Intervija: «Pieliec punktu!» dalībnieki nevaid miruši

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Laikos, kad vēl atrados "Pieci.lv" maizē, es vadīju rubriku, kas izpelnījas pastiprinātu uzmanību no dažādām iestādēm, indivīdiem un galu galā kļuva par mīļāko radio pārraidi Uģa Poļa vērtējumā, raisot šajā cilvēkā ne vienu vien eksistenciālu pārdomu. Tas bija interesanti, tas bija rokenrols un tas bija vājprāts. "Pieliec punktu!" rožainās radio dienas noslēdzās ar manu atvaļināšanu no dienesta jūnija vidū. Fināla cīņa, protams, netika atcelta, tā tika organizēta "Noliktavā No.3", kur uzvaru guva Alexx Dynamo. Viņam pretim stājās vienīgā meitene, kura bija pieteikusies startēt šajās cīņās - VIŅA, kura ir soliste vienai no spēcīgākajām un kolorītākajām pašmāju jaunās mūzikas grupām - "Bandmaster". Trešo vietu izcīnija reperis Reiss, kuram cīņu laikā izdevās sevi gana spilgti atrādīt kā reptūristiem, tā šī aroda pazinējiem.

Ierasta prakse pasaulē pēc šovu noslēgumiem ir teju visus tā dalībniekus ātri vien utilizēt un aizmirst vai arī ilgu laiku tos asociēt tikai ar šo vienu nelielo fragmentu viņu dzīvēs. Tas pats novērojams arī pie mums. Es pats tikai ar piepūli varu nosaukt 12 "Pieliec punktu!" dalībniekus, kur nu vēl visus pēdējo gadu pustalantu šovu uzvarētājus. Neiespējami! Intereses mākts, nolēmu aicināt uz sarunu Alexx Dynamo un Reisu, lai apvaicātos abiem jauniešiem par to, kā viņi jūtas tagad, un par viņu kopīgo radošo darbību, kura, jā, jūs uzminējāt, piedzīvos pirmatskaņojumu nekur citur kā "Pieci.lv" tiešraidē.

Pagājuši teju trīs mēneši, beidzot ir miers, nevienu sabiedrībā vairs neurda domas par "Pieliec punktu!". Vai jums ir tāpat?

Alexx Dynamo: Man bieži patīk izteikt konkrētas frāzes angļu valodā, tāpēc darīšu to arī tagad: "It was fun while it lasted". Ir patīkami, ka tam visam ir pielikts punkts, jo beigās spriedze bija uzkāpusi visai augstu, rezonanse bija milzīga, un pat cilvēki, kas ar repu ir "uz Jūs", bija kaut ko dzirdējuši par #PieliecPunktu. Es esmu laimīgs, ka tas ir beidzies, jo beigās kaut kā viss "izgāja no rociņas". Ir sācies jauns posms katra dalībnieka radošajās darbībās, un izskatās, ka Kaimiņš, Polis un pārējā brigāde arī nomierinājusies.

Reiss: Ja godīgi, es vēl kādu nedēļu centos visu saprast, sagremot  informāciju un emocijas, ko saņēmu  šī raidījuma laikā.  Pēc tam nomierinājos, sapratu, ka tas viss ir mazsvarīgs un nevajadzīgs man kā izpildītājam, līdz ar to pakāpeniski jau aizmirsu par to un iejuku savos solo projektos.

Kādos radošos procesos esat sākuši darbību?

Alexx Dynamo: Pašlaik tekstuāli strādāju pie EP "Sintētiski sapņi", kas ir tieši tā, kā tas izklausās. Nevēlos "spoilot" materiālu, taču ceru, ka pavisam drīz jau būs kaut kas jauns, ko parādīt plašākai auditorijai. Vēl vairāk eksperimentēju ar elektronisko mūziku, kura ieņems ļoti lielu lomu relīzē. Tikai nepārprotiet - tas nebūs "klubņiku" materiāls!

Reiss: Pašlaik esmu sācis strādāt maksimāli ar savu otro studijas relīzi "Escapism EP". Cenšos maksimāli eksperimentēt tieši skaņas ziņā.  Iekš relīzes būs atrodamas sešas dziesmas, kuras būs maksimāli atšķirīgas no tieši ierastā latviešu repa - gan pavadījuma, gan skaņas ziņā. Cenšos izkāpt ārpus saviem rāmjiem un pārsteigt gan sevi, gan pelēko latvieti.

Sociālājos tīklos varēja redzēt bildi, kur relaksējaties dīvānā ar divām meitenēm. Pastāstiet, lūdzu, kas tā par dekadenci?

Alexx Dynamo: Jā... Relaksācija, haha. Kādu laiku atpakaļ vienā no dzīvajām uzstāšanās reizēm dzirdēju traku bītu, kas bija nonācis Reisa īpašumā, tādēļ automātiski pieteicos tajā iemest pantu. Soli pa solim, līdz ierosināju, ka jāuzņem klips. Tur nu mēs bijām. Klips.

Reiss: Tas ir mazs ieskats mūsu klipa filmēšanā vienai no dziesmām, kas būs arī iekļauta "Escapism EP". Centāmies maksimāli izskatīties pēc nihilisma piekritējiem. Pārējo redzēsiet paši jau pavisam drīz!

Cik aktuāls ir šāds dziesmas stāsts vai arī šis ir mēģinājums atkal raustīt latvieti vulgaris aiz ūsām?

Alexx Dynamo: Es domāju, ka dziesmas tematika ir ļoti aktuāla. Protams, ka aktualitāte ir relatīvs jēdziens, taču pēc novērojumiem vidē - dziesma ir aktuāla. Tas nav mēģinājums kaitināt vidējo latvieti, bet gan parādīt tam "vienam kolēģim, kurš sestdienu nakti pavada, skatoties romantiskās komēdijas ar draudzeni", ka ir arī cita pasaule, par kuras eksistenci līdz šim viņam nav bijusi ne mazākā nojausma. Mēs esam piektdienu paaudze. Mēs esam nakts. Mēs esam tie džeki, par kuriem tevi skolā brīdināja.

Reiss: Protams, ka jebkurš šāds video Latvijā sacels lielāku vai mazāku traci, bet mums pat nav šāda plāna. Mēs ar Alexxu sapratām viens otru un beigu beigās, pašiem nezinot, attīstījām dziesmā kopēju zemtekstu, kuru arī maksimāli centāmies vizualizēt klipā. Es personīgi uzskatu, ka nav vajadzības latvieti raustīt aiz ūsām, viņš pats parasti vienmēr to sāks darīt, kad paliks pārāk garlaicīgi. 

Cik jums pašiem šādas tematikas ir aktuālas?

Alexx Dynamo: Es nevaru nedz noliegt, nedz apstiprināt, ka bieži saskaros ar šo vidi, kas varētu kalpot kā izskaidrojums tam, kādēļ esmu tik "izglītots" tajā un spēju ar vārdiem savērpt visas nepieciešamās references un idejas. Man ir ļoti plašs paziņu loks, ļoti. Esmu žoga abās pusēs. Es varu sēdēt ar saviem reklāmistu draugiem Barona ielas "Coffee Inn" un apspriest jaunākos notikumus mediju pasaulē, tikpat labi vari mani satikt Ziepniekkalnā ar aliņu uz soliņa runājot ar džekiem, kas tur dzīvo. Protams, vēlos tikai atgādināt, ka tas viss tikpat labi var būt manas iztēles auglis un jebkāda līdzība ar reālo dzīvi ir tikai sakritība.

Reiss: Protams, ka tematikas, kuras es aizskaru savā mūzikā un klipos, ir man aktuāla lieta, bet tas ir tīri psiholoģiski. Es varu ieraudzīt ziņās kādu atgadījumu un no tā ietekmēties tematikai. Varu nākt mājās no darba un pa ceļam ieraudzīt interesantu personu, un, man nezinot, šī persona ietekmēs manu radīto mūziku nākotnē. Runājot tieši par šo dziesmu un klipu, šis man radās no pēdējā laika apkārt redzētā, no apkārtējām emocijām, kas mani ļoti ietekmēja, var pat teikt - lika rakstīt šādu dziesmu.  Domāju, ka mūsu vēstījums ir labi attēlots klipā, tie, kuri to gribēs, tie sapratīs.

Vai radošam cilvēkam ir jānes atbildība par savu vēstījumu, performanci un tēlu?

Alexx Dynamo: Noteikti. Es neatminos, kur to lasīju vai redzēju, bet tavs imidžs ir kādi 40 procenti no tavas dziesmas vai radošās darbības. Jebkam var mainīties svars, zinot, kas aiz tā stāv. Tev ir jāzina, ko tu baro auditorijai un kā tu sevi "pārdod". Mūziku Latvijā nevar īsti pārdot, bet var pārdot sevi kā tēlu, ideju. Tieši tādēļ arī cilvēki iet uz koncertiem, jo viņiem ir vajadzīgs šis tēls, ideja, imidžs, kas stāv aiz mūzikas. Ļoti nepatīk prakse, kurā citi džeki dziesmās postulē to rajona "hustle" vai agresīvus reprezentus, bet pēc tam "Twitter" ieraksta, ka mamma pagatavoja labākās pusdienas pasaulē, vai arī viņi "Facebook" "šēro" "Džentlmeņu klubs" ierakstus vai citu drazu.

Reiss: Protams, un Latvijā to parasti aizmirst. Varētu nepiekrist par to vēstījumu, jo, ja mēs skatāmies uz to globāli, vēstījumi radošiem cilvēkiem ir dažnedažādi, un vairāk vai mazāk jebkurš vēstijums ir panākums radošam cilvēkam. Vēstījums ir kā savs viedoklis, te nāk talkā teiciens "Cik cilvēku, tik viedokļu". Performance un tēls radošam cilvēkam ir ļoti svarīgs, pats skatos uz to ļoti nopietni. Šīs divas mākslinieka izpausmes parāda sevi. Pirmais iespaids rodas tavas performances un tēla dēļ, tāpēc par šo ir jānes atbildība jebkuram radošam cilvēkam, jebkurā jomā.

Kāda loma ir radošam cilvēkam mūsdienu Latvijā?

Alexx Dynamo: Izdomai nav robežu! Uzskatu, ka, ja galva ir uz pleciem, tad ar pareizo attieksmi, pareizajiem cilvēkiem un pareizo pieeju var sasniegt šķietami neiespējamo. Protams, radošums arī nav galvenais, jo ne vienmēr tas ir vajadzīgs, lai samaksātu rēķinus, uzceltu tiltus vai valsts iestādes. Visam ir jābūt līdzsvarā. Radošums ir kā aklā zarna. Bez tās var arī iztikt.

Reiss: Man ir prieks redzēt, ka radošus cilvēkus sāk vairāk novērtēt Latvijā, vismaz tā sāk likties. Iespējams, man tā liekas, jo pēdējā laikā man radoši cilvēki ir aizvien vairāk un vairāk apkārt. Latvija paliek, kā jau tu teici, mūsdienīga, jaunāki cilvēki cenšas kļūt aizvien radošāki un ar jaunu skatu uz pasauli. Līdz ar to arī citi cilvēki sāk pieņemt pavisam "crazy" lietas kā mākslu un cenšas atrast tajās ko skaistu. Radoši cilvēki dod Latvijai jaunu dzīvi, kuru sāk iepazīt aizvien vairāk cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti