Kultūra

Dailes teātrī pirmizrāde iestudējumam "Bonija un Klaids"

Kultūra

Sācies festivāls „Rīgas Fotomēnesis 2016”

Pavasara sezonu „Gaudeamus” atklās ar koncertu „Rīgas 2.gāzes fabrikas” tornī

Ar neparastu programmu neparastā vietā pavasara sezonu atklās koris «Gaudeamus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar neparastu programmu neparastā vietā savu pavasara sezonu svētdien, 7.maijā, atklās vīru koris „Gaudeamus” diriģenta Ivara Cinkusa vadībā.

Koncertā „Dvēseļu izlaušanās” iekļauta Maija Einfeldes, Kurta Vaila un Ērika Ešenvalda mūzika, kuras starplaikos kora dziedātāji radīs īpašu noskaņu ar balss improvizācijām. Lai šādam - Latvijā nebijušam - eksperimentam sagatavotos, vīri vairāku mēnešu garumā savas prasmes attīstīja pie vokālās improvizācijas meistares Danas Indānes.

Tikpat nepieradināta kā programma, būs arī tās atskaņošanas vieta, proti, koncerts notiks vēsturiskajā „Rīgas 2.gāzes fabrikas” tornī.

Braucot Rīgā pa Matīsa ielu, nevar nepamanīt milzīgos, apaļos vecos gāzes torņus. Tos redzot, teju vienmēr rodas vēlme – paskatīties, kādi tie izskatās no iekšpuses un kas tajos notiek.

Tagad būs tāda iespēja, jo vīru kora „Gaudeamus” jaunā pavasara programma „Dvēseļu izlaušanās” izskanēs tieši vienā no šiem torņiem, vecākajā un mazliet mazākajā, kura iekšpusē kā izrādās atrodas "Latvijas gāzes" autoremonta serviss, stāsta diriģents Ivars Cinkuss.

„Ieejot iekšā, tas tomēr ir ļoti, ļoti liels. Pilnīga tāda cilindra sajūta tajā ir. Es tur pabļaustījos, un sapratu, ka arī akustika tur ļoti interesanti veidojas. Brīžiem tāda sajūta, ka iet pa riņķi. Es ceru, ka būs interesanti, un arī publikai būs interesanti atnākt uz neparastu telpu," saka Ivars Cinkuss.

Taču projekts nesākās ar vēlmi pieskandināt torni, bet gan ar Ivara Cinkusa ideju par jaunu pavasara programmu, kas atspoguļotu pasaulē, Latvijā un arī katra mūsu sajūtās aktuālas noskaņas.

"Es kaut kā ļoti personiski sajūtu, cik ļoti saasinās pasaulē visi notikumi, vardarbības eskalācija notiek, visādas karadarbības. Un tā vardarbības sludināšana sāk ienākt jau burtiski mūsu sētā. Mēs arvien vairāk sākam to pieņemt kā normālu. Un man likās ļoti svarīgi atgādināt cilvēkiem, ka tas nav normāli un cilvēka dabai saprotami,” turpina Cinkuss.

Šo te pasaules krēslas zonu koncertā atspoguļos vācu dižgara Kurta Vaila 1928.gadā rakstītais „Berlīnes rekviēms” ar Bertolda Brehta drausmu nojausmu pārpilno dzeju.

Kā pretsvars Vaila tumšo noskaņu mūzikai būs divi skaņdarbi, kas gluži pretēji slavina gaismu – un tie būs Maijas Einfeldes „Un Dievs nožāvēs visas asaras” un Ērika Ešenvalda „Koki”, kas Latvijā vēl ne reizi nav skanējis

„Maijas Einfeldes skaņdarbs „Un Dievs nožāvēs visas asaras” ar Jāņa Atklāsmes grāmatas dzeju par dvēseles attīrīšanos, par baltu drānu uzvilkšanu un par sēšanos Dieva goda krēslā," stāsta diriģents. "Un arī Ērika Ešenvalda skaņdarbs „Koki” vēsta par dievišķo tieksmi uz augšu, ka tikai caur virzību uz augšu mēs varam sasniegt Dievu. Šī programma ir veidota kā tāds balti melnbalts karogs”.

Ivars Cinkuss kori „Gaudeamus” vada jau 20 gadu, un viņa vēlme ir atkal un atkal atvērt kādus jaunus apvāršņus. Un šoreiz tā būs vēl nebijusi lappuse visā mūsu kordziedāšanas tradīcijā vispār, proti, kora vīri skaņdarbu starplaikos radīs īpašu noskaņu ar balss improvizācijām. Šo prasmi viņi vairākus mēnešus apguvuši pie vokālās improvizācijas meistares Zanes Indānes. Tas vīriem bijis milzīgs vokālais un arī emocionālais izaicinājums.

"Tas ir ļoti liels treniņš, tas prasa katram dziedātājam izlauzties ārpus saviem rāmjiem, jo viena lieta ir stāvēt publikas priekšā un dziedāt klasisku kora dziesmu, bet otra lieta ir gandrīz tā kā pilnībā atkailināties. Tas tā kā novilkt drēbes, un stāvēt publikas priekšā pilnīgi kailam. Jo tev ir absolūti tieši un skaidri jāpasaka, ko tu tai brīdī domā. Tas viss notiek tai brīdī, uz vietas, kad tiek izmantoti gan dažādi elpas un izelpas veidi, gan skaņu garumi, gan balss izmantošana kā skaņveide, piemēram, asociatīvu meža skaņu radīšanai, katedrāles kupola veidošana ar vokālām skaņām,” skaidro Cinkuss.

Vīru kora „Gaudeamus” neparastā programma „Dvēseļu izlaušanās” izskanēs svētdien, 7.maijā, vēsturiskajā „Rīgas 2.gāzes fabrikas” tornī, Vagonu ielā 20.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti