Rīta Panorāma

Madara Līcīte tiešraidē no Ogres - 3

Rīta Panorāma

Intervija ar Jāni Dūklavu

Pasaules pirmatskaņojumi koncertā "Simfonijas un pasakas"

Eiropas kamerkoru lielkoncertā skanēs pasaules pirmatskaņojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas vadošo koru nedēļā jeb "Tenso" dienās Rīgas Svētā Pētera baznīcā 18.oktobrī notiks Eiropas kamerkoru lielkoncerts "Simfonijas un pasakas", kurā skanēs Ērika Ešenvalda un Līgas Celmas-Kursietes pasaules pirmatskaņojumi.

Lielkoncertā piedalīsies "Rias" kamerkoris no Berlīnes, Dānijas Nacionālais vokālais ansamblis, Latvijas Radio koris, kā arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Koncerta diriģenti būs Sigvards Kļava, Hanss Kristofs Rādemanis un Markuss Krīds.

18.oktobra lielkoncertā "Simfonijas un pasakas" varēs piedzīvot divus pasaules pirmatskaņojumus - inuītu pasaku Ērika Ešenvalda interpretācijā opusā "The First Tears" un Līgas Celmas-Kursietes "Sirmās dvēseles" pēc Kārļa Skalbes pasakas ar tādu pašu nosaukumu. Hansa Kristofa Rādemaņa vadībā kori satiksies Igora Stravinska "Psalmu simfonijā", kurā, paša autora vārdiem, viņš esot "simfonizējis psalmu dziedājumus". Koncertā skanēs arī Olivjē Mesiāna, Luidži Nono un Ģērģa Ligeti skaņdarbi.

2007.gadā dibinātajā Dānijas Nacionālajā vokālajā ansamblī pulcēti 18 labākie dāņu dziedātāji. Kolektīvs reprezentē labākās ziemeļu koru skaņas kvalitātes - caurspīdīgumu, dzidrumu, tīrību un precizitāti, kas iet roku rokā ar daudzpusīgu dinamiku. Ansambļa plašais repertuārs aptver laiku no renesanses līdz mūsdienām. Kopš 2014.gada ansambli vada angļu diriģents Markuss Krīds.

Berlīnes "Rias" kamerkoris ir viena no Eiropas izcilākajām kormūzikas vienībām, kas regulāri uzstājas kopā ar Berlīnes filharmoniķiem. Kolektīvs spēlējis nozīmīgu lomu Berlīnes mūzikas kultūrā kopš tā dibināšanas 1948.gadā, tai skaitā 1960.gadā piedalījies  Berlīnes filharmonijas atklāšanā. Kolektīva mākslinieciskais vadītājs ir pašlaik viens no pasaulē pieprasītākajiem kordiriģentiem Hans Kristofs Rādemanis.

Kā jau vēstījām, Eiropas vadošo koru nedēļa jeb "Tenso" dienas norisināsies no 17. līdz 22.oktobrim, koncerti notiks Rīgā, Cēsīs, Siguldā un Ventspilī.

Eiropas vadošie kori ir izveidojuši Eiropas profesionālo kamerkoru tīklu - "Tenso", radot spēcīgu kormūzikas attīstības platformu, kas aktualizē svaigākās koru kultūras tendences Eiropā. "Tenso" ir unikāls un vēl nebijis projekts, kuru iniciējis Latvijas Radio koris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti