Izziņota festivāla «Sensus» koncertprogramma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 12. līdz 15. jūlijam Liepājas koncertzālē „Lielais dzintars“ un Ventspils teātra namā „Jūras vārti“ norisināsies starptautiskais klasiskās mūzikas festivāls  „Sensus“, kas pirmo reizi Latvijā vienkopus pulcēs vairāk nekā 80 Berlīnes filharmoniķu, Amsterdamas Karaliskā „Concertgebouw“ un citu labāko Eiropas un Latvijas simfonisko orķestru vadošos mūziķus. Festivāla programmā plānoti vairāki kamermūzikas un simfoniskās mūzikas koncerti, meistarklases mūzikas studentiem, kā arī simfoniskās mūzikas koncerts bērniem un vecākiem.

Festivāla atklāšanas koncertā 12. jūlija vakarā koncertzāles "Lielais dzintars" Lielajā zālē muzicēs leģendārā orķestra „Berlīnes filharmoniķi“ stīgu kvartets. Viņiem šajā koncertā pievienosies pasaulslavenā stīgu kvarteta „Artemis“ pirmā vijole Vineta Sareika un Sennu Laine – čelliste, kura regulāri muzicē kopā ar Danielu Barenboimu, pianistu Langu Langu un citām izcilākajām klasiskās mūzikas pasaules zvaigznēm.

Koncerta pirmajā daļā būs iespēja dzirdēt reti atskaņoto Volfganga Amadeja Mocarta Adagio un fūgu divām vijolēm, altam un basam. Līdzās – Ludviga van Bēthovena slavenā Devītā jeb Kreicera vijolsonāte, veltīta laikabiedram, ievērojamam vijolniekam Rūdolfam Kreiceram. Sonāti būs iespējams klausīties spožā pārlikumā vijolei un stīgu kvintetam.

Koncerta otrajā daļā – Kārļa Lāča jaundarba pirmatskaņojums un Franča Šūberta Stīgu kvintets Do mažorā, kas tapis dažus mēnešus pirms autora nāves. To pamatoti uzskata par vienu no visu laiku izcilākajiem kamermūzikas paraugiem.

13.jūlijā plkst. 20.00 notiks kamermūzikas koncerts "Salut à la France" jeb “Sveiciens Francijai”. Šajā festivāla "Sensus" koncertā spilgtāko franču komponistu mūziku koka un metāla pūtēju ansambļiem atskaņos vadošie Eiropas un Latvijas solisti.

Koncerta pirmajā daļā prožektoru gaismā būs koka pūšaminstrumenti: skanēs Morisa Ravela barokāli greznais veltījums karabiedriem “Kuperēna piemiņai”, Žaka Ibēra “Trīs nelieli skaņdarbi” un Fransisa Pulenka vitālais, dzirkstīgais “Sekstets”. Flautiste Anete Toča, obojists Egils Upatnieks un klarnetists Guntis Kuzma satiksies ar vienu no mūslaiku vadošajiem pasaules fagotistiem – Amsterdamas Karaliskā ''Concertgebouw'' orķestra solistu Gustavo Nunjesu no Urugvajas – un spožo slovēņu mežradznieku, orķestra “Berlīnes filharmoniķi” mūziķi Andreju Žustu.

Koncerta otrajā daļā uzstāsies trīs metāla pūšaminstrumentu virtuozi - Francijas Radio filharmoniskā orķestra pirmā trompete Aleksandrs Batī, pirmais un līdz šim vienīgais trombonists, kurš uzvarējis starptautiskajā ARD izpildītāju konkursā, kā arī ieguvis ''Echo Klassik'' balvu par savu pirmo solo albumu Fabriss Milišērs, kā arī orķestra “Berlīnes filharmoniķi” mežradznieks Andrejs Žusts. Solisti atskaņos franču komponista-matemātiķa Žaka Kasterēda “Sonatīni trompetei un klavierēm”, Fransisa Pulenka reti dzirdamo, agrā jaunībā sacerēto “Trio mežragam, trompetei un trombonam” un Žana Mišela Damāza “Trio trompetei, trombonam un klavierēm”.

Ar lieliskajiem pūšaminstrumentālistiem koncerta abās daļās tiksies viena no Latvijas izcilākajām pianistēm – prasmīgā un ugunīgā Agnese Egliņa.

Simfoniskās mūzikas koncerts “Rožu kavalieris” 14. jūlijā Ventspilī un 15. jūlijā Liepājā būs festivāla "Sensus" spožākais mūzikālais notikums, kurā Latvijas festivāla orķestra sastāvā kopā ar vadošajiem Latvijas mūziķiem muzicēs visi festivāla viesmākslinieki.

Pie orķestra diriģenta pults stāsies Latvijā iemīļotais un starptautiski atzītais diriģents Karels Marks Šišons, kurš no 2009. līdz 2012. gadam bija LNSO mākslinieciskais vadītājs, pasaules lielāko opernamu un koncertzāļu pastāvīgs viesis, augstu apbalvojumu īpašnieks. 

Koncerta programmā – Mihaila Gļinkas operas “Ruslans un Ludmila” virpulīgā uvertīra, Igora Stravinska krāsainā svīta no baleta “Ugunsputns” un Riharda Štrausa izsmalcinātā un vīniski krāšņā svīta no operas “Rožu kavalieris”. Īpašs brīdis – pasaulslavenā vijolnieka, Eiropas labāko orķestru sadarbības partnera Sergeja Krilova solo Pētera Čaikovska populārajā Vijolkoncertā. 2016.–2017. gada sezonā Krilovs koncertē ar Londonas filharmonisko orķestri, Berlīnes Konzerthaus orķestri, Skotijas Karalisko Nacionālo orķestri, Bāzeles simfonisko orķestri un citiem. 2016. gadā ierakstu kompānija ''Deutsches Grammophon'' laida klajā Krilova pirmo CD ar A. Vivaldi “Gadalaikiem”.  Kopš 2008. gada Sergejs ir Lietuvas kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs, un viņa vadībā orķestra repertuāra diapazonas sniedzas no baroka līdz mūslaiku mūzikai. Kā atzīst pats mūziķis, ļoti nozīmīga bijusi viņa draudzība ar Mstislavu Rostropoviču, kurš spēcīgi ietekmējis viņa radošo personību.

Koncertā Latvijas festivāla orķestra stīgu grupas vadīs slaveno Berlīnes filharmoniķu mūziķi - vijolnieki Luiss Felipe Koeljo un Marlēne Ito, altists Hoakins Rikelme Garsija un kontrabasists Gunārs Upatnieks, savukārt čellu grupas līdere būs Sennu Laine – Berlīnes Valsts operas orķestra solo čelliste. Par izcilu pūšaminstrumentu skanējumu rūpēsies Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" orķestra fagotu grupas koncertmeistars Gustavo Nunjess, kā arī pirmais un līdz šim vienīgais trombonists, kurš ieguvis pirmo vietu starptautiskajā ARD izpildītāju konkursā Fabrīss Millišers, orķestra Berlīnes filharmoniķi mežragu grupas mūziķis Andrejs Žusts un trompetes virtuozs Aleksandrs Batī.

Daļu no šī koncerta programmas būs iespēja dzirdēt īpašā, bērniem un vecākiem veidotā koncertā 15.jūlija agrā pēcpusdienā.

Plašakā informācija par starptautisko mūzikas festivālu "Sensus"  atrodama festivāla mājaslapā sensusfestival.com.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti