Vācijā notiks LMA profesora Alekseja Naumova un studentu darbu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas valsts 100 gadu jubilejai par godu Gīterslo Mākslas biedrībā no 4. marta līdz 7. aprīlim tiks izstādītas profesora Alekseja Naumova ainavas un 15 Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentu darbi, informē LMA.

Latviju un Vāciju vieno gadu simtiem ilgi kultūras, ekonomikas un sabiedriskie sakari. Kopš 1996. gada Gīterslo apriņķī (Kreis Gütersloh), kuram ar Valmieras reģionu pastāv 25 gadus ilga sadraudzība, tiek atvēlēta vieta Latvijas mākslai.

Jau kopš dibināšanas (1919) Latvijas Mākslas akadēmija sekmīgi piedalījusies neskaitāmās mākslas aktivitātēs vietējā un ārvalstu mērogā. Šobrīd LMA piedāvā studijas 15 virzienos un sadarbojas ar 120 mākslas akadēmijām 28 valstīs. LMA radoša bijusi vienmēr - gan kā vienots organisms, gan katras tai piederīgās personības izpausmē. Izstādes „Latvijas Mākslas akadēmija - Prof. Aleksejs Naumovs, ainavas un studentu aktuālie darbi” iekļauti profesora radošā projekta „Pasaules ainavas” darbi un studentu darbu ekspozīciju veido aktuālie darbi no LMA glezniecības, tēlniecības, grafikas, keramikas, tekstilmākslas un vizuālās komunikācijas apakšnozarēm. (Autori: Sandra Strēle, Elīna Apeltiņa, Anna Pommere, Ansis Rozentāls, Reinis Bērziņš, Laura Veļa, Kristīne Kutepova, Ella Mežule, Margarita Ģermane, Maija Arvena Ozoliņa, Zane Innuse, Elīna Brasliņa, Elīza Muzikante, Annija Vītoliņa, Maija Kupča un Tatjana Nežberte).

Latvijas Mākslas akadēmijā valsts simtgades laikā tiek veidots jaunās mākslas nākotnes redzējums – īstenojot plašu mākslas, dizaina, izglītības un pētniecības projektu klāstu, jaunie mākslinieki, dizaineri un pētnieki rada risinājumus nākotnes izaicinājumiem. Izstāde apliecina jaunās Latvijas mākslinieku paaudzes interesi par laikmetīgo mākslā. Izstādes ekspozīciju raksturo jaunu izteiksmes līdzekļu meklējumi un interpretācijas.

Studentu darbi rosina iepazīt laikmetīgo glezniecību tās dažādībā – no cilvēka, ainavas un urbānās vides meistarīga atainojuma līdz abstraktam krāsas ekspresijas un faktūras pielietojumam.

Autobiogrāfiski iezīmējas asemblāžas un grafikas. Videoieraksti un tekstilmākslas trīsdimensionālas instalācijas pilnveido izstādes plašos mākslinieciskos izteiksmes veidus. Vienlaikus studenti – bieži vien nedaudz satīriski piemiedzot ar aci – izzina un attēlo mākslas neizsmeļamās robežas. Izstādē iekļauti studentu darbi it kā balansē uz netveramas robežas, risina mūžīgus un vienlaikus trauslus jatuājumus par eksistenci un dzīvi.

Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Alekseja Naumova glezniecība pārliecinoši apliecina ainavas žanra aktualitāti 21. gadsimtā. Kopš 2011. gada Aleksejs Naumovs īsteno unikālu urbānās glezniecības projektu „Pasaules ainava”, kurš sākās kā Eiropas pilsētu plenēru cikls, izvēršoties pasaules nozīmīgāko pilsētu gleznieciskā dokumentācijā. Izvēloties glezniecību kā mediju, ar kura palīdzību mākslinieciski dokumentēt globālo cilvēces transformāciju urbānā civilizācijā, Aleksejs Naumovs vienlaikus aktualizēja klasisko modernistu urbānās ainavas tradīcijas.  Par profesoru Naumovu kā vienu Latvijas ievērojamākiem māksliniekiem liecina lielais starptautisko izstāžu skaits. Tīru dzīvesprieku modina viņa krāšņie un dzīvīguma piesātinātie darbi, kuri vienlaikus spēj notvert mirkļa burvību uz audekla. Pārsteidzoši precīza ir viņa krāsas izjūta un viņu sparīgi izteiksmīgais otas triepiens. Rīga, Roma, Kioto, Ņujorka, Parīze – vietas, kur Naumovam patīk strādāt plenērā un Alla prima. Ir tapusi ļoti personīga ceļojumu grāmatā - pilna stāstiem un daudzveidīgiem iespaidiem. Naumovu aizrauj krāsas neizsmeļamās iespējas: „Zaļš, zaļāks, viszaļākais – un es pa vidu kā dārznieks”.

Izstādes atklāšana notiks 4. martā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti