Kultūras ziņas

"Harolds un Moda" Timrota iestudējumā

Kultūras ziņas

Dž. Dž. Džilindžera iestudējums "Art" Dailes teātrī

Grupas "Laibach" interpretācija par Nīči

Grupas «Laibach» interpretācija par Nīči skan Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Provokatori, disidenti un pastāvošās varas kritķi. Grupa “Laibach” spēj nokaitināt, bet reizē arī iedvesmot jau teju 40 gadu. Pēdējā laika skandalozākais notikums ir Uģa Oltes un Mortena Travika dokumentālā filma “Atbrīvošanas diena”, kas ir stāsts par leģendārās grupas vizīti komunistiskajā Ziemeļkorejā. Taču grupa uz lauriem nesnauž un ar pilnīgi jaunu programmu devusies pasaules koncerttūrē, 16.novembrī sniedzot koncertu Rīgā.

No pagrīdes roka līdz melanholijai! Tikpat daudzslāņains kā filosofa Frīdriha Nīčes darbs “Tā runāja Zaratustra” (Also Sprach Zarathustra) ir jaunais grupas „Laibach” albums. Tāpat kā „Laibach”, arī Nīče ir daudzināts, slavēts un reizē arī noliegts, jo savā darbā provokatīvā veidā apcer cilvēka dzīvi zem tukšām debesīm bez Dieva.

Jau kopš grupas pirmsākumiem „Laibach” priekšnesumi ir militāri agresīvi, provokatīvi un tumši industriāli. Līdztekus nažu šķindoņai un izaicinošām projekcijām šoreiz koncertā parādās arī melodiskāka noskaņa.

„Viena no pirmās daļas centrālajā melodijām ir dziesma “Pēc saullēkta”. Tā ir Nīčes vīzija par cilvēci. Saules aušana un iezīmē jauna cilvēka piedzimšanu,” saka grupas dalībnieks un menedžeris Ivans Novaks.

„Labais mulsums sākumā bija tas, ka kura grupa vēl var pasaulē atļauties apbraukt un spēlēt savu jauno disku, no kura praktiski neviens nezina nevienu dziesmu. Ir nojaukta popkultūras superhita jeb iedrillētā singla kultūra, uzmācība. Tu salūsti zem tā, ka neko nezini, un vienkārši baudi to, ko viņi tur sniedz. Tas ir diezgan smagi. Bet atzīsim, kad uznāca Mina uz skatuves, atplauka visa publika,” stāsta Gustavs Terzens.

„Man patīk tas, ko „Laibach” dara ar beigām – šodien bija divas beigas,” par koncertu saka filmas “Atbrīvošanas diena” režisors Uģis Olte. „Tās lēni auga, auga un uzauga līdz tam, ko pirmo reizi, kad es dzirdēju, es sapratu, ka tā ir laba, īsta dzīva grupa. Viņi māk izvest klausītāju līdz augstam punktam. Protams, man beigas vislabāk patika!”

Jau 17.novembra vakarā grupa uzstāsies Viļņā, bet pēc tam turpinās koncertturneju Eiropā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti