Jaunnedēļ Rēzeknē notiks tradicionālās Baroka mūzikas dienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No 9. līdz 15.septembrim senās mūzikas cienītājus priecēs tradicionālās Baroka mūzikas dienas Rēzeknē, piedāvājot plašu koncertu, lekciju un meistarklašu klāstu, lsm.lv informē Latgales vēstniecības „Gors” pārstāvji.

Šī gada Baroka mūzikas dienas ir veltītas nīderlandiešu baroka mūzikai, bet to vadmotīvs „Es redzēju jauno tiltu” nozīmē, ka ar mūzikas palīdzību tiks vēstīts par tiltiem. Tā 10. septembrī Latgales Kultūrvēstures muzejā notiks pasākums „Cerību tilti”, kas veltīts mūzikas instrumenta virdžināla skanējumam.

12. septembrī Latgales vēstniecībā „Gors” baroka mūzikas cienītāji sastapsies uz „Laikmetu tiltiem”. Koncertā notiks programmas „An dem stillen Meeresstrade” („Klusajā jūras krastā”) pirmatskaņojums Eiropā, nīderlandiešu ansambļa „Melomania” izpildījumā. „Melomania” koncerts veidos tiltu starp baroku un tagadni. Mūsdienu skaņraža Kasanovas, īstajā vārdā Franka Nīvenhusa, renesanses un baroka stilā komponētās vokāli instrumentālās miniatūras uzburs Heinrika Heines dzejas pasauli ar tās smalkākajiem, niansētajiem un daudzkrāsainajiem tēliem.

Saklausīt un sajust „Pasauļu tiltus” būs iespēja divreiz – 14. septembrī Latgales vēstniecībā „Gors” un 15. septembrī Stirnienes svētā Laura Romas katoļu baznīcā. Programmā iekļauts nīderlandiešu baroka mūzikas koncerts „Twee overzijden worden weer burden” („Divi krasti atkaļ kļuva par kaimiņiem”), Benedikta Bunsa, Jana Baptista Verrijta un citu komponistu darbi. Koncertā piedalīsies Hugo Nessens (alts), Josts van der Lindens (tenors), ansamblis „Kasselberg Ensemble” (Šveice) un Jāņa Ivanova mūzikas vidusskolas koris. Programmas mākslinieciskā vadītāja – Ilze Grudule. Nīderlandiešu vecmeistaru garīgo mūziku atskaņos festivāla dalībnieki – gan viesmākslinieki, gan vietējie instrumentālisti un dziedātāji, tādā veidā kopīgi būvējot tiltu starp Latviju un Nīderlandi.

Baroka mūzikas dienu Rēzeknē misija vienmēr bijusi sniegt klausītājiem iespēju dzirdēt skaņdarbus, kas rokrakstu formā gadsimtiem ilgi gulējuši bibliotēku plauktos. Tāpēc arī šogad Baroka mūzikas dienas no aizmirstības cels gaismā no skaņdarbus, kas gan šodienas klausītajam, gan pašiem mūziķiem būs pirmatklājums.

Baroka mūzikas dienu programmu papildinās lekcijas, tikšanās un meistarklases. 9. septembrī Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā būs iespēja noklausīties lektores Ineses Pāvules stāstījumu „Nīderlandes baroka mūzika”. 10. un 11. septembrī Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā notiks Hugo Nessena un Josta van der Lindena meistarklases baroka dziedāšanā, savukārt 12. septembrī Rēzeknes mūzikas vidusskolā meistarklases baroka dziedāšanā vadīs Raitis Grigalis. 12. septembrī Latgales vēstniecībā „Gors” būs iespēja tikties ar nīderlandiešu komponistu Franku Nīvenhusu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti