Kultūra

Paziņoti konkursa "Zelta ābele" šāgada nominanti

Kultūra

Koncertzālē "Lielais dzintars" šovakar pirmizrāde iestudējumam "Par mīlestību"

Dzintaru koncertzālē notiks koncertu cikls "Brīvdienu mūzika"

Dzintaru koncertzāle uzsāk koncertciklu «Brīvdienu mūzika»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šīs nedēļas nogalē, 26. februārī, Dzintaru koncertzālē tiks uzsākts jauns koncertcikls „Brīvdienu mūzika”. Tas piedāvās īpašus dienas koncertus brīvā gaisotnē, kuros varēs dzirdēt gan populāru mūziķu sniegumu, gan sarunas ar viņiem. Koncertus vadīs atraktīvais diriģents Jānis Ozols. Cikls aizsāksies ar koncertu, kurā muzicēs un uz jautājumiem atbildēs dziedātāja Aminata un džeza pianista Harija Baša trio.

Harija Baša džeza trio un Aminata atkal satikušies pēc diviem gadiem. Pēc ilgāka pārtraukuma kopā muzicēt atkal ir svaigi, interesanti un populārās džeza un R&B melodijas skan jau atkal mazliet citādi.

Mēģinājuma starplaikā Aminatai un bundziniekam Kasparam Kurdeko vaicāju, kā viņus pašus noskaņo un iedvesmo šī būšana džeza pasaulē.

Aminata: „Man ir labs garastāvoklis, es vienkārši cenšos dziedāt no visas sirds un dvēseles. Ar nepacietību gaidu koncertu, jo gribas pamuzicēt vēl."

Kaspars Kurdeko: „Es domāju, pirmkārt, iedvesmo šī enerģētika, kas ietverta šajos amerikāņu džeza standartos. Otrkārt, man ļoti patīk ar šiem mūziķiem kopā spēlēt, un tas nozīmē, ka sinerģija notiek, un ceru, ka to sajutīs arī skatītāji un klausītāji."

Aminata: „Es arī jūtos ļoti labi šajā sastāvā, mums viss saskan, tā teikt, garīgajā līmenī, ir ērti, patīkami."

Kaspars Kurdeko: „Mēs nekad nekliedzam viens uz otru.”

Muzikālās vienības "Harija Baša trio un Aminata" aizsākums meklējams 2013.gadā Ineses Galantes festivālā "Summertime". Tajā vispirms pianistam Harijam Bašam izveidojās lieliska saspēle ar jaunajiem mūziķiem – kontrabasistu Reini Ozoliņu un bundzinieku Kasparu Kurdeko, viņi nolēma izveidot kopīgu programmu, bet tai bija vajadzīga soliste. Kā izraudzīta Aminata, kura tolaik vēl nebija piedalījusies Eirovīzijā?

Harijs Bašs: „Es gribēju pieaicināt kādu no jaunajiem solistiem, es domāju – ko un kā, un tad pavisam nejauši es izdzirdēju vienu dziesmu. Es pat nezināju, kas to dzied, vienkārši man iepatikās gan balss tembrs, gan stils, kā viņa dzied, un tad jau pēc tam es uzzināju, ka tā ir Aminata. Es viņu sameklēju, tas vēl bija pirms Eirovīzijas, viņa piekrita piedalīties šajā projektā, es sapratu, ka tā bija viņas pirmā reize dziedāt džezu. Tā kā tāda nejauša satikšanās, bet ļoti veiksmīga."

Pirms diviem gadiem Aminatas un Harija Baša trio koncerti, ļoti labas klausītāju atsaucības pavadīti, izskanēja 11 Latvijas pilsētās. Nu viņus atkal varēs dzirdēt Dzintaru koncertzālē, jo tieši viņi atklās jauno koncertu ciklu „Brīvdienu mūzika”. Līdzās muzicēšanai, tajos mūziķi tiks aicināti arī uz sarunu.

Koncertu cikls „Brīvdienu mūzika” piedāvās koncertus nevis vakaros, bet pa dienu, un tajos valdīs arī brīvāka un nepiespiestāka atmosfēra nekā vakara koncertos.

Cikla idejas autors ir Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis, kurš stāsta, ka ideju īstenot pasteidzinājusi kāda tikšanās ar mūzikas mīļotājiem no Cēsīm.

„Vienā brīvdienā mums bija koncerts vakarā, es pa dienu biju uz mēģinājumu, un Dzintaru koncertzāles foajē ienāca iekšā pulciņš ļaužu un jautāja, vai mēs varam visi kopā tagad aiziet pie jums uz koncertu. Es teicu, ka tagad diemžēl nē, nāciet vakarā, bet viņi atbildēja – nē, mēs jau vakarā atpakaļ uz Cēsīm braucam. Tad es aizdomājos, ka jānāk cilvēkiem pretī un jāizdomā kaut kāda forma, kas ļautu viņiem visiem kopā atbraukt uz Jūrmalu, pastaigāt gar jūru, paelpot svaigu gaisu, varbūt baudīt kādu labu maltīti un atnākt uz koncertzāli," stāsta Guntars Ķirsis.

Cikla „Brīvdienu mūzika” koncerti Dzintaru koncertzālē notiks svētdienās pulksten 14. Konferansjē lomā tajos iejutīsies diriģents Jānis Ozols. Pirmais koncerts ar Aminatas un Harija Baša trio piedalīšanos notiks jau šo svētdien. Pēc tam martā stafeti turpinās vijolnieks Raimonds Ozols, aprīlī – grupa "Astro'n'out", bet maijā pianists Vestards Šimkus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti