Kultūra

Otrais Valmieras vasaras teātra festivāls - īpaši ģimenēm ar bērniem

Kultūra

Koru olimpiādi kuplinās bērnu un jauniešu uzvedums "Tiltiem pāri"

Brazīlieši Rēzeknē un ķīnieši Liepājā - koru olimpiāde šoreiz arī ārpus Rīgas

Brazīlieši Rēzeknē un ķīnieši Liepājā - koru olimpiāde šoreiz arī ārpus Rīgas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pateicoties jaunajām koncertzālēm Rēzeknē, Cēsīs un Liepājā, Eiropas koru olimpiādes krāšņo mūzikas kokteili šogad varēs baudīt ne tikai rīdzinieki un Rīgas viesi, bet arī reģionu klausītāji. Liepājniekus priecēs Dienvidāfrikas un Ķīnas tradicionālā mūzika, rēzeknieši varēs iepazīt Brazīlijas un Šveices dziedātājus, bet Cēsīs uzstāsies kori no Portugāles un Vācijas.

Kimberlijas meiteņu koris no Dienvidāfrikas uz Latviju atbraucis teju 60 meiteņu sastāvā un bija izraudzīts kā viens no nedaudzajiem Eiropas Koru olimpiādes atklāšanas priekšnesumiem.


Ceturtdienas vakarā Kimberlijas kora meitenes kāps uz Liepājas „Lielā dzintara” skatuves. Ko viņām nozīmē šāda pieredze - piedalīties koru svētkos Latvijā?

„Mums tā ir iespēja iepazīties ar tik daudzām dažādām kultūrām un īpaši ar mūziku! Ir arī interesanti vērot, kā cilvēki redz tevi pašu un tavu kultūru. Īpaši, kad tu esi no tik tālas vietas kā Dienvidāfrika,” saka Palisa Kantani.

„Jā, cilvēkiem parasti nav pārāk skaidra priekšstata par to, kā lietas pie mums notiek. Tā kā tā arī ir forša sajūta – reprezentēt savu valsti un mazliet izglītot citus!” smejas Čipo Mzvimbi.

Dienvidāfrikas kora meitenes būs interesanti ne vien klausīties, bet arī skatīties, sola Eiropas koru olimpiādes pārstāve Ilze Salna:

„Tas bija koris, kas pirmais ieradās Latvijā un uzreiz pieskandināja lidostu, dziedāja pie savas viesnīcas Rīgas centrā un uzstājās arī atklāšanā – ar kustībām, milzīgu dzīvesprieku un sajūsmu! Viņas arī izpildīs tradicionālas Dienvidāfrikas tautu tautasdziesmas.”

Šai pašā koncertā Liepājā uz skatuves kāps arī sieviešu koris no Dienvidķīnas.

„Šoreiz mēs ļoti apzināti izvēlējāmies nevis mazās skatuves, bet mūsu skaistās, lielās reģionu koncertzāles, lai pēc iespējas vairāk cilvēkiem dotu iespēju izbaudīt to daudzveidību, kas ir pasaules koru mūzikā. Jo mums šeit, Latvijā, ir savs viedoklis par to, kas ir kormūzika, bet

šī ir iespēja arī klausītājiem reģionos, kuri interesējas par mūziku, ieraudzīt, cik daudzveidīga var būt kormūzika,” saka Ilze Salna.

Šveices jauniešu koris „Incantanti” būs viens no viesiem piektdienas koncertā Rēzeknes koncertzālē „Gors”. Kora repertuārā ir dziesmas arī mazāk zināmajā Šveices retroromāņu valodā. Kora diriģents Kristians Klukers:

„Ja tev reiz ir bijusi iespēja pieredzēt, kā tas ir – dziedāt korī –, tad tā kļūst par lielu kaislību un palīdz tev visā dzīvē. Es šeit esmu kopā ar 23 jauniešiem, un man tā ir iespēja palīdzēt viņiem atrast dzīves ceļu mūzikā.”

Līdzās šveiciešiem Rēzeknē uz skatuves piektdien kāps arī Eiropas koru olimpiādes tālākie viesi – vokālā grupa „Boca Que Usa” no Brazīlijas, stāsta Ilze Salna:

„Īpaši gribas pieminēt, ka koris ir sagatavojis arī vienu latviešu skaņdarbu – Imanta Kalniņa „Mīlestību” ar Ojāra Vācieša vārdiem. Un visi, kas ir dziedājuši koros, labi zina, ka tas nebūt nav tas vieglākais skaņdarbs, ko izpildīt…”

Bet sestdien Cēsu koncertzālē pilsētas svētku ietvaros līdzās vietējiem dziedātājiem uzstāsies kori no Vācijas un Portugāles.

Eiropas koru olimpiāde noslēgsies svētdien, 23.jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti