Ar jaunu programmu novembrī Rīgā - leģendārā grupa «Laibach»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šoruden 16. novembrī koncertzālē ''Palladium'' ar pavisam jaunu programmu uzstāsies slovēņu konceptuāli avangardiskā grupa ''Laibach'', informē koncerta organizatori.

Apvienības jaunais albums ''Also Sprach Zarathustra'' lielā mērā tapis, iedvesmojoties no vācu filozofa un domātāja Frīdriha Nīčes viena no slavenākajiem darbiem ''Tā runāja Zaratustra''.

Provokatīvi, izaicinoši, elektroniski industriāli un ar savu pārliecību ''Laibach'' saviļņo, iedvesmo un spēj arī nokaitināt un izaicināt jau vairāk nekā trīsdesmit gadu. 1980. gadā izveidotā apvienība jau kopš pirmsākumiem ir uzskatīta par disidentiem un pastāvošās varas kritiķiem. Viņi arī atbildīgi par slovēņu pagrīdes mākslas kustības ''Neue Slowenische Kunst'' rašanos. Tumši industriālas, militāri agresīvas, elektronikas piesātinātas melodijas bijušas ''Laibach'' vizītkarte, gan veidojot oriģinālkompozīcijas, gan radot populāru dziesmu kaverversijas. Ikviena ''Laibach'' uzstāšanās ir daudzslāņaina performance, kur neiztrūkst ne krāšņu videoprojekciju, ne teatrālu uznācienu – par to varējuši pārliecināties klausītāji arī Rīgā 2011. un 2014. gadā.

Rīgā ''Laibach'' ieradīsies ar pavisam jaunu un svaigu materiālu – albumu ''Also Sprach Zarathustra'', kas ieraksta formātā dienas gaismu ieraudzīja pavisam nesen, 14. jūlijā. Tā muzikālā sadaļa oriģināli tika radīta teatrālam uzvedumam ''Also Sprach Zarathustra'', kas balstīts uz Frīdriha Nīčes filozofiskā romāna idejām. Ironiskā kārtā jaunā albuma turneja tika atklāta 1. maijā Dienvidkorejā, un līdz ar to ''Laibach'' ir kļuvuši par pirmo rokgrupu pasaulē, kas uzstājusies abās Korejās – gan totalitārajā Ziemeļkorejā, gan tās krietni liberālākajā kaimiņvalstī. Par grupas koncertu Ziemeļkorejā stāsta arī Latvijas un Norvēģijas kopražojuma dokumentālā filma “Atbrīvošanas diena".

Nenoliedzami, ''Laibach'' joprojām ir starptautiski pati atzītākā un visaugstāk novērtētā rokgrupa, kas radusies kādā no bijušajām komunistiskā režīma valstīm Eiropā. Iepriekšējo albumu SPECTRE pasaules vadošo mediju mūzikas kritiķi novērtējuši kā izcilu, veltot tādus epitetus kā “neatvairāmi elektrisks apvainojums modernās sabiedrības sairšanai” (The Times), “pats fascinējošākais, neatlaidīgākais un izklaidējošākais kolektīvs, kam joprojām ir daudz, ko teikt par mūsu pagātni – un arī tagadni un nākotni,” (The Quietus) un “… neviens to nespēj paveikt labāk” (The Wire). Un kā gan ne – ''Laibach'' tika dibināti Dienvidslāvijas idejiskā līdera Tito nāves gadā, kļuva arvien slavenāki, kamēr Dienvidslāvija kā valsts saira pīšļos'-, un grupa arī šodien spēj rosināt domāt, dejot un maršēt pie savas mūzikas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti