Kultūra

Grupa "Vintāža" gatavojas koncertiem

Kultūra

Projektā "Slepenais dubultnieks" mākslinieki un psihologi pievēršas depresijas problēmai

Ceturtdien gaidāma operas "Turaidas Roze" pirmizrāde

Jau šonedēļ - «Turaidas Rozes» jauniestudējuma pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ceturtdien, 28.septembrī, Latvijas Nacionālajā operā uz skatuves atkal no jauna atdzīvosies skaistā un smeldzīgā leģenda par Turaidas Rozi. To komponējis Zigmars Liepiņš, bet libretu sarakstījis Kaspars Dimiters.

Zigmara Liepiņa un Kaspara Dimitera sarakstītā opera pirmo iestudējumu piedzīvoja pirms 17 gadiem, un tagad būs skatāma šīs operas otrā redakcija, kurā veikti gan muzikāli, gan dramaturģiski pārveidojumi.

Līdzās ļoti plašam pašmāju dziedātāju sastāvam operā piedalīsies arī baleta mākslinieki.

Zigmara Liepiņa un Kaspara Dimitera opera „No rozes un asinīm” pirmo reizi tika iestudēta 2000.gadā, un izrādīta aptuveni 25 reizes, kas mūsdienās ir labs rezultāts. Taču jau toreiz Zigmaram Liepiņam, kā viņš stāsta - mieru nedeva nepabeigtības sajūta, it īpaši šķita, ka operas fināls nav īsti pareizi dramaturģiski atrisināts.

Gan šī iemesla dēļ, gan arī tādēļ, ka pašmāju darbu operas repertuārā ir maz – viņš nolēma atgriezties pie stāsta par Turaidas Rozi, talkā nāca arī vecais cīņu biedrs libretists Kaspars Dimiters, un tā tapa operas otrā redakcija, stāsta Zigmars Liepiņš:

„Nu, lūk, tādā veidā mēs kopā ar libretistu Kaparu Dimiteru nonācām pie domas, kā atrisināt šīs operas finālu. Un beigu beigās

latviešiem nav nemaz tik daudz tādu lielo mīlestības un kaislību tēmu, mēs kā ziemeļnieku nācija vairāk filozofiskā dziļumā ejam, bet šo kaislību, kas ir nepieciešamas operā, nav nemaz tik daudz, un tāpēc es nonācu pie slēdziena, ka mums jāatgriežas pie šīs operas otrās redakcijas."

Ja pirmā iestudējuma nosaukums bija „No rozes un asinīm”, tad tagad dots nosaukums „Turaidas Roze”, kas radošajai komandai šķitis precīzāks un atbilstošāks:

Jaunā izrāde dod iespēju sevi visplašākajā spektrā atklāt tieši pašmāju māksliniekiem, jo viessolisti jau latviešu valodā nedzied - to kā svarīgu faktoru akcentē izrādes muzikālais vadītājs Mārtiņš Ozoliņš.

Viņš arī smej – tā kā pašam ir ļoti personiska attieksme pret skaisto leģendu – iestudēšanas laikā esot atkal atguvis jaunību.

„Es atceros savu jaunību un kāzas, arī es pabiju šajā Turaidā, un tā leģenda arī manā sirdī ir dzīva. Es varu teikt, ka es esmu atguvis otro elpu vai jaunību ar šo skaņdarbu, jo, kā mēs zinām, jaunībā visi iespaidi ir daudz sakāpinātāki. Es domāju, ka šī opera uzrunās daudzus, jo šī leģenda par mūžīgo mīlestību, tā ir katram sirdī ielikta," pārdomās dalās Mārtiņš Ozoliņš.

Vai stāsts par Turaidas Rozi ir patiess vai tā tomēr ir tikai leģenda? – strādājot pie iestudējuma pārliecinošu atbildi uz šo jautājumu esot atraduši dramaturgs Mikus Čeže un režisore Ināra Slucka:

„Mēs atklājām ļoti interesantas lietas, un es jums varu pateikt, ka tā ir leģenda. Tāpēc, ka visi pamatojumi, kur ir teikts, ka tur protokols ir pierakstīts, tas ir protokola atstāsts. Un vēl pats interesantākais, ka tieši šādu leģendu ar dažām izmaiņām – ar vārdu nomaiņām vai kā beigās notiek šī nogalināšana – var atrast daudzās kultūrās un daudzos laikos, tā ir leģenda, kas klejo apkārt. Droši vien cilvēkiem ir nepieciešamība ticēt šai mīlestībai," spriež Ināra Slucka.

"Līdz ar to mēs bijām ļoti atvērti arī savā interpretācijā šai leģendai paturēt pašu būtiskāko – leģenda vienalga ir par mīlestību," viņa atklāj.

Viena no Maijas lomas dziedātājām būs Laura Teivāne, kurai šī būs pirmais tik nozīmīgais iestudējums un visdramatiskākā loma, ko viņa līdz šim spēlējusi.

Iestudējuma „Turaidas Roze” radošajā komandā strādā arī scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece no Lietuvas Jolanta Rimkute, viens no labākajiem gaismu māksliniekiem Krievijā Damirs Ismagilovs, kurš Latvijā viesojas pirmo reizi. Iesaistīti arī baleta mākslinieki, un horeogrāfe Elita Bukovska.

“Turaidas Rozes” pirmizrāde 28. septembrī būs pirmais Latvijas Nacionālās operas un baleta iestudējums, kuru tiešraidē varēs skatīties Latgales vēstniecības “Gors” Mazajā zālē.

“Sarunas pirms pirmizrādēm” par “Turaidas Rozi” notiks 25. septembrī 18.30 Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē.

Nākamās “Turaidas Rozes” izrādes skatāmas 29. un 30. septembrī, 22. oktobrī un 17. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti