Koncertzāle «Latvija» atzīmēs otro jubileju; galvenais notikums – Stravinska «Apollona» iedvesmota izrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

24. jūlijā Ventspilī ar pasākumu kopumu “Otrs” tiks atzīmēta koncertzāles “Latvija” divu gadu jubileja, tai par godu tapis arī jauniestudējums ar ģeķīgu nosaukumu "Apollons. Mūszu direkcija", informēja koncertzāles pārstāvji.

Mūzikas un skatuves mākslas pieredzējuma “Apollons. Mūszu direkcija" autori skaidroja, ka tas būs Igora Stravinska baleta “Apollons” “iedomājums no jauna” – komponista Platona Buravicka muzikālās partitūras pārlikums ansamblim kopā ar Agates Bankavas laikmetīgās dejas estētikā veidotu horeogrāfiju mākslinieka Kristiana Brektes iekārtotā telpā. Muzikālo partitūru interpretēs pianists Francis Gaiļus, obojiste Renāte Lodziņa un ģitārists Matīss Čudars, bet izdejos Rūdolfs Gediņš (Apollons), Rūta Pūce (Kalliope), Ramona Levane (Polihimnija) un Edvards Kurmiņš (Terpsihora). Izrāde notiks Lielajā zālē.

“Mūsu kopdarbs ir jauns skats uz Stravinska vēlmēm jaunā laikā un jaunā rakursā.

Gan izpildītājiem, gan zināmā mērā arī publikai tā būs kā pakļaušanās mūzikas un ķermeņu fizikalitātes attiecībām, ļaušanās mūzu varai un stabilitātes meklējumi šodienas satricinātajā telpā,”

par 24. jūlijā gaidāmo notikumu pastāstīja horeogrāfe Agate Bankava.

“Viena no baleta oriģinālā nosaukuma versijām, neveikli un caur vairākām svešvalodām tulkota, varētu būt “Apollons – mūzu direktors”. Iedomājoties šo darbu no jauna gan mūzikā, gan kustībā un telpā, gan arī cenšoties iespiest šodienas kosmosu riekstu čaumaliņā, kas ir šis jaundarbs, mēs nonācām pie mazliet ģeķīgās vārdu spēles nosaukumā. “Mūsu” vai “mūzu” direkcija varbūt tiklab atsauce uz 21. gadsimtam bieži tik raksturīgu institūciju bez dieviem un līderiem, kā jaunieviests barbarisms – mūsu, radošās komandas izvēlētais “virziens”, kurā vest sarunu par pārlaicīgo šodien,” piebilda koncertzāles “Latvija” mākslinieciskais vadītājs Miks Magone.

Vakara izskaņā uz koncertzāles brīvdabas skatuves notiks izcilā norvēģu trompetista Nila Petera Molvēra (Nils Petter Molvær) trio koncerts, bet tā ievadā muzicēs bundzinieka Ivara Arutjunjana un saksofonista Kārļa Auziņa duets.

Savukārt Lielajā laukumā izvietotajā portretu galerijā apmeklētājiem būs iespēja piedzīvot aktiera Gundara Āboliņa, mūziķu Magdalēnas Gekas, Ievas Salietes, Ievas Paršas, Arvīda Kazlauska un vokālās grupas “Putni” tuvplānus no ziemā un pavasarī īstenotajiem notikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti