Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Intervija ar Juri Šleieru

Topošie mākslinieki interpretē Jaņa Rozentāla darbus izstādē "Rozentāla rimeiki"

Topošie mākslinieki interpretē Jaņa Rozentāla darbus izstādē «Rozentāla rimeiki»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

"Gleznotājs Janis Rozentāls mūs iedvesmo kā personība - cik atbildīgi viņš strādāja pie saviem darbiem, cik daudz laika viņš tiem veltīja," izstādē "Rozentāla rimeiki"  savas  pārdomas Meistara 150.jubilejas gadā atklāj Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolas audzēknes, topošās gleznotājas. Vidusskolas audzēkņu tematiskās interpretācijas izstādītas Blaumaņa un Rozentāla muzejā Rīgā un kultūras centrā „Imanta”.

„Man ļoti patīk Rozentāls, viņam ir ļoti skaistas, tīras krāsas, un man patīk viņa triepieni, tos otrreiz nevar atkārtot,” saka Beāte Poikāne, Rozentāla Mākslas vidusskolas 4.kursa audzēkne. Viņas darbs kopā ar citu skolas audzēkņu darbiem aplūkojams izstādē “Rozentāla rimeiki”. Beāte ir drosmīga, viņa interpretē Rozentāla slaveno darbu “No baznīcas”.

„Vide mainās, bet cilvēki paliek vienmēr un tie cilvēki varētu dzīvot arī mūsdienās, viņi, piemēram, varētu nākt no lielveikala. Tā ir tāda pārlaicīga lieta, ka cilvēks paliek,” uzskata Beāte.

Laiks, kurā dzīvojam šodien, ļoti atšķiras no Rozentāla radošā darba laika pirms vairāk nekā 100 gadiem, kad mākslinieks pat dienām ilgi varēja zīmēt savus modeļus. Tagad viss jādara ātrāk, atklāj topošā gleznotāja Laura Buholte. Viņa interpretē “Nigērijas jaunavu”.

“Tikai tad, kad darbs ir uzgleznots, es saprotu, ka tas dzīvo savu dzīvi. Vai viņa tur ir vai nav kalpone, melnādaino sieviešu loma 20.gadsimta sākumā sanāk dabiski un ne pret manu gribu. Tas dzīvo pats par sevi. Es to nedarīju apzināti, noteikti. Man patīk, ka tādā veidā es nevaru samelot,” stāsta Laura.

Arī Rozentāls reiz bija jauns puisis, kurš savā dzimtajā pilsētā Saldū sapņoja par gleznošanu. Rozentāla skolas audzēkņi šoruden devās plenērā un Saldu.

„Viss, ko mēs nepazīstam, mums sākotnēji šķiet svešs un attālināts; jo tālāk sākam iedziļināties jebkurā lietā, tā sāk palikt interesanta, un mēs sākam to iemīlēt. Pirmais klikšķis bija, kad nonācām Rozentāla dzimtajā vietā un ieraudzījām vietas, kur viņš ir audzis un gleznojis - bija pilnīgi skaidrs, kāpēc viņš ir tāds, kāds viņš ir. Viņš ir romantiķis,” stāsta Rozentāla Mākslas vidusskolas gleznošanas un kompozīcijas skolotāja Vita Jurjāne.

Rozentāla mākslas vidusskolas audzēkņu tematiskās interpretācijas „Rozentāla rimeiki” izstādīti Blaumaņa un Rozentāla muzejā Rīgā un kultūras centrā "Imanta". Digitālā versijā ap 100 audzēkņu darbi ietverti arī mācību izdevumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti