Kultūra

Fotogrāfijas muzejā atklāj dāņu fotomākslinieka izstādi par Maskavas forštati

Kultūra

"Latvian Voices" izdod jaunu CD un dosies koncerttūrē

Lūcijas Garūtas 115.jubilejai veltīts koncerts

Gaismas pilī notiks Lūcijai Garūtai veltīts koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Otrdien, 12.decembrī, vakarā – Lūcijas dienas ieskaņā – Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē notiks izcilajai komponistei Lūcijai Garūtai veltīts koncerts, kas būs viņas 115. jubilejas gada skaists noslēguma akords.

Uz koncertu speciāli no Austrijas ieradīsies čelliste Marta Sudraba, uzstāsies operas solists Krišjānis Norvelis, pianiste Dzintra Erliha un vēl citi Garūtas mūzikas spilgti interpreti.

Koncerta norise tieši Lūcijas dienas ieskaņā ir pat ļoti likumsakarīga, jo komponistes dzīves laikā tās vienmēr bija īpašas dienas, ne velti vēl joprojām tās tik spilgtā atmiņā ir Garūtas fonda vadītājai Dainai Pormalei, kas ir komponistes māsas mazmeita un, kaut arī tolaik bija vēl pavisam maziņa, – gaisotni Garūtas dzīvoklī atceras, it kā tas būtu noticis tikai vakar.  

“Tolaik bija tādas baltas ziemas – aukstas ar sniegu, un tāpēc it sevišķi bija tas kontrasts – uzbraukt augšā ar liftu 6.stāvā, (Garūta tolaik dzīvoja mansarda dzīvoklī), un ieiet tajā telpā, kur ir silta un mājīga gaisotne, svētku noskaņa, pirmā eglīte, sveces deg un pulcējušies visi draugi, radi… Un tad sāka skanēt mūzika,” atceras Daina Pormale.

Lūcijas Garūtas klavieru trio Si bemol mažorā būs centrālais skaņdarbs viņai veltītajā koncertā. Šī skaistā mūzika Latvijā nav skanējusi 10 gadus, kopš to Melngalvju namā un Siguldā atskaņoja „Altenberg trio” no Vācijas.

„Man tā šķita, ka atkal pienācis laiks, kad tam vajadzētu skanēt, un pianists Artūrs Cingujevs ir sapulcējis tādu trio – no Austrijas ieradīsies čelliste Marta Sudraba un būs vijolniece Kristīne Balanas,” stāsta Daina Pormale.

Ievadvārdus koncertā teiks komponists Imants Zemzaris, kurš bijis Lūcijas Garūtas students, muzicēs arī jaunie mūziķi no Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolas un Rīgas Doma kora skolas, kā arī Garūtas mūzikai uzticīgā pianiste Dzintra Erliha kopā ar operas solistu Krišjāni Norveli.

 Dzintra Erliha atzīst – Garūtas saikni ar mūziku ļoti precīzi raksturo koncertam izvēlētais moto „Mūzika ir dvēseles elpa”, kas ir savulaik pašas komponistes teiktie vārdi.

„Šie vārdi ļoti trāpīgi raksturo Garūtas mūziku kopumā, jo viņa mūziku rakstīja no sirds, un tā arī tālāk aiziet no sirds uz sirdi. Pēdējos gados es redzu, ka Garūtas mūziku atskaņo arvien vairāk, un mani īpaši priecē pianista Reiņa Zariņa tikko iznākušais albums sadarbībā ar ierakstu studiju „Skani”, arī šis koncerts – tas viss ļoti iepriecina, un es ceru, ka viņas mūzika skanēs vēl un vēl,” saka Dzintra Erliha.

Pati pianiste Dzintra Erliha jau strādā pie divām programmām, kurās iekļauta Garūtas mūzika. Pirmā ir sadarbība ar operas solisti Kristīni Gailīti, kas rezultēsies ar koncertiem nākamā gada februārī, bet otrā – ar starptautiski slaveno soprānu Maiju Kovaļevsku.

„Šobrīd jau studijā mēs esam ieskaņojušas divas dziesmas – „Aijā dziesmiņu” un „Mēness laiva” ar Raiņa tekstu. Albumā dzirdēsim arī Krišjāni Norveli; arī citu latviešu komponistu dziesmas. Cerams, ka jau 2018.gada vasarā jau būs iespēja šo albumu prezentēt,” pauž Dzintra Erliha.

Jau otrdien vakarā Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē notiks Garūtas 115.jubilejai veltītais koncerts, ko papildinās arī neliela komponistei veltīta izstāde. Galvenais stends tajā vēstīs par kantātes „Dievs, Tava zeme deg!” atskaņojumiem dažādos laikos un dažādās valstīs, tostarp Japānā un Vācijā, kur atskaņotāji ieguldīja lielu darbu, lai kantāte izskanētu pēc iespējas precīzākā latviešu valodā.  

Izstādes atklāšana ievadīs Lūcijas Garūtas 115.jubilejai veltīto koncertu, kas notiks Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē sešos vakarā un kurā ieeja ir brīva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti