Arī Latvijā arvien populārāka kļūst vinila plašu kultūra

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Līdzīgi pasaules tendencēm arī Latvijā arvien populārāka kļūst vinila plašu kultūra, un spilgts apliecinājums tam būs sestdien, 7. oktobrī, Rīgā notiekošā Jersikas ielas vinila diena. Šāds pasākums notiek jau ceturto reizi un katru gadu pulcē arvien vairāk interesentu.

Arī Latvijā arvien populārāka kļūst vinila plašu kultūra
00:00 / 05:21
Lejuplādēt
Kā allaž, arī šoreiz pasākuma programmā būs skaņuplašu tirdziņš, lekcija par ieskaņojumiem vinilā un muzikāla performance, bet to visu papildinās kāds ļoti īpašs notikums – mūzikas izdevniecības "Jersika Records" atvēršanas svētki un pirmo divu tajā tapušo skaņuplašu prezentācija.

 

Ideja izveidot vinila plašu izdevniecību "Jersika Records" pieder šīs jomas lielam entuziastam Marekam Amerikam, un ierosmi viņš radis tieši jau vairākus gadus paša rīkotajā Jersikas ielas vinila dienā.

"Tieši Jersikas ielas vinila dienā sākās pirmie eksperimenti ar ierakstu lentā. Jo katru gadu vinilas dienas ietvaros notiek arī koncerts, uzstājas pārsvarā džeza mūziķi, un mēs fiksējam šo uzstāšanos lentā, kā to darīja 40., 50., 60. gados. Un, klausoties pēc tam šīs lentas, secinājām, ka tur ir kaut kāds šarms tajā visā, un lietas attīstījās tik tālu, ka izveidojām speciālu studijas telpu, kas ir akustiski speciāli pielāgota, ar tūkstoš pagalēm pie griestiem un visādi citādi aprīkota. Un tad bija uzstādījums veikt ierakstu, kur mūziķi telpā spēlētu kopā, kur skaņu veido telpas specifika, mikrofoni un pašu mūziķu instrumentu veidotā skaņa, un to visu ierakstīt lentā, neiejaucoties nekādam digitālam momentam. Nav nekādu datoru, viss ir manuāli, analogi," stāstīja viens no vinila dienas rīkotājiem, "Jersika Records"' izveidotājs Mareks Ameriks.

Pasaulē jau kopš 2000. gada atkal visai strauji sāka pieaugt interese par vinila platēm. Savus ierakstus šajā formātā sāka izdot daudzi slaveni mūziķi. Šobrīd popularitātes vilnis, īpaši Lielbritānijā ir sevišķi augsts.

Ne velti, reaģējot uz pieprasījumu, kompānija "Sony" nolēmusi atsākt vinila plašu ražošanu pēc 30 gadu pārtraukuma. Arī Latvija iet šīm tendencēm līdzi. Grupa "Prāta Vētra" un citi populāri mūziķi jau izdevuši ierakstus vinila platēs.

Šai renesansei ir dažādi iemesli, bet visa pamatā tomēr ir cilvēka dabā ieliktā vēlme skaņu ierakstu izbaudīt arī ar citām maņām, ne tikai dzirdi – uzskata Mareks Ameriks. Turklāt skaņa vinilā ir atšķirīga no šobrīd visapkārt valdošajiem formātiem. 

"Es domāju, ka ir noslēdzies tāds kā aplis, ka tehnoloģijas ir gājušas ir uz priekšu. Mūzika ir tik ļoti pieejama, ka mēs varam to telefonā klausīties un jebkurā brīdī tai piekļūt. Bet cilvēka dabā ir arī lietas - [vēlme] aptaustīt, redzēt (..). Šī lietu daba nostrādā.

Faktiski vinila plate ar saviem izmēriem, ar savu tekstūru, ar savām īpašībām ir pierādījusi, ka šis formāts ir tīkams cilvēka acij, ausij" teica Mareks Ameriks.

Vinila plašu cienītāji nav tikai paaudze, kam pēc tām ir nostalģiskas atmiņas, bet arī jauni cilvēki, kuri novērtē tieši šī formāta īpašo šarmu. Pats Mareks Ameriks ir kaut kas pa vidu, jo atminas, kā plates viņa bērnībā klausījās vecāki, savukārt pats jau vairāk pieder tā sauktajai kasešu paaudzei.

Mareks Ameriks plates sācis kolekcionēt pēc tam, kad nejauši uzgājis vecāku pirms gadiem iegādāto grupas "Jumprava" plati "Pilsēta", ko bieži klausījies tīņa vecumā. Vinila plašu pasaulē ieniris arvien dziļāk, un tam rezultāts ir gan nu jau četrus gadus Rīgā rīkotā Jersikas ielas vinila diena, gan tagad jau arī pavisam īpašais notikums – jaunās izdevniecības "Jersika Rekords" atvēršanas svētki, kas izdos ierakstus vinila skaņuplašu formātā.

Pirmie ieraksti jau šodien tiks prezentēti un tas būs jau pieminētais Orniga un Rudzinska kvarteta džeza albums, kā arī Staņislava Judina un Asnātes Rancānes veikums – laikmetīga folkloras interpretācija albumā "OP.2".

Līdzās skaņu plašu ieskandināšanai un jaunās ierakstu kompānijas prezentācijai šodien Jersikas ielas vinila dienā notiks arī skaņuplašu tirdziņš, džeza vēsturnieks Indriķa Veitnera lekcija "Latvijas džeza ieskaņojumi vinilā", kā arī Kaspara Kurdeko projekta "KlusiKlusi" džeza performance.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti