Jelgavas jauniešu bigbendam panākumi konkursā Beļģijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 65. starptautiskā Eiropas jauniešu mūzikas konkursa “Neerpelt” Beļģijā nupat atgriezies Jelgavas novada un pilsētas jauniešu bigbends Raita Ašmaņa vadībā. Konkurss norisinājās no 29. aprīļa līdz 1. maijam septiņās dažādās kategorijās. Jauniešu bigbends startēja džeza ansambļu un bigbendu kategorijā, piedaloties ar abiem sastāviem - gan lielo, gan mazo “Combo”.  Abi sastāvi izpelnījās augstāko žūrijas novērtējumu. Mazais sastāvs ieguva 1.vietas augstāko pakāpi, savukārt lielais sastāvs izcīnīja augstāko punktu skaitu starp visiem festivāla dalībniekiem, iegūstot tiesības uzstāties festivāla laureātu koncertā.

Starptautiskais Eiropas jauniešu mūzikas festivāls “Neerpelt” tiek organizēts jau kopš 1952. gada. Tas ir festivāls, kas mūziķu pasaulē ir labi zināms un kas izslavēts ar savu profesionalitāti. Tajā ik gadu tiek pārstāvētas dažādas valstis, pulcējot jaunos mūziķus pat no tādām valstīm kā Ķīna, Kolumbija, Honkonga u.c.

Festivāls ik gadu piesaista arī mūziķu pasaulē zināmus ekspertus, kas strādā ne vien žūrijā, bet arī muzicē kopā ar dalībniekiem un piedalās noslēguma koncertos. Lai piedalītos šajā festivālā, dalībniekiem sākotnēji jāiesūta savs pieteikums, kuru izvērtē profesionāla žūrija, un tikai pēc izvērtēšanas dalībniekiem tiek pausts vai nepausts uzaicinājumus festivālā piedalīties.

“Konkursam pieteicāmies jau vairākus mēnešus iepriekš cerībā, ka tiksim apstiprināti. Jāteic, ka es kā diriģents vienmēr tiecos uz izcilību, proti, jau kopš brīža, kad izveidojām jauniešu bigbendu - pirms sešiem gadiem, mērķis bija izveidot stabilu un uz labiem rezultātiem vērstu bigbendu. Ar šādu vīziju strādājam arī ikdienā un intensīvā darbā esam sasnieguši labu līmeni, un nu redzam darba augļus, lai arī šajā festivālā piedalāmies pirmo reizi,” stāsta bigbenda vadītājs Raitis Ašmanis.

Jelgavas novada un pilsētas jauniešu bigbends festivālā uzstājās ar diviem sastāviem. Gan lielais sastāvs, kurā muzicē 26 jaunieši, gan mazais “Combo”, kurā ir 11 mūziķi, sasniedza izcilus rezultātus. Īpašu žūrijas novērtējumu un atzinību guva lielais bigbenda sastāvs.

“Žūrijām nereti patīk, ja dalībnieki savos repertuāros iekļauj savu valstu mūziķu skaņdarbus. Uzskatu, ka mūsu augstais novērtējums ir lielā mērā pateicoties pareizi izvēlētam repertuāram. Izvēlējāmies galvenokārt atskaņot Latvijas džeza meistara Gunāra Rozenberga skaņdarbus. Liels gods mums bija uzstāties festivāla noslēguma koncertā. Šajā koncertā uzstājās tikai pirmo vietu ieguvēji,” bilst Ašmanis.

Šogad festivālā piedalījās 76 kolektīvi jeb 3000 dalībnieki no 21 valsts, kurus vērtēja 32 kompetenti žūrijas locekļi.

Šis nav pirmais bigbenda panākums starptautiskā mūzikas festivālā. Iepriekš bigbends piedalījies arī svinga mūzikas festivālā Vācijā un kultūras festivālā “Tulpju simfonija” Rumānijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti