Rīta Panorāma

Intervija ar partijas "Saskaņa" deputātu Ivaru Zariņu

Rīta Panorāma

"Zīmēt" - Ilzes Egles personālizstāde

Intervija ar diriģentu Aināru Rubiķi

Ainārs Rubiķis: Berija piedāvājums strādāt Komiskajā operā mani pārsteidza nesagatavotu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Aizrautīgais muzikālais vadītājus un diriģents Ainārs Rubiķis savu darbu Berlīnē sāks tieši pēc gada kopā ar Komiskās operas galveno režisoru Beriju Koski. Kā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" norāda diriģents, piedāvājums viņu pārsteidza nesagatavotu.

Ainārs ir tikko atgriezies no Helsinkiem, kur ar lielu godu piedalījās Somijas simtgades svinībās Helsinku operā. Izrāde bija balets ar sešiem somu komponistiem un sešiem somu horeogrāfiem.

Dodoties uz Berlīni, piedāvājums diriģentu pārsteidza nesagatavotu.

“Dodoties uz Berlīni, nebija nekādu domu, tas tiešais uzdevums bija aizvietot kādu saslimušu diriģentu “Jevgeņijs Oņegins” izrādē. Kā jau pie šādām [situācijām] repertuāra teātros, tur nav daudz laika neko mēģināt, bija satikšanās ar orķestri un solistiem. Un tā pārsteigšana bija tieši pēc izrādes. Režisors mani pārsteidza ar jautājumu – vai tev vajag darbu? Un mana atbilde bija – jā,” stāsta Ainārs.

Diriģents savu aizrautību darbos raksturo kā ķīmijas un virtuves sajaukumu, ko jūt ar citām maņām: “Aizrautība ir tāda kā godprātīga, profesionāla darba izpilde. Un tās ir, protams, dāvanas, ko ir dāvājis Dievs. Un atliek viņas tikai pareizi izmantot.”

Berlīnes Komiskajā operā ir ne tikai komiski darbi, bet arī nopietna mūzika. “Ir savs neapšaubāms, spēcīgs virziens, sava seja, ko Berijs četru gadu laikā ir izveidojis. Tas ir gan aktierspēlē, scenogrāfijā, vizualitātē un repertuārā izvēlē, kas nav populārs,” pauž Ainārs.

Diriģentam nākamie trīs gadi jau ir saplānoti un gaidāmi vairāki darbi. Latvijā tuvākais no koncertiem būs Rīgas Operas festivālā “Jevgeņijs Oņegins” piektdien, 9.jūnijā, pulksten 19.00.

Iepriekš tika vēstīts, ka sākot no 2018./2019.gada sezonas, Ainārs Rubiķis kļūs par Berlīnes Komiskās operas muzikālo vadītāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti