Doma laukumā jau trešo gadu skanēs 100 «Ziemassvētku tubas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sestdien, 9. decembrī plkst. 15.00 Doma laukumā, pie vienas no lielākajām Rīgas eglēm jau trešo gadu izskanēs „Ziemassvētku tubu” orķestra koncerts, klātesošos priecējot ar populārām Ziemassvētku melodijām īpašā skanējumā. Neparastajā orķestrī apvienosies vairāk nekā 100 tubistu un eifonistu no visas Latvijas. Pasākuma vadītāja lomā iejutīsies Māris Grigalis.

Koncertā, kurš izcelsies ar zemu, taču siltu un bagātīgu skanējumu, tradicionāli kopā spēlēs gan profesionāli mākslinieki un pedagogi, gan amatieri un mūzikas skolu audzēkņi. Lai orķestris skanētu vēl krāšņāk, šogad tubām pievienosies atraktīvais bundzinieks Gundars Lintiņš. Pasākumā piedalīsies mūziķi arī no tādām attālām Latvijas vietām kā Daugavpils, Ludzas, Limbažiem, Rūjienas, Balviem, Baltinavas un Jaunpiebalgas, kā arī tubists no Igaunijas.

Šāda tradīcija - Ziemassvētku laikā kopīgai muzicēšanai pulcēt cilvēkus, kuri prot spēlēt tubu un eifoniju – ir radusies ASV un iesakņojusies daudzviet pasaulē. Latvijā šo paražu iedzīvinājis tubas spēles pedagogs un aktīvs izpildītājmākslinieks, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors Jānis Retenais kopā ar Latvijas Nacionālās kultūras centru.

Tuba ir viszemāk skanošais metāla pūšamais instruments simfoniskajā orķestrī, un tā pilda basa funkciju. Nosaukums ”tuba”, visticamāk, radies no latīņu 'tubus', kas nozīmē „caurule”. Savukārt eifonijs jeb tenora tuba ir metāla pūšamais instruments, kuru izmanto pūtēju orķestros, uzticot tam dažādas funkcijas – gan solo, gan pavadījumu. Eifonijs tulkojumā no grieķu valodas nozīmē 'patīkami skanošs'.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti