Kultūras ziņas

"Lidojošais Travolta" Nacionālajā teātrī

Kultūras ziņas

Nākotnes māksla Latvijas Mākslas akadēmijā

Tēlnieces Veras Veisas spēks un plastika

Tēlnieces Veras Veisas spēks un plastika izstādē Porcelāna muzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Tēlnieces Veras Veisas septiņdesmitās jubilejas gadā Rīgas Porcelāna muzejā 1.marta vakarā durvis ver mākslinieces veikumam veltīta izstāde “Tēlniecība. Rūpniecība. Porcelāns”.

"Tēlniecība. Rūpniecība. Porcelāns" – mākslinieces Veras Veisas septiņdesmitās jubilejas gadā Rīgas Porcelāna muzejs iekārtojis tēlnieces daiļradei veltītu izstādi. Tā kā māksliniece ilgu laiku strādājusi Rīgas Porcelāna fabrikā, izstādīti gan sīkplastikas darbi – tautumeitas, zvēru un putnu figūriņas, gan medaļas un bronzas darbi.

"Vera Veisa ir tā paaudze, no kuras es mācījos," atzīst tēlnieks, Latvijas Mākslinieku savienības vadītājs Igors Dobičins. "Tas bija tāds kodolsprādziens latviešu tēlniecībā, krass pavērsiens; no vienas puses, abstraktā tēlniecība, ko virzīja Breģis, Feldbergs un Titāns, no otras puses, Veras Veisas izvēlētais ceļš – spilgtās plastikas ceļš."

Viens no iecienītākajiem tēlnieces Veras Vaisas žanriem ir portrets: Ernests Hemingvejs, Rainis, Antuāns de Sent-Ekziperī. Ar medaļu “Mana smilšu pilsēta. Ceļojums uz Rīgu” 70.gadu nogalē māksliniece piedalījās Starptautiskajam bērnu gadam veltītā konkursā Parīzē un ieguva veicināšanas prēmiju.

"Rūpnīcā man sākumā galvenokārt lika tautumeitas taisīt, un man ārkārtīgi kaitināja, kad lika briesmīgi apkrāsot, un tādu krievisko stilu uztiepa, bet man bija svarīgi, ka mana figūriņa ir pati svarīgākā, tai  nedrīkst nekas traucēt, var būt kas minimāls apgleznots, nav nekāda Ziemassvētku eglīte, to jau arī nevar pārkraut," stāsta tēlniece Vera Veisa.

Tomēr pats iemīļotākais mākslinieces materiāls ir un paliek bronza. 

Veisa ir absolvējusi Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolas Keramikas nodaļu un beigusi Teodora Zaļkalna LPSR Valsts mākslas akadēmijas tēlniecības nodaļu. Veisa izstādēs Latvijā un ārzemēs piedalās no 1971.gada. Rīgas Porcelāna rūpnīcā strādājusi no 1966. līdz 1979.gadam, sākumā modelētāju darbnīcā, vēlāk kā tēlniece mākslinieciskajā laboratorijā. 1980.gadā Veisa piedalījās starptautiskajā medaļu mākslas simpozijā Ungārijā.

Veras Veisas izstāde Rīgas Porcelāna muzejā skatāma līdz 23.aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti