Koncertuzvedumam «Latvijas gredzens» tapis neparasts māla mūzikas instruments

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas simtgadei veltītā koncertuzveduma četru stāstu ciklam “Latvijas gredzens” tapis īpašs mūzikas instruments, kas veidots no Latgales tradicionālā materiāla – māla. Instruments sastāv no māla podiem, kurus gatavojusi keramiķe Mairita Folkmane no Daugavpils, savukārt paša instrumenta tapšana un skanējums uzticēts mūzikas instrumentu meistaram no Krāslavas novada Aleksandram Maijeram.

Neparastais mūzikas instruments no dažādu izmēru māla podiem sastāv no vairākām daļām, tas tapis Krāslavas novada mūzikas instrumentu meistara Aleksandra Maijera darbnīcā:

“Kopā ir 38 skaņas, tas nozīmē, ka ir 38 plāksnes un ir 38 podiņi vai rezonatori, kas ir apakšā, daži no rezonatoriem neizskatās pēc podiņiem, vienkārši kā māla caurules, tādas garākas, dekoratīvas. Daži izskatās kā podiņi. Ir tādi mazi podiņi. Mazākais varētu būt ap 4 centimetrus augsts, lielākais 60cm augsts.”

Aleksandram patīk eksperimentēt, radot jaunus un vēl līdz šim nedzirdētus mūzikas instrumentu skanējumus.

Mūzikas instruments no māla podiem un metāla meistaram bija izaicinājums. Bija nepieciešams pusgads, lai izdomātu, ko un kā labāk darīt.

Salikt kopā dažāda lieluma podus un plāksnes, to visu ievietojot metāla konstrukcijas caurulēs, lai veidotos laba un precīza skaņa, bija sarežģīti un atbildīgi, atzīst meistars. Instruments ir liels, un uz skatuves koncertuzvedumā tas būs interesants un neparasts gan ar savu skanējumu, gan vizuālo izskatu. Ideja par šāda neparasta mūzikas instrumenta veidošanu pieder Latvijas Radio kora mākslinieciskajam vadītājam Sigvardam Kļavam, kurš mēģinājumā, dzirdot instrumentu skanam, ir gandarīts:

“Man liekas, ka tas ir tāds Latgales cilvēku ļoti ar dvēselisku pieskārienu radīts darbs, tā ir viena no būtiskām lietām, zīmēm, kas paliks šeit pēc šī pasākuma, kurš paliks visiem redzams un spēlējams - viens brīnišķīgs mūzikas instruments.”

Sigvards Kļava ir arī idejas iniciators Latvijas simtgades koncertuzveduma četru stāstu ciklam ar nosaukumu “Latvijas gredzens”. Šobrīd jaunais mūzikas instruments atrodas Rīgā, kur notiek mēģinājumi Latgales stāstam, kas Rēzeknē uz Latgales vēstniecības ''Gors'' skatuves būs vērojams 22.aprīlī.

“Veidojot un sapņojot par Latgales stāstu, mēs mēģināsim atsegt šo unikālo kultūras vidi, kas raksturīga tikai Latgalē, kur šī katoliskā tradīcija ir pilnībā saaugusi ar tradicionālo kultūru,” saka Sigvards Kļava.

Koncertuzvedumu laikā tiks izstāstīti un parādīti Latvijas četru novadu - Latgales, Kurzemes, Vidzemes un Zemgales - vērtības un unikalitāte. Stāsti tiks izstāstīti un parādīti divu gadu laikā līdz Latvijas simtgadei.

''Ir doma tāda, ka šis viens uzvedums izbrauc pa visu Latviju, pirmo reizi Latgalē tiek parādīts ''Gorā'', tas ir pirmatskaņojums, tad tālāk dodas gan uz Kurzemi, gan Vidzemi, tieši tāpat pie mums nonāk visas citas ''Latvijas gredzena'' cikla koncertizrādes,” stāsta Latgales vēstniecības ''Gors'' Mākslinieciskās un pasākumu nodaļas vadītāja Ilona Rupaine.

Latgales stāstu izstāstīs Latvijas Radio koris kopā ar tradicionālās mūzikas pārstāvjiem un Latgales katoļu baznīcas priesteriem.

Gan vizuāli, gan skanējuma ziņā Latgales vērtības iezīmēs neparastais mūzikas instruments no māla. Jaunā instrumenta mājvieta pēc koncertuzvedumiem būs Latgales vēstniecība ''Gors'', taču jau šobrīd droši var teikt, ka instruments skanēs arī turpmāk - Sigvards Kļava šī instrumenta klātbūtni jau redz arī citos muzikālos projektos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti