Elīna Garanča par darbu Eirovīzijas gada kora žūrijā: Panika, šausmas un liels pārdzīvojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Dzintaru koncertzālē 11.jūlija vakarā gaidāms īpašs koncerts, jo tajā mūzikā satiksies divas ļoti spožas operzvaigznes - Elīna Garanča un Hibla Gerzmava, kura ir dzimusi Abhāzijā, bet šobrīd ir pieprasīta visos slavenākajos pasaules opernamos. Operas dīvas pavadīs Festivāla orķestris, ko diriģēs Karels Marks Šišons. Pēc koncerta Jūrmalā Karels Marks Šišons šīs nedēļas nogalē uzstāsies trijos festivāla „Sensus” koncertos, Elīna Garanča savukārt nākamnedēļ darbosies konkursa „Eirovīzijas gada koris” žūrijā, un stāsta, ka šo konkursu, kas pirmo reizi notiks Latvijā, gaida ar lielu interesi un tam rūpīgi gatavojas.

Žaka Ofenbaha barkarola no operas „Hofmaņa stāsti” ir klausītāju allaž ļoti iemīļota, skanēs arī šī vakara koncertā un būs interesanti dzirdēt, kā šoreiz tajā savīsies divu ļoti spožu pasaules līmeņa zvaigžņu – Elīnas Garančas un Hiblas Gerzmavas balsis. Elīna Garanča stāsta, ka pirmo reizi abas sastapās 2014.gadā Galā koncertā Sanktpēterburgā un partnerība bija abpusēji saistoša un bagātinoša.

Elīna Garanča: „Hiblu es pazīstu no koncertiem Sankpēterburgā, esam vairākas reizes tikušās gan Metropolitēnā, gan citos teātros, brīnišķīga, ezoteriska māksliniece, es domāju, ka Latvijas publikai viņa arī patiks. Katrā gadījumā man ļoti patīk saskaņoties ar savu partneri, es vispār esmu partnera cilvēks, man ir svarīgi sadziedāties ar viņu, un tā kā ar Hiblu mēs tagad ilgāku laiku neesam strādājušas kopā, tad man būs ļoti interesanti sabalsot intonācijas. Mūsu vislielākā cerība ir ka nelīs. Kā var redzēt konkrēti šodien ir paveicies ar laiku, bet, kā man teica draugi – ugunskurs Latvijā ir vairs ne tikai izprieca, bet jau nepieciešamība palikusi. Jebkurā gadījumā es esmu ļoti priecīga un gandarīta šeit būt”.

Elīnu Garanču un Hiblu Gerzmavu koncertā pavadīs Festovāla orķestris diriģenta Karela Marka Šišona vadībā, kurš sola ļoti skaistu programmu, piemērotu vasaras noskaņām.

Karels Marks Šišons: „Esam izvēlējušies mūziku, kurā atspoguļosies labākais, ko abas mākslinieces un arī orķestris klausītājiem var sniegt. Elīna, piemēram, dziedās ārijas no „Karmenas”, Hibla ārijas no operas „Otello”, jo ir ļoti slavena ar Dezdemonas lomu, arī mēs kopā ar orķestri piedāvāsim klausītājiem iemīļotus un vasarai atbilstošus skaņdarbus”.

Pēc koncerta Dzintaru koncertzālē ar Karelu Marku Šišonu vēl būs tikšanās pirmajā klasiskās mūzikas festivālā „Sensus”, piektdien Ventspilī, bet sestdien divos koncertos Liepājā, koncertzālē „Lielais dzintars” viņš kopā ar Latvijas Festivāla orķestri un spožiem viesmāksliniekiem piedāvās programmu „Rožu kavalieris”, tajā iekļauta Gļinkas, Starvinska un Riharda Štrausa mūzika.

Elīna Garanča savukārt nākamnedēļ piedalīsies konkursa „Eirovīzijas gada koris” žūrijā, konkurss risināsies Rīgā notiekošās Eiropas koru olimpiādes ietvaros un Latvijā ir pirmā valsts, kas šādu konkursu sarīkos, par savām izjūtām pirms darba konkursa žūrijā stāsta Elīna Garanča.

„Panika… šausmas… un liels pārdzīvojums… atkal ārkārtīgi laikietilpīgs process, lai varētu tam visam sagatavoties. Es esmu Jaunava pēc horoskopa, man ir jābūt zināmai skaidrībai un kārtībai visās lietās, ko es daru, tagad mēģinu to visu sakārtot. Pirmo reizi sēdēšu žūrijām, komentēšu priekšnesumus, katrā gadījumā man ir kora dziedāšanas pieredze. Dziedāju korī daudzus gadus kā atbalstošais pirmais alts, līdz ar to es domāju, ka man ir zināma saprašana par kora dziedāšanu," saka Elīna Garanča.

Nākamajā sezonā Elīnu Garanču gaida daudz skaistu notikumu – rudenī viņa dziedās Eboli lomu Verdi operas „Dons Karloss” pirmizrādē Bastīlijas operā Parīzē, pēc tam būs Verdi „Rekviēms” ar diriģentu Rikardo Muti, kuru – kā saka Elīna – viņa dievinot, tad sekos debija Dalilas lomā Vīnes operā un vēl citi notikumi, šobrīd notiekot arī gatavošanās jauna albuma ierakstam.

Elīna stāsta, ka no operu lomām viņu arvien vairāk piesaista dramatiski tēli, kas saistās gan ar pašas dzīves izjūtu, gan izmaiņām balsī, kas kļūst vairāk tumsnēja un dramatiska.

Šovakar slaveno mecosoprānu dzirdēsim koncertā Dzintaru koncertzālē kopā ar izcilo soprānu Hiblu Gerzmavu, Festivāla orķestri un diriģentu Karelu Marku Šišonu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti