu iezīmētos sektoros balkonā – vietās, kas atradīsies vistuvāk orķestrim "Brīnumzemē” un "Tēvijā”, kā arī ērģelēm. Ir speciālās soprānu, altu, tenoru un basu vietas. Tātad, jau pērkot biļeti, var izvēlēties – klausītāju vai dziedātāju. Izvēloties dziedātāju biļetes, uz katras no tām ir svītru kods, ar kuru caur mūsu mājaslapu var tikt pie nošu materiāla, izdrukāt un, cerams, mājās arī mazliet pamācīties,” informē Teterovskis.

Līdzi dziedāšanas koncertu rīkotāji sola, ka pavasara latviešu mūzikas koncertam decembrī atkal sekos Hendeļa "Mesija”, un arī turpmāk šāda līdzi dziedāšana varētu notikt apmēram divas reizes gadā. Iespējams, arī citos Latvijas reģionos.

"Mums tiešām vēl ir jāiedibina cilvēku apziņā tā terminoloģija, kas ir "Sing Along”. Mēs pētām arī citas pieredzes. Ir valstis, kur, piemēram, mēģinājumi notiek jau no septiņiem rītā – cilvēki stāv rindā, ir sasmērējuši maizītes, salējuši tējas termosos. Jo tas ir notikums, tas ir kopīgs pārdzīvojums. No rīta viņi izmēģina, tad iet savās gaitās, tad nāk uz vēl vienu mēģinājumu un vakarā apvienojas koncertā," stāsta Kota.

Rīkotāji gan vēl arvien meklē labāko latvisko nosaukumu "Sing Along” projektam. Svētdienas koncertā Latvijas Universitātes Aulā skatītāji un līdzdziedātāji savus nosaukuma variantus varēs uzrakstīt uz liela kopīga plakāta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti