Dienas ziņas

Baltinavā atklāta pirmā Ziemeļlatgales vides instalācija

Dienas ziņas

Siguldā 15 tropu tauriņu veidi

Baltijas mākslinieku radītā ""Upe"" skatāma Ogrē

Upe kā laika un enerģijas plūsma – Baltijas mākslinieki atklāj izstādi par upēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ogres vēstures un mākslas muzejā atklāta ceļojošā izstāde “Upe”, kurā mākslinieki no Baltijas valstīm radījuši savu skatījumu par upi kā par laika un garīgas enerģijas plūsmu. Ogre ir jau trešā pilsēta, kur izstāde atklāta, bet katru reizi tā papildināta ar jauniem darbiem.

Upe nav tikai plūstošs ūdens, kas savieno pilsētas un valstis. Upes tecējums varbūt arī pilnveidošanās un radīšanas procesa sākums. Ogres vēstures un mākslas muzejā, izstādē “Upe” 20 darbos un to ciklos apvienots deviņu mākslinieku redzējums par šo tēmu. “Ja ir jāpārvietojas un ja ir jāiesaista citas zemes, tad ir jātiek uz priekšu. Tā jau bija upe,” saka gleznotāja un izstādes kuratore Agnija Ģērmane.

Pilnīgs pretstats viņas un arī citu latviešu un lietuviešu mākslinieku darbiem ir igauņu, īpaši Andrusa Jonasa vēstījums par šo tēmu. “Ja mums visiem pārējiem te ir tāds klasisks, modernistisks, ekspresionistisks skats uz mākslu, tad viņš jau izmanto citādākus medijus. Tur ir arī performance un tie ir viņa tādi zemapziņas strāvojumi, kas tur ir attēloti, kas tik un tā viņi ļoti labi iekļāvās kopīgajā tēmā,” saka Ģērmane.

Ideja par kopīgu sadarbību ar kolēģiem no Lietuvas un Igaunijas māksliniecei Ģērmanei radās pirms vairākiem gadiem plenērā Liepājā. Tā arī radies projekts “Upe”, kas jau priecējis apmeklētājus Talsos un Krāslavā, bet piektdien durvis vēris  Ogres vēstures un mākslas muzejā. “Viens no  lielākajiem ieguvumiem ir, vērot šajā izstādē mūsu kaimiņu – lietuviešu un igauņu – mākslu, kas man liekas Latvijā ir nepiedodami maz rādīta. Mēs noteikti turpināsim meklēt kontaktus ar citiem māksliniekiem,” uzsver Ogres vēstures un mākslas muzeja direktore Evija Smiltniece.

Neparastā izstāde Ogres muzejā būs apskatāma līdz 14. augustam, bet 4. augustā paredzēta tikšanās ar mākslas darbu autoriem. Pēc tam Baltijas valstu mākslinieku radītā “Upe”, pa ceļam apaugot ar jauniem skatījumiem un tēlotājmākslas žanriem,  atkal plūdīs uz citām pilsētām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti