Kultūra

Rīgas pils Konventa un Horna bastionā atrod nozīmīgas vēstures liecības

Kultūra

Klajā nāk Ziedoņa dienasgrāmata "No patikšanas uz patikšanu"

Rīgas pareizticīgo kamerkorim "Blagovest" panākumu pilns gads

Korim «Blagovest» panākumiem bagāts gads

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Panākumiem piepildīts šis gads ir Rīgas pareizticīgo kamerkorim „Blagovest”. Eiropas koru olimpiādē, kas šovasar notika Rīgā, koris savā kategorijā izcīnīja divus augstākos apbalvojumus, un tikko ar "Nāciju Grand Prix" balvu koris atgriezies no Āzijas un Klusā okeāna koru olimpiādes, kas ir viens no lielākajiem koru forumiem pasaulē. Korim „Blagovest” šogad aprit 27 gadi, tajā dzied gan krievvalodīgie, gan latvieši, un visu darbības laiku tā priekšgalā ir diriģents Aleksandrs Brandavs.

Latvijas kori bieži priecē ar savām uzvarām starptautiskos konkursos, bet koris „Blagovest” ir pirmais kolektīvs no Latvijas, kas guvis panākumus Āzijas un Klusā okeāna koru olimpiādē. Tā notika oktobra beigās Kolombo, Šrilankā, un „Blagovest” savā kategorijā „sakrālā mūzika a capella” izcīnīja augstāko godalgu – "Nāciju Grand Prix", Diriģents Aleksandrs Brandavs to vērtē kā atzinību ne tik vien korim, bet visai Latvijas koru kultūrai:

„Mums bija patīkami, ka vairāk nekā 80 kolektīvu konkurencē, tur bija kolektīvi no Ķīnas, no Malaizijas, Irānas un citām, tieši mēs dabūjām "Grand Prix", un Kolombo, Šrilankā varējām dziedāt Latvijas himnu. Bija brīnišķīga sajūta, ka Latvijas kultūras var vinnēt pat tādas lielas valstis.”

Atzinība Āzijā ir tikai viens no kora šī gada sasniegumiem. Šī gada vasarā Rīgā notiekošajā 3.Eiropas koru olimpiādē tas savā kategorijā ieguva pat divas balvas – "Grand Prix" un "Nāciju Grand Prix".

Šis ir kora „Blagovest” 27.darbības gads, un šogad klajā nācis arī albums gan diska, gan vinila plates formātā „Tavā valstībā”, kas apkopo izcilāko veikumu no kora pastāvēšanas laikā padarītā.

Lai arī kora galvenā misija ir popularizēt pareizticīgo garīgo mūziku, tā repertuārs ir daudz plašāks – sākot ar Palestrīnu un beidzot ar mūsdienu komponistiem.

Kora dalībnieki ir kā krievvalodīgie, tā latvieši, jo, kā saka Aleksandrs Brandavs, mūzika stāv pāri tautības, ticības un jebkādām citām robežām.

Kora repertuārā ir arī latviešu komponistu mūzika – Pētera Vaska, Georga Pelēča, arī daudzu latviešu klasiķu, to vidū Emīla Dārziņa izcilākās kompozīcijas:

Panākumi konkursos, protams, iepriecina, bet kopumā konkursi un arī perfekti dziesmu ieraksti nav kora „Blagovest” prioritāte, visus šos gadus viņiem vissvarīgākā bijusi dzīvā saikne ar klausītājiem, tātad koncerti gan Latvijā, gan daudzviet arī ārpus tās.

Rīgas pareizticīgo kamerkoris „Blagovest” savā nišā darbojas izcili meistarīgi, un viņu uzvaras šogad arī starptautiskos konkursos ir arī panākumi Latvijai kā koru valstij kopumā, vērtē Nacionālā kultūras centra Koru un vokālo ansambļu eksperts Lauris Goss.

Šobrīd koris „Blagovest” gatavojas jau tradicionālajam pareizticīgo Ziemassvētku koncertam, un tas notiks nākamā gada janvārī Rīgas Svētā Pētera baznīcā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti