Rīta Panorāma

Kā pasargāt māju no zagļiem?

Rīta Panorāma

Intervija ar Rūtu Dimantu

Baha "Ziemassvētku oratorija" noslēdz festivālu "Eiropas Ziemassvētki"

Jau tradicionāli «Eiropas Ziemassvētki» izskanēs ar Baha «Ziemassvētku oratoriju»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

30.decembrī Torņakalna baznīcā jau tradicionāli festivālu "Eiropas Ziemassvētki" noslēgs baroka meistara Johana Sebastiāna Baha "Ziemassvētku oratorija" - daiļš un apjomīgs vēstījums par Jēzus dzimšanas laiku un ar to saistītajiem notikumiem.

Diriģenta Risto Josta vadībā oratorijas atskaņojumā piedalīsies "Sinfonietta Rīga", Latvijas Radio koris, solisti Elīna Šimkus, Helēna Lepalāna, Olivers Kūziks un Kalvis Kalniņš.

"Ziemassvētku oratoriju" veido sešas kantātes un šoreiz igauņu diriģents Risto Josts, muzicējot kopā ar lielisku mākslinieku ansambli, klausītājus aicina ieklausīties oratorijas pirmajā, trešajā, piektajā un sestajā daļā.

Soliste Elīna Šimkus saka: "Jēzus piedzimšanas brīnums, tāpat kā viņa dzīvesstāsts, neprasa nekādus ārējus pastiprinājumus, izrotājumus vai papildinājumus. Un tomēr man šķiet, ka Bahs ir viens no tiem retajiem komponistiem, kurš spējis uztvert šī notikuma īpašo noskaņu, atrast īsto atslēgu tā atklāsmei. Ceru, ka mums visiem kopā izdosies uzburt Ziemassvētku brīnuma maģisko atmosfēru, līdz klausītāju sirdīm aiznesot vēstījumu, ko mums būtu vēlējies nodot gan Jēzus, gan savā mūzikā - arī Bahs."

"Ziemassvētku oratoriju" raksturo izvērsta forma un salīdzinoši liels atskaņotājmākslinieku skaits: četri solisti, koris un baroka laikmeta orķestris. Šis cikls sastāv no sešām apjomīgām daļām - sešām kantātēm. No tām pirmās trīs balstītas uz Lūkas, bet pēdējās - uz Mateja evaņģēliju.

Kā vēstīts, decembris jau tradicionāli ir mūzikas festivāla "Eiropas Ziemassvētki" laiks. Šogad festivāls piedāvāja plašu stilu daudzveidību, sākot no džeza un tango un noslēdzot ar lielas formas garīgiem skaņdarbiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti