Kultūras ziņas

Latvijas literatūras darbi iekaro pasauli

Kultūras ziņas

Sākas darbu pieteikšana "Latvijas Dizaina gada balvai 2018"

"Kilograms kultūras 2017" - kategorija "Mūzika"

«Kilograms kultūras 2017»: Kategorija «Mūzika»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 2017. gada bagātīgā kultūras notikumu klāsta Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvas “Kilograms kultūras” žūrija nodod kultūras baudītāju vērtējumam gada laikā rūpīgi atlasītos notikumus astoņās kategorijās. Balsojums ilgs 10 dienas, un balsot sabiedrisko mediju portālā lsm.lv var reizi dienā.

Par spilgtu muzikālo lasījumu „Kilogramam kultūras” izvirzīts Riharda Vāgnera operas „Tanheizers” jauniestudējums Latvijas Nacionālajā operā diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā. Te Vāgnera mūzika atklājās visā savā vērienā un pretrunīgumā. Tas ir stāsts par cilvēka alkām - starp baudām un garīgo skaidrību. Izrādi veidojis somu režisors Vilpu Kiljunens. Spēcīgi savās lomās vokāli un aktieriski iestudējumā ir viesmākslinieki - Korbijs Velčs Tanheizera lomā un Martina Dike kārdinātājas Venus lomā, kā arī ar izcilu sniegumu un īsti vāgnerisku balsi pārliecinoša - mūsu Liena Kinča Elizabetes lomā.

Liepājas „Lielajā dzintarā” notikušā pirmā klasiskās mūzikas festivāla „Sensus” koncertu „Rožu kavalieris” Inese Lūsiņa "Dienā" nosauca par īstām simfoniskās mūzikas dzīrēm. Tiešām, Karela Marka Šišona vadībā gan Igora Stravinska, gan Pētera Čaikovska un Riharda Štrausa mūzika uzrunāja ar radošo temperamentu, ievedot klausītājus neikdienišķā gaisotnē.

Par neparastu mūzikas dzīves notikumu izvērtās argentīniešu komponista Osvaldo Golihova operas „Ainadamar” (tulkojumā ‘asaru avots’) pirmuzvedums Cēsu pils parka estrādē Cēsu mākslas festivālā. Tas ir stāsts par Frederiko Garsiju Lorku un aktrisi Margaritu Širgu ar izciliem solistiem Mariju Inohosu-Montenegro un Marinu Pardo galvenajās lomās, ar Andri Pogu pie diriģenta pults, Viestura Kairiša režijā.

Ar domu tuvāk iepazīt savu kaimiņu lietuviešu un igauņu mūziku, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris rīko Baltijas simfonisko festivālu, tā atklāšanas koncerts ar Erki Svena Tīra simfoniju „Magma” ierāva īstā ritmu stihijā ar Guntara Freiberga solo un lielisko igauņu diriģenti Kristīni Posku LNSO vadībā. Uz pavisam cita emociju viļņa, gluži citā emociju pasaulē klausītājus ieveda viņas bez partitūras diriģētā Roberta Šūmaņa Ceturtā simfonija. Tā bija skaista pirmā tikšanās ar lielisko igauņu diriģenti.

"Kilograms kultūras 2017" balsojums arī šeit!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti