Rīta regtaims

Gedimins Gelgots un Jaunu ideju kamerorķestris NICO Liepājā

Rīta regtaims

Klarnetists Mārtiņš Circenis un Agnese Egliņa Kultūras pilī "Ziemeļblāzma"

Andris Poga debitē ar "Gewandhaus" orķestri

Andris Poga debitējis Leipcigas «Gewandhaus» zālē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Andris Poga svētdien, 6. martā, veiksmīgi debitējis Leipcigas "Gewandhaus" zālē, stājoties pie leģendārā "Gewandhaus" simfoniskā orķestra diriģenta pults, ziņo Latvijas Radio 3 - "Klasika".

Koncertu klātienē baudīja Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) direktore Indra Lūkina.

"Andrim [Pogam] tas bija ļoti atbildīgs un liels notikums, jo "Gewandhaus" orķestris ir pasaules pirmajā pieciniekā, tāpēc tik jaunam diriģentam tas ir ārkārtīgi, ārkārtīgi atbildīgs mirklis" telefonsarunā "Klasikai" norāda Lūkina.

Koncertā skanēja Riharda Vāgnera "Zigfrīda idille" un mūsdienu autora Tristana Šulces skaņdarbi. Savukārt otrajā koncerta daļā - Antonīna Dvoržāka 8. simfonija.

Lūkina stāsta, ka pirmajā koncerta daļā vēl bijusi jūtama nedrošība un uztraukums, bet otrajā daļā - orķestra un diriģenta sadarbība bijusi izcila.

Šonedēļ diriģentam Andrim Pogam paredzēta uzstāšanās Tokijā.

Andris Poga studējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā vispirms kā trompetists un pūtēju orķestra diriģents, pēc tam – simfonisko un operas diriģēšanu. Studiju laikā profesionālās prasmes papildinājis Vīnes Mūzikas augstskolā  profesora Uroša Lajovica vadībā. Studiju gados piedalījies Seidži Ozavas, Marisa Jansona, Leifa Sēgerstama un citu diriģentu meistrklasēs. 1999. gadā Andris Poga nodibināja kamerorķestri „Konsonanse". No 2007. līdz 2010. gadam bijis profesionālā pūtēju orķestra „Rīga" mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Uzstājies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas Simfonisko orķestri, kamerorķestri „Kremerata Baltica" un kopš uzvaras Starptautiskajā J. Svetlanova diriģentu konkursā 2010. gadā regulāri koncertējis ar vairākiem Francijas orķestriem (Monpeljē, Bordo, Luāras, Strasbūras, Lilles, Ruānas simfoniskie un operu orķestri), diriģējis Maltas un Izraēlas simfoniskos orķestrus, Sendai un Kioto simfoniskos orķestrus, kā arī ar Jauno Japānas filharmonisko orķestri Tokijā.

Andris Poga ieguvis pirmo vietu Otrajā starptautiskajā Jevgēņija Svetlanova diriģentu konkursā (Monpeljē, Francija 2010), kā arī Latvijas ''Lielo mūzikas balvu 2007'' gada debijas kategorijā. Kopš 2011. gada septembra Andris Poga ir Parīzes simfoniskā orķestra „Orchestre de Paris" galvenā diriģenta Pāvo Jervi asistents un orķestra izglītojošo koncertprogrammu diriģents. Savukārt no 2012. gada septembra Andris Poga ir Bostonas simfoniskā orķestra asistentdiriģents.

2013. gada nogalē Andris Poga kļuva par LNSO galveno diriģentu un māksliniecisko vadītāju, noslēdzot līgumu uz trīs gadiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti