Dzintaru koncertzālē muzicēs izcilais vijolnieks Džošua Bells

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

18. augustā Jūrmalā uzstāsies viens no pasaulē pieprasītākajiem vijolniekiem - Džošua Bells. Mūziķis uzstāsies Dzintaru koncertzālē simfoniskā orķestra pavadījumā diriģenta Maksima Eškenazi vadībā. Šis pasākums ir daļa no "Baltijas muzikālo sezonu" vasaras koncertu programmas, informē projekta īstenotāji.

Pirmo reizi paņemot rokās vijoli četru gadu vecumā, jau 14 gados Bells debitēja ar Filadelfijas orķestri Rikardo Muti vadībā, bet trīs gadus vēlāk viņš uzstājās Kārnegī zālē Ņujorkā. Leģendārais vijolnieks ir Indiānas Universitātes absolvents un prestižās ''Avery Fisher'' balvas ieguvējs, kurš ir ierakstījis vairāk nekā 40 mūzikas albumus, daudzi no kuriem ir izpelnījušies ''Grammy'', ''Mercury'', ''Gramophone'' un ''Echo Klassik'' balvas.

Džošua Bella talantam nav līdzinieku, un tieši tas viņu padara par vienu no ievērojamākajiem mūsdienu vijolniekiem. Viņam piešķirto pagodinājumu saraksts ir teju bezgalīgs; viņš ir kļuvis par grāmatu un filmu varoni, aicināts piedalīties populāros TV raidījumos un sniegt padomus kultūras jautājumos, tomēr tas nav galvenais viņa spožajā biogrāfijā. Pirmkārt Bells ir mūziķis, kas spēj spēj rast ceļu uz ikkatra klausītāja sirdi, spēlējot savu 1713. gadā Stradivāri darināto vijoli "Huberman".

Izcilais vijolnieks ir piedalījies tādu kulta filmu kā Fransuā Žerāra "Sarkanā vijole" un Rona Hovarda "Enģeļi un dēmoni" skaņu celiņu tapšanā.

Džošua Bells ir izpelnījies slavu, arī piedaloties vienā no populārākajiem flešmobiem klasiskās mūzikas vēsturē. 2007. un 2014. gadā viņš anonīmi spēlēja vijoli Vašingtonas metro stacijā. Pirmā koncerta laikā viņam izdevās 47 minūtēs nopelnīt aptuveni 32 dolārus.

18. augustā Dzintaru koncertzālē skanēs A. Dvoržāka 9. simfonija "No Jaunās pasaules", F. Mendelszona uvertīra "Sapnis vasaras naktī" un M. Bruha "Pirmais koncerts vijolei un orķestrim".

"Baltijas muzikālo sezonu" pasākumu programmā šovasar vēl:

- 5. augustā - Kristīne Opolais un Pāvels Černohs ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Sesto Kvatrīni vadībā;

- 29. augustā - "Young International Opera Stars";

- 3. septembrī - Kriss Boti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti