Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Tomu Grēviņu

Rīta Panorāma

Drošība uz ceļiem: Bērnu sēdeklīši

Intervija ar Vikinguru Oulafsonu un Baibu Bartkeviču

Islandes izcilākais pianists Vikingurs Oulafsons sniegs solokoncertu Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Svētdien, 10. decembrī, pulksten 16 Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” solokoncertu sniegs “Islandes nedēļas nogales” mākslinieciskais vadītājs, starptautiski atzītais pianists un „Deutsche Grammophon” mākslinieks Vikingurs Oulafsons.

Pēcpusdienas koncertprogrammā Vikingurs izpildīs etīdes no sava jaunākā, 2017. gadā izdotā ieraksta „Philip Glass. Piano Works by Vikingur Olafsson”, ko mūzikas kritiķi novērtējuši kā vienu no izcilākajām Glāsa interpretācijām. Koncerta otrajā daļā pianistam uz skatuves pievienosies arī Liepājas stīgu kvartets.

“Esmu secinājis, ka tā nav repetīcija vai atkārtošanās,” par Glāsa etīžu ierakstu teicis Oulafsons, “es to redzu nevis kā iešanu pa vienu un to pašu ceļu, bet drīzāk kā spirālveida ceļojumu, kurā vienmēr var atrast jaunas perspektīvas.”

Vikingurs Oulafsons dzimis un pirmo muzikālo izglītību ieguvis Islandē, 16 gadu vecumā kā solists-brīnumbērns pirmo reizi koncertējis ar Islandes Simfonisko orķestri, bet, sasniedzot pilngadību, pārcēlies uz Amerikas Savienotajām Valstīm un uzsācis studijas vienā no prestižākajām mūzikas augstskolām pasaulē - Ņujorkas Džuliarda skolā (The Juilliard School of Music).

Kā smaidot atzīst pats Vikingurs, tieši Džuliardā, nonākot līdzās krievu un amerikāņu klaviermūzikas tradīcijās augušajiem vienaudžiem, viņš pirmo reizi esot sapratis, ka, iespējams, nav labākais pianists pasaulē, un turpmākos sešus gadus veltījis nebeidzamām stundām pie klavieru taustiņiem. Ieguvis slavu kā “puisis, kurš nekad neiziet no mēģinājumu klases”, kā arī bakalaura un maģistra grādus klavierspēlē, pēc studijām Vikingurs paralēli pianista karjerai Eiropā, Amerikā, Islandē un cituviet izveidojis arī savu ierakstu kompāniju, mūzikas raidījumu Islandes Nacionālajā televīzijā un Vasaras saulgriežu mūzikas festivālu Harpas koncertzālē.

Saņēmis neskaitāmus muzikālos apbalvojumus Islandē, tajā skaitā vairākkārt atzīts par Gada mākslinieku, izcilais pianists pērn parakstīja ekskluzivitātes līgumu ar vienu no nozīmīgākajām klasiskās mūzikas ierakstu kompānijām pasaulē – „Deutsche Grammophon” - un klajā laida ierakstu ar jau pieminētajām Filipa Glāsa etīdēm. Arī par šo veikumu „BBC Music Magazine” un „Gramophone” kritiķiem atlika vien noelsties, sakot: “Elpu aizraujošs, izcils pianists!” un atzīstot, ka “ir tikai daži mūziķi, kuru talants un radošā intuīcija būtu salīdzināma ar Vikingura spējām”.

Arī „New York Times”, „Le Monde” un „The Telegraph” kritiķi slavē Oulafsona interpretāciju dziļumu, ekspresiju, kaislīgo muzikalitāti, eksplozīvo virtuozitāti un vulkānisko temperamentu, intelektuālo zinātkāri un tieksmi pēc izaicinājumiem, uzsverot, ka viņam piemīt reta dāvana - izgaismot labi zināmu darbu negaidītos virzienos, radot pašam savu, neparastu mūzikas pasauli.

Vikingurs Oulafsons vienlaikus ir arī trīs mūzikas festivālu mākslinieciskais direktors – 2012. gadā pēc viņa iniciatīvas izveidots „Reykjavík Midsummer Music” festivāls Harpas koncertzālē Islandē, pēc kura panākumiem Vikinguru uzaicināja par „Vinterfest” radošo vadītāju Zviedrijas pilsētā Morā, bet šogad pēc Vikingura iniciatīvas izveidota trīs dienu mūzikas programma “Islandes nedēļas nogalei” Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti