Kultūra

Aktīvi turpinās Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles restaurācija

Kultūra

Izstāde "Daugavai būt" Vēstures muzejā

Liepājas simfoniskais orķestris sāk savu 137. koncertsezonu Gintera Rinkēviča vadībā

«Carmina Burana» Liepājas simfoniskā orķestra jaunā ceļa sākumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Meistars nāk – ar šādu paziņojumu savu 137. koncertsezonu uzsāk Liepājas simfoniskais orķestris jaunā mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Gintera Rinkeviča vadībā. Atskaņojot pasaulē labi zināmo un krāšņo Karla Orfa skaņdarbu "Carmina Burana", šajā sestdienā, 16.septembrī, izskanēs orķestra pirmais šīs sezonas koncerts. Septembrī gaidāmi vēl citi spilgti koncerti un pirmatskaņojumi.

Sezonas atklāšanas koncertā Liepājas simfoniskā orķestra, Valsts akadēmiskā kora ''Latvija'', Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas zēnu kora, solistu -  Ērikas Elofas (soprāns), Andra Lapiņa (tenors) un Šarla Raisa (baritons) izpildījumā skanēs Karla Orfa skaņdarbs "Carmina Burana". Lietuviešu diriģents Gintars Rinkevičs, kurš turpmākos gadus strādās plecu pie pleca ar Liepājas simfoniskā orķestra radošo komandu, raksturo skaņdarba izvēli, atklājot sezonu:

„Orfs speciāli uzrakstīja šo skaņdarbu pretstatot to garīgai mūzikai, tur ir teksti par mīlestību, par pavasari, par meiteni, par laimi. Cilvēciskās jūtas un prieki, kas satrauca arī parasto viduslaiku cilvēku. Es speciāli izvēlējos šo skaņdarbu sezonas atklāšanai, lai tas būtu sava žanra ziņā ļoti demokrātisks un interesants, bet tajā pašā laikā ļoti spilgts, nevis ieguvis lētu popularitāti, bet izturējis laika pārbaudījumus. Tā tomēr ir ģeniāla mūzika.”

Liepājas simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis sezonu raksturo kā jauna ceļa sākumu orķestra mūziķiem. Pieredzējušā diriģenta vadībā šajā sezonā gaidāmi vairāki nozīmīgi koncerti, turklāt īpaši piesātinātas būs septembra nedēļas nogales, jo oktobrī orķestris dosies mēnesi ilgā turnejā uz Vāciju.

„Jau nākošajā nedēļas nogalē gaidāms spilgts muzikāls notikums, jo tiks atskaņota mūsu pasūtināta valsts simtgadei veltīta simfonija, kuru sarakstījis Jānis Lūsēns, turklāt šajā simfonijā viņš pauž mīlestību pret Liepāju. Vēl ļoti slavens indiešu vijolnieks un komponists, ar ko mēs sadarbojāmies Indijā, viņš ir sarakstījis Latvijas simtgades svītu vijolei un orķestrim. Arī tā tiks pirmatskaņota. Skanēs gan skaista latviešu mūzika, gan indiešu,” norāda Lipskis.

Liepājas simfoniskais orķestris nākamā gada novembrī dosies koncertturnejā uz Indiju; kāpēc orķestrim veidojas tik cieša sadarbība ar Indiju, atklāj Uldis Lipskis:

„Priecājos, ka valsts ir atbalstījusi mūsu simtgades koncertturneju uz Indiju nākošajā gadā. Tam ir dziļas un konceptuālas saknes. Indoeiropiešu valodas ir cēlušās no sanskrita.  Kolektīvās zemapziņas dzīlēs ir cieša saikne ar to kultūru, kaut gan mums tas var likties eksotiski. Tā enerģētika ir radniecīga; tiem kam patiks Lūsēns, patiks arī indiešu mūzika. Indijā būs otrādi, domāju, ka  tā būs.”

Liepājas simfoniskais orķestris gatavojas arī gaidāmajam Zvaigžņu festivālam, kas ierasti notiek pavasarī. Sekojot  senākām festivāla tradīcijām, šoreiz uz skatuves redzēsim spožākos Latvijas pianistus. Liepājas simfoniskā orķestra vadītāja Ulda Lipska vārdiem sakot, šajā sezonā diriģenta Gintara Rinkeviča vadībā ''mēģināsim pārsteigt paši sevi un Latviju''.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti