Georgijs Osokins pirmatskaņos Vaska opusa «Klusuma auglis» jauno versiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Svētdien, 26. martā, koncertzālē “Cēsis” gaidāma tikšanās ar pianistu Georgiju Osokinu un Jāņa Liepiņa diriģēto “DD orķestri”. Koncertam programmā iekļauts Pētera Vaska opusa “Klusuma auglis” jaunas versijas pirmatskaņojums. Opusa pārlikumu klavierēm un stīgu instrumentiem radījis Georgijs Osokins.

Līdz šim klausītāji dzirdējuši Pētera Vaska opusa versijas korim un klavierēm, jauktam korim a cappella, jauktam korim un stīgu instrumentiem, klavierkvintetam, stīgu kvartetam.

“Pēteris Vasks man ir īpašs un svarīgs jau kopš skolas gadiem. Diemžēl viņam nav tik daudz klavierdarbu, cik varbūt mums visiem gribētos. Ar tēvu un brāli patlaban ierakstām latviešu mūzikas disku, kas būs veltīts Latvijas simtgadei, un es izvēlējos ierakstīt Vaska mūziku. “Klusuma auglis" ir dievišķa mūzika, kas neeksistē uz zemes, bet skan tālu no šejienes – kaut kur citur, kur valda miers. Šim opusam ir vairākas versijas, bet es nolēmu mēģināt to aranžēt klavierēm un stīgu orķestrim, jo, manuprāt, tas varētu brīnišķīgi skanēt,” saka Georgijs Osokins.

Pianists būs solists arī Volfganga Amadeja Mocarta 25. klavierkoncertā, kas sacerēts Vīnē, kad Mocarts bija 30 gadu vecs. Georgija ieskatā šis opuss “ir diezgan reti atskaņots, taču bezgalīgi skaists un ļoti svaigs ar izsmalcināto instrumentāciju un brīžiem pilnīgi negaidītiem kompozīcijas pavērsieniem; tas ir viens no maniem mīļākajiem Mocarta klavierkoncertiem, un šajā koncertprogrammā tas harmonēs ar Vasku”.

Koncerta otrajā daļā dzirdēsim stīgu instrumentu mūzikas klasiku. Vispirms skanēs Džakomo Pučīni elēģija “Krizantēmas”, ko meistars sacerēja 32 gadu vecumā vienā naktī un kas veltīta laba drauga, Savojas hercoga un Spānijas karaļa Amadeo (jeb Amedeo) piemiņai. Pēc tam – Pētera Čaikovska slaveno skaņdarbu “Serenāde”, kurā dzirdama komponista tieksme uz klasicismam raksturīgu domāšanas skaidrību, kas tobrīd vispār raksturīga Krievijas mākslā – daži speciālisti to uzskata par sudraba laikmeta skaidru pazīmi. Populāra ir “Serenādes” otrā daļa Valsis, ko atpazīs daudzi.

Stundu pirms koncerta, plkst. 18, Kamerzālē interesenti aicināti uz “Pirmskoncerta sarunu” ar komponistu Pēteri Vasku un diriģentu Jāni Liepiņu. Sarunu vadīs Latvijas Radio “Klasika” ētera personība, muzikologs Orests Silabriedis. Dalība pasākuma bez maksas.

Koncertzāles “Cēsis” pavasara koncertu sērija ar pasaulslavenu Latvijas mūziķu dalību turpināsies arī aprīlī. Jau 2.aprīlī aicinām uz Lielās mūzikas balvas laureātu – vijolnieces Evas Binderes, čellistes Kristīnes Blaumanes un pianista Reiņa Zariņa - koncertu “Trio Palladio/Bindere, Blaumane, Zariņš”, kurās skanēs romantisma mūzikas šedevri. Savukārt 8. aprīlī Cēsīs klausītājiem būs unikāla iespēja dzirdēt pasaules operteātru iemīļoto latviešu tenoru Aleksandru Antoņenko. Tās ir retas un īpašas reizes, kad izcilais tenors dzimtenē izpilda kamermūzikas programmas, un šoreiz Antoņenko balsi dzirdēsim latviešu komponistu dziesmās un Štrausa opusos. Kopā ar solistu uz skatuves būs pianists Daniels Pavļuts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti