Rīta Panorāma

Radoša cilvēka ciešanu drāma - opera "Tanheizers"

Rīta Panorāma

Intervija ar Arni Kaktiņu

Intervija ar Ilzi Lasmani – Broži

Festivāls «Porta» aizvien vairāk iziet ārpus Rīgas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Papildinot programmu ar koncertu Cēsīs un Saldū, pasaules mūzikas festivāls "Porta" šoruden aizvien vairāk izies no tā ierastās norises vietas Rīgas, Latvijas Televīzijas raidījumā „Rīta Panorāma” stāsta pasaules mūzikas festivāla „Porta” sabiedrisko attiecību kuratore Ilze Lasmane-Brože.

"Patiesībā Rīgā būs tikai viens koncerts. Mēs esam sajutuši, ka var iziet ārpus Rīgas arvien vairāk un vairāk, un sākam ar Cēsīm. Saldū [iepriekš] jau ir bijis, un šī tradīcija turpināsies, bet Cēsis ir [festivālā] jaunums,” par rudenī gaidāmo festivālu saka Lasmane-Brože.

Festivāla „Porta” ietvaros ārpus Rīgas šogad gaidāms koncerts Vidzemes koncertzālē ”Cēsis” – tur 12.novembrī uzstāsies elektrofolka avangardiste „Onuka” no Ukrainas, kā arī burjatu mūzikas grupa „Shono”.

Savukārt 4.novembrī Rīgā, mūzikas namā „Daile”, klausītājus priecēs Aboss Kosimovs no Uzbekistānas un Karina Gomesa.

Pasaules mūzikas festivāla „Porta” programmu papildinājis arī koncerts Saldus mūzikas un mākslas skolā. 5.novembrī tur uzstāsies dziedātāja Karina Gomesa no Gvinejas-Bisavas.

Gomesas daiļradē apvienojas plašs pasaules mūzikas spektrs. Dziedātāja dzimusi Āfrikā, taču mūzikai pievērsusies baznīcas korī Brazīlijā, studiju laikā. 2007. gadā viņa pievienojās sešdesmito gadu vidū dibinātajai, revolucionārajai pasaules mūzikas apvienībai „Super Mama Djombo”, ar kuru kopā koncertējusi visā pasaulē, taču kopš 2011. gada Gomesa dzīvo Portugālē un koncentrējas uz solo darbību.

Viņas eklektisko stilu tādējādi papildina arī portugāļu tradicionālās mūzikas elementi. Uz skatuves viņu pavada instrumentālistu grupa, kuras spilgtākā dalībniece ir talantīgā trompetiste Džesika Pina.

"Es neizvēlējos trompeti, trompete izvēlējās mani, es esmu mēģinājusi spēlēt dažādus instrumentus, bet man padodas tikai trompete," saka Džesika, kura šo instrumentu spēlē no astoņu gadu vecuma, bet jau 15 gadu vecumā viņa ir izpildījusi pirmo trompetes solo filharmonijas orķestrī. Viņas saspēle ar Karinas samtaino vokālu piedod grupas skanējumam papildu dimensiju, radot reti sastopamu, pievilcīgu muzikālo buķeti.

Kā "Rīta Panorāmai" stāsta Lasmane-Brože, mākslinieki ir ļoti ieinteresēti piedalīties festivālā.

"Festivāla vārds jau ir izskanējis pasaulē, arī pateicoties mūsu veidotajiem raidījumiem un ārkārtīgi jaukajai publikai," saka festivāla pārstāve. "Visi mūziķi ir gatavi braukt atkal un atkal, jo viņiem patīk cieņpilnā attieksme pret uzstāšanos un to, ko klausītājs dzird."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti