Kultūra

Zvaigznes dienā notiks Bībera Rožukroņa sonāšu cikla pirmatskaņojums Latvijā

Kultūra

Rīgas Centrālajā bibliotēkā atvērs pirmo lieldrukas grāmatu latviešu valodā

Paziņoti Mūzikas akadēmijas Gada balvas laureāti

JVLMA un «Swedbank» Gada balvu saņems Rolands Kronlaks, Magdalena Ceple un Georgijs Osokins

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) un "Swedbank" Gada balva šoreiz kā jaunajiem mūziķiem tiks piešķirta čellistei Magdalenai Ceplei un pianistam Georgijam Osokinam, bet no akadēmijas mācībspēkiem pie balvas tiks JVLMA Mūzikas tehnoloģiju katedras vadītājs un komponists Rolands Kronlaks.

JVLMA rektors un profesors Artis Sīmanis stāstīja, ka akadēmijas studentiem Gada balva tiks piešķirta jau 12.reizi, bet akadēmijas mācībspēki ar Gada balvu tiks apbalvoti 11.reizi. Katrs laureāts saņems gan diplomu, gan 1200 eiro lielu naudas balvu, kā arī 8.janvārī viņiem būs iespēja uzstāties koncertā kopā ar JVLMA simfonisko orķestri.

Sīmanis klāstīja, ka Gada balva ir atzinība gan jaunajiem mūziķiem par viņu sasniegumiem, kā arī tā ir liela atzinība izcilajiem akadēmijas pedagogiem. Jaunajiem mūziķiem tas ir liels stimuls un arī materiāls atbalsts tālākajai radošajai darbībai. "Līdzšinējie Gada balvas ieguvēji jau ir izcili un zināmi mūziķi, tajā skaitā diriģents Jānis Liepiņš, baritons Kalvis Kalniņš, kontrabasists Gunārs Upatnieks, pianists Andrejs Osokins un citi," sacīja Sīmanis, piebilstot, ka visi jaunie mūziķi, kuri saņēmuši Gada balvu, kļuvuši par redzamiem un izciliem mūziķiem.

Tāpat pie balvas tikuši akadēmijas mācībspēki, kuri izaudzinājuši gan talantīgus mūziķus, gan arī paši ir talantīgi, piemēram, Sergejs Osokinis, Jānis Maļeckis, Selga Mence un citi.

JVLMA Zinātniskā un radošā darba prorektore un profesore Anda Beitāne skaidroja, ka jaunos mūziķus Gada balvai izvirza akadēmijas katedras. Par čellisti Cepli un pianistu Osokinu nebija īpašas šaubas, ka tieši viņi pelnījuši iegūt šo balvu.

Pati čelliste atzina, ka bijusi pārsteigta par balvas iegūšanu, jo šogad apmaiņas programmā devusies mācīties uz Briseli. Viņa pauda prieku ne tikai par balvas iegūšanu, bet arī par iespēju gaidāmajā koncertā spēlēt kopā ar JVLMA simfonisko orķestri.

Ceple ir profesionālās bakalaura studiju programmas V semestra studente specializācijā Čella spēle. Čelliste sevi spoži apliecināja 2014.gadā, iegūstot trešo vietu prestižajā 8.starptautiskajā K.Davidova čellistu konkursā un tā paša gada novembrī izcīnot pirmo vietu Starptautiskajā A.Dombrovska konkursā. Pagājušajā gadā viņa ieguvusi arī pirmo vietu JVLMA konkursā "Labākais kameransamblis", uzstājoties kopā ar pianistu Georgiju Osokinu.

Ceple aktīvi koncertē gan kā soliste, gan dažādu kameransambļu sastāvos. 2014.gadā uzstājusies kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Gunta Kuzmas vadībā un 2015.gadā JVLMA simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncertā Luca Kēlera vadībā. Viņa izcīnījusi arī iespēju piedalīties mūsdienu čella spēles zvaigznes Solas Gabetas vadītajās meistarklasēs, kā arī papildinājusi zināšanas pie izciliem čellistiem.

Savukārt Georgijs Osokins ir Profesionālās bakalaura studiju programmas III semestra students specializācijā Klavierspēle. Kopš savas debijas ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri desmit gadu vecumā, atskaņojot Mocarta 20.klavierkoncertu, pianists regulāri koncertē gan Latvijā, gan ārzemēs un viņš ir jau vairāku starptautisku pianistu konkursu laureāts. Pianists ir vairāku nozīmīgu starptautisku konkursu laureāts, to skaitā Jauno pianistu konkursā Ķīnā 2014.gadā, kā arī konkursos Francijā, Itālijā un, protams, Latvijā. 2015.gadā viņš spoži debitējis prestižajā Frederika Šopēna 17.starptautiskajā pianistu konkursā Polijā, kur ieguva diplomanda statusu.

Arī Kronlaks atzina, ka Gada balvas iegūšana ir liels pārsteigums, jo bijusi ļoti spēcīga konkurence. Viņš ir izlolojis mūsdienu mūzikas festivālu "deciBels", kas februārī norisināsies jau otro reizi. Kronlaks par JVLMA mācībspēku kļuva 2000.gadā, kad studentiem sāka pasniegt laikmetīgo kompozīciju un elektroakustisko mūziku, bet vēlāk - arī mūsdienu notāciju. Kronlaka mūzika ir skanējusi vairākos jaunās mūzikas koncertos Latvijā, Lietuvā, Holandē, to atskaņojis arī ansamblis "Court-Circuit" Senžermēna auditorijā Parīzē un Francijas Radio festivālā "Presences".

Ik gadu JVLMA savu jubileju svin 11.janvārī ar Gada balvas laureātu sveikšanu un koncertu. Šoreiz koncerts notiks dažas dienas ātrāk. Koncertā, kas akadēmijas Lielajā zālē sāksies plkst. 17, bez Gada balvas ieguvējiem piedalīsies arī obojists Egils Upatnieks, pianiste Agnese Egliņa, JVLMA simfoniskais orķestris un jauktais koris. Koncerta diriģenti būs Māris Sirmais un Andris Vecumnieks.

Koncertprogrammā Ceple atskaņos Pētera Čaikovska Variācijas par rokoko tēmu, Osokins spēlēs Frederika Šopēna klavierkoncertu, savukārt Kronlaks koncertā tiks pozicionēts kā komponists un koncertā izskanēs viņa radītie kamermūzikas un kora darbi. Tāpat koncertā izskanēs kompozīcijas, kuru autori ir Jāzeps Vītols, Vaclovs Augustins un Jāzeps Mediņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti